Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές μας! 24ωρη απεργία εμποροϋπαλλήλων ενάντια στην κυριακάτικη λειτουργία

Στην προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στον κλάδο του εμπορίου ενάντια στο προγραμματισμένο άνοιγμα των καταστημάτων, την Κυριακή 16 Ιουλίου 2017, προχώρησε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), με ομόφωνη απόφαση της διοίκησής της. Η λειτουργία των καταστημάτων στις 16/7 συμπίπτει με την περαιτέρω απελευθέρωση των Κυριακών που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση στο 4ο μνημόνιο, αψηφώντας τις φωνές εργαζομένων και εμπόρων, που είναι αντίθετοι...Με τη νέα νομοθεσία, οι εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν όλες τις Κυριακές της θερινής περιόδου (32 Κυριακές) στο Δήμο Αθήνας, στο παραλιακό μέτωπο, στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, διαλύοντας τη ζωή χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων.
Όπως σημειώνει η ΟΙΥΕ, «είναι φανερό ότι, αν οι εργαζόμενοι δεν αντισταθούν, το ξήλωμα της Κυριακάτικης Αργίας θα συνεχιστεί διότι αυτό θέλουν οι μεγάλες αλυσίδες, οι πολυεθνικές, τα malls, τα εκπτωτικά χωριά. Η εξυπηρέτηση του τουρισμού είναι απλώς το πρόσχημα». Η Ομοσπονδία «από κοινού με τις ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ θα προσφύγει εκ νέου στο ΣτΕ μόλις εκδοθεί και η σχετική Υπουργική Απόφαση, με στόχο να καταργήσει στην πράξη το αντεργατικό νομοθέτημα».
Η ΟΙΥΕ καλεί τα σωματεία της και τους εργαζόμενους «να δώσουν μαζικά την απεργιακή μάχη ενάντια στο Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων». Καλεί επίσης «τις οργανώσεις των μικρομεσαίων επαγγελματιών να σταθούν δίπλα μας και να μην ανοίξουν τα καταστήματα στις 16 ΙΟΥΛΗ».