ESM: Όχι πριν τον Αύγουστο του 2018 η απόφαση για ελάφρυνση του χρέους

0
Η όποια απόφαση για ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους δεν θα ληφθεί πριν τον Αύγουστο του 2018, ενώ οι αποφάσεις για εκταμίευση της δόσης μπορούν να ληφθούν τον Ιούνιο, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Expansión ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρολφ Στράουχ.

Ο Στράουχ, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις θέσεις που παρουσίασε στον ΣΕΒ πριν από λίγες ημέρες, έκανε λόγο για ευνοϊκούς δανειακούς όρους που έχουν συμβάλει.... σημαντικά στη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, ενώ τόνισε πως σημασία έχει η εφαρμογή των μέτρων.

Για το πως βλέπει την κατάσταση στην Ελλάδα μετά το τελευταίο Eurogroup ο Στράουχ είπε:

«Κάναμε καλή πρόοδο στο τελευταίο Eurogroup. Η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα πολύ εντυπωσιακό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα 140 μέτρων. Αυτό κλείνει την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM και η Ελλάδα τώρα εφαρμόζει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Πώς τονίσαμε νωρίτερα, αυτό μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μια συζήτηση αναφορικά με μια αξιόπιστη στρατηγική για να διασφαλιστεί πως το Ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει το ΔΝΤ το δικό του πρόγραμμα για την Ελλάδα. Είχαμε μια καλή πρώτη συζήτηση όμως δεν έχουμε ακόμα κατάληξη. Σε κάθε περίπτωση, η οποία πιθανή απόφαση για ελάφρυνση του χρέους θα ληφθεί μόνον τον Αύγουστο του 2018, αφού η Ελλάδα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα του ESM. Οι ευρωπαίοι έχουν δείξει στο παρελθόν πως είναι έτοιμοι να συμβάλουν στη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Γενικά, οι ευνοϊκοί όροι που ήδη έχουν προσφερθεί στην Ελλάδα ισοδυναμούν με μια μείωση 40% του Ελληνικού δημόσιου χρέους που κατέχουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές. Πρόκειται για πολύ σημαντική εξοικονόμηση για την Ελλάδα και δεν υποδηλώνουν επιπλέον κόστος για τον Ευρωπαίο φορολογούμενο. Όλες οι αποφάσεις για «ξεκλείδωμα» της εκταμίευσης της δόσης μπορούν να ληφθούν τον Ιούνιο μετά το επόμενο Eurogroup, όμως πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα»

Ερωτηθείς αν μπορεί η Αθήνα να χρειαστεί επιπλέον μέτρα στήριξης δήλωσε:

«Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη κάνει μεγάλη προσπάθεια να συμβάλουν στη σταθερότητα του Ελληνικού δημόσιου χρέους. Πολλά μέτρα που υιοθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια παρείχαν επαρκές δημοσιονομικό περιθώριο στη χώρα. Οι ευνοϊκοί δανειακοί όροι μας συγκριτικά με τη χρηματοδότηση από την αγορά, δημιουργούν εξοικονόμηση έως και 6% του ΑΕΠ το 2016, κάτι που συνέβαλε σημαντικά στη βιωσιμότητα του χρέους. Όμως υπάρχουν νέα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, αν είναι απαραίτητο και αν η Ελλάδα συμμορφωθεί πλήρως με το πρόγραμμα. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν περαιτέρω αναβολή για τους τόκους και επέκταση της λήξης των δανείων».

Στο ερώτημα πότε θα επιστέψει η Ελλάδα στις αγορές, ο Στράουχ δήλωσε πως «το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να επιστρέψει στις αγορές, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της και να επιστρέψει στην κανονικότητα. Ο στόχος είναι να ξεπεραστούν οι αδυναμίες της χώρας. Το πρόγραμμα τώρα δεν επικεντρώνεται στον σχεδιασμό νέων μέτρων, αλλά στην εφαρμογή τους. Αν η Ελλάδα αποκαταστήσει την αξιοπιστία μέσω μεταρρυθμίσεων, τότε θα έχει πολλές ευκαιρίες να επιστρέψει στην αγορά. Δεν θα αποφασίσουμε εμείς πότε θα επιστρέψουν στην αγορά, αλλά η Ελληνική κυβέρνηση. Όταν είναι ξεκάθαροι πως η κατάσταση είναι αρκετά καλή, τότε θα αρχίσουν να κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Η προσεκτική προετοιμασία πάντα χρειάζεται, όμως ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, αφού η επενδυτική βάση θα πρέπει να είναι οργανωμένη».


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)