WP: Μακρόν, η ηχηρότερη φωνή της Ευρώπης κατά του Τραμπ

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναδεικνύεται ως μία από τις πιο ηχηρές φωνές στην Ευρώπη κατά του Ντόναλντ Τραμπ σχολιάζει η Washington Post, έπειτα από τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου για τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή. 

«Νομίζω ότι είναι ένα πραγματικό λάθος, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τον κόσμο. Εχουμε όλοι την ίδια ευθύνη. Να κάνουμε ξανά μεγάλο τον πλανήτη μας», είπε μεταξύ άλλων ο Μακρόν, αντιδρώντας στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού...
 Δεν πρέπει να υποτιμηθεί η σημασία της επιλογής του Μακρόν να κάνει αυτές τις δηλώσεις στα αγγλικά, σημειώνει η Washington Post. «Ηξερε ότι αυτό το βίντεο θα μεταδοθεί επανειλημμένα στα καλωδιακά κανάλια, που προτιμά ο Τραμπ. Ηξερε ότι ο Τραμπ θα άκουγε αυτά που είχε να πει, ακόμη κι αν ήταν απίθανο να τον κλονίσει», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Οι δυο τους είχαν μιλήσει απευθείας στο τηλέφωνο νωρίτερα. Ομως, η δήλωση του Μακρόν στα αγγλικά ήταν μία έξυπνη κίνηση, ένας τρόπος να ασκηθεί πίεση στον Τραμπ από τα αμερικανικά ΜΜΕ, με έναν τρόπο που σίγουρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα παρακολουθούσε από την τηλεόραση στο Οβάλ Γραφείο, σημειώνει ακόμη η Washington Post. «Ακόμη, ο Μακρόν ''έπαιξε'' στην πολιτική βάση του Τραμπ, θέτοντας την κλιματική αλλαγή ως ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας και συνόρων λέγοντας ''αν δεν κάνουμε κάτι, τα παιδιά μας θα γνωρίσουν έναν κόσμο μετανάστευσης, πολέμων και ελλείψεων. Εναν επικίνδυνο κόσμο''».

Πριν από αυτές τις δηλώσεις, υπήρχαν σημάδια, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, κάνοντας αναφορά στην περιβόητη χειραψία μεταξύ των δύο ηγετών, στη συνάντησή τους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Το γεγονός ότι ο Μακρόν ήταν ξεκάθαρα προετοιμασμένος για τη χειραψία- σήμα κατατεθέν του Τραμπ δείχνει ότι ήταν διαβασμένος και πήρε μία προληπτική απόφαση», σχολιάζει η Washington Post, που αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ο Μακρόν επέλεξε να χαιρετίσει πρώτα την Ανγκελα Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες- τους στενότερους συμμάχους του- και μετά τον Αμερικανό ομόλογό του. Κάτι που συνόψισε σε μία εικόνα την ευρωπαϊκή θέση για τον Τραμπ: Παραμένει σύμμαχος, αλλά όχι στην κορυφή της λίστας.

Πηγή: iefimerida.gr