Εργασιακό μεσαίωνα ετοιμάζουν στην "Frigoglass"

0
Στο πόδι βρίσκονται από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, οι περίπου 80 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της "Frigoglass" στην Κάτω Αχαΐα, πραγματοποιώντας απεργία μετά την ανακοίνωση της Διοίκησης της επιχείρησης, για τριήμερ εκ περιτροπής εργασία.

Από τις 6 το πρωί συγκεντρώθηκαν στην πύλη του εργοστασίου, όπου ανήρτησαν μαύρες σημαίες και πανό με συνθήματα όπως...
"ΟΧΙ στον εργασιακό μεσαίωνα".

Η  απεργιακή κινητοποιήση της Τετάρτης ήταν μια πρώτη μορφή αντίδρασης, στις απαιτήσεις της Διοίκησης προειδοποιούν οι εργαζόμενοι, με τον Πρόεδρο του Σωματείου Θανάση Παπαστεφανόπουλο να δηλώνει στο tempo24.gr "Δεν μπορούμε άλλο, δεν πάει αλλο αυτή η κατάσταση. Ζητάμε από τους Βουλευτές της Αχαΐας και τους αιρετούς να πορευτούν μαζί μας".

Στο πλευρό των εργαζομένων της «Frigoglass» το ΠΑΜΕ Αχαίας  

Η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ στέκεται αλληλέγγυα στους εργαζόμενους και το σωματείο τους, της βιομηχανίας «FRIGOGLASS, στον αγώνα τους ενάντια στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η εταιρεία στα δικαιώματά τους.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Στηρίζουμε και χαιρετίζουμε τον αγώνα τους ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία με τη μονομερή εκ περιτροπής εργασία που επέβαλε (ξανά) στους εργαζόμενους και κατ’ επέκταση τη μείωση των μισθών τους.

Οι εργαζόμενοι όλο το προηγούμενο διάστημα επέδειξαν τεράστια υπομονή, έβαλαν πλάτη να κρατηθεί η εταιρεία, έκαναν τεράστιες θυσίες, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες που έχουν σαν εργαζόμενοι, αυτοί και οι οικογένειές τους.

Οι εργαζόμενοι μετά από απόφαση της συνέλευσής τους αποφάσισαν ότι δεν πάει άλλο.

Ήδη πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία την Τετάρτη 31 Μαΐου και προσανατολίζονται άμεσα σε νέες κινητοποιήσεις, με μορφές που θα εκτιμήσουν ως πρόσφορες για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Από αυτό τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι σήμερα βγαίνουν σοβαρά συμπεράσματα που μας βοηθούν να κατανοήσουμε και τη φύση και τη στάση της εργοδοσίας. Βγαίνουν σημαντικά συμπεράσματα για το ποια πρέπει να είναι και η δικιά μας στάση.

Η εργοδοσία, στις περιόδους που εξασφαλίζει το ποσοστό κέρδους που θέλει, κοιτά να κρατήσει τους μισθούς και τα δικαιώματα σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, αναπαράγοντας τις συνθήκες αυξημένης κερδοφορίας της.

Στο κάθε πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζει καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη για να το ξεπεράσουν, να κάνουν υποχωρήσεις από τα δικαιώματά τους. Προσπαθούν να καλλιεργήσουν την αντίληψη ότι είναι και οι εργαζόμενοι συνένοχοι για την κατάσταση που βρίσκεται η εταιρεία και ότι πρέπει να συμβάλλουν στην προσπάθεια να ανακάμψει. Να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια, να αποδεχτούν την εκ περιτροπής εργασία και οτιδήποτε άλλο θεωρούν ότι συμβάλλει στην αύξηση της κερδοφορίας τους.

Η εμπειρία μας δείχνει ότι κάθε υποχώρηση των εργαζομένων προετοιμάζει την επόμενη υποχώρηση, κάθε “μικρότερο” κακό φέρνει κοντά το μεγάλο κακό.

Όποιους σχεδιασμούς και εάν έχουν, αυτό που κοιτάζουν πάντα είναι πως θα εξασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα, σε αντιπαράθεση με τα δικά μας συμφέροντα, πως θα εξασφαλίσουν να έχουν αυξημένη κερδοφορία, αξιοποιώντας όλα τα αντεργατικά μέτρα που ψηφίστηκαν και αυτά που θα ψηφιστούν το επόμενο διάστημα από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μακριά από εμάς η αντίληψη ότι τα συμφέροντα της εταιρίας είναι κοινά με των εργαζομένων.

Η εμπειρία έδειξε όλα αυτά τα χρόνια ότι αυτό που καθορίζει την πορεία της κάθε εταιρίας, το αν θα επιβιώσει και θα συνεχίσει, είτε στο κλάδο της, είτε σε άλλο κλάδο, είναι οι ανταγωνισμοί που έχουν μεταξύ τους, είναι η επιδίωξη του μέγιστου δυνατού κέρδους. Εξάλλου το παράδειγμα της βιομηχανίας FRIGOGLASS είναι χαρακτηριστικό καθώς οι εργαζόμενοι πλήρωσαν την ανάπτυξή της εταιρείας με τις 100 απολύσεις το 2009, αλλά και την κρίση τους, με 5 μήνες διαθεσιμότητα, τρεις πολύμηνες περιόδους εκ περιτροπής εργασία και με 26% μειώσεις μισθών.

Για αυτό χρειάζεται όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα σε ποιο κλάδο ανήκουν, να δώσουμε ενιαία τη μάχη απέναντι στους εργοδότες, τις κυβερνήσεις, την ΕΕ.

Να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει, εμείς είμαστε οι πραγματικοί παραγωγοί του πλούτου.

Χρειάζεται σταθερό μέτωπο απέναντι στην εργοδοσία, να επιδείξουμε υπομονή, επιμονή,οργάνωση και ενότητα.

Ο αγώνας είναι μακρόχρονος, το δίκιο είναι με το μέρος μας, εμείς θα είμαστε οι νικητές».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)