Regling: Μόνο αν βάλει και η Ελλάδα χρήματα για τα ληξιπρόθεσμα, θα δοθούν τα 800 εκατ. της δόσης

0
Τον Ιούλιο το πρώτο τμήμα της δόσης 7,7 δισ. ευρώ. Σκληροί όροι από τον επικεφαλής του ESM μετά τη συμφωνία του Eurogroup
Μετά το καλοκαίρι και μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση έχει συνεισφέρει με δικούς της πόρους προκειμένου να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου θα εκταμιευθεί το δεύτερο μέρος της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα από τον ESM μετά τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου....

Αυτό ξεκαθάρισε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Klaus Regling σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους επενδυτές του μηχανισμού.
Όσον αφορά το πρώτο κομμάτι της δόσης ύψους 7,7 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ στις αρχές Ιουλίου μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών. Τα χρήματα πρόκειται να καλύψουν κυρίως ελληνικά χρέη προς την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και ιδιώτες επενδυτές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), η δόση των 8,5 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου προς την Ελλάδα θα εκταμιευθεί σε δύο φάσεις.
Η δεύτερη εκταμίευση, ύψους 800 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά το καλοκαίρι, υπό την προϋπόθεση η Ελλάδα να συνεισφέρει με δικούς της πόρους στην προσπάθεια μείωσης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς ιδιώτες.
Συνολικά για την Ελλάδα ο επικεφαλής του ESM υποστηρίζει ότι πλέον υπάρχουν «καλά νέα, καθώς η χώρα άνοιξε το δρόμο για την τρίτη εκταμίευση του προγράμματος με την ολοκλήρωση ενός εντυπωσιακού πακέτου μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε όλα όσα έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».
Κατά την άποψη που εξέφρασε ο Klaus Regling «η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η προσέγγιση του ESM αποδίδει και ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει το επόμενο success story αν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν».
«Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η προετοιμασία της Ελλάδας προκειμένου να βγει στις αγορές ώστε να μπορέσει να πετύχει την επιτυχημένη έξοδό της από το πρόγραμμα.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)