Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017

Με επιτόκιο 4,625% δανείστηκε 3 δισ. ευρώ το Δημόσιο

Στο 4,625% διαμορφώθηκε το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο, αισθητά χαμηλότερα από το ανώτατο εύρος του 4,8% που είχε θέσει ως στόχο το οικονομικό επιτελείο.

Το κουπόνι της έκδοσης ανήλθε στο 4,375%, όταν το αντίστοιχο της έκδοσης του 2014 ήταν 4,75%. Συνολικά υποβλήθηκαν προσφορές άνω των 6,5 δισ. ευρώ που υπερκάλυψαν κατά 2,2 φορές την έκδοση...

Το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ από την ομολογιακή έκδοση με  ίση κατανομή (50-50) μεταξύ νέου χρήματος και «ανακύκλωσης» της προηγούμενης έκδοσης.

Οι εκτιμήσεις

Το Reuters μείωσε την εκτίμησή του για το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου από 4,875% σε 4,75%, καθώς όπως εξηγεί η Ελλάδα φαίνεται πως θα πετύχει μια καλύτερη συμφωνία σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω της υψηλής ζήτησης. Νωρίτερα, το Bloomberg ανέφερε πως το επιτόκιο διαμορφωνόταν στο 4,875%.

To βιβλίο προσφορών άνοιξε στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδος. Εκτιμάται ότι το αργότερο μέχρι το απόγευμα θα γίνει η τιμολόγηση της έκδοσης και θα αποφασιστεί το ύψος των χρημάτων που θα λάβει το Ελληνικό Δημόσιο καθώς το «κουπόνι» του ομολόγου.

Aναλυτές της ING εκτιμούν πως το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει περί τα 3 δισ. ευρώ αν και το μέγεθος θα εξαρτηθεί τελικά από το αποτέλεσμα της παράλληλης πρότασης επαναγοράς για το ομόλογο με λήξη τον Απρίλιο του 2019.

Σημειώνεται ότι η δημόσια προσφορά απευθύνεται ταυτόχρονα αφενός στους κατόχους ομολογιών που λήγουν το 2019 και αφετέρου σε νέους επενδυτές με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών.

Ως ανάδοχες τράπεζες έχουν οριστεί από το ελληνικό δημόσιο οι τράπεζες BNP Paribas, Bank of America, Citigroup, Deutersche Bank, Goldman Sachs και HSBC. 
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: