Σχέδιο κοινωνικής ένταξης των Ρομά στην περιοχή του Μενιδίου

Σχέδια κοινωνικής ένταξης, παιδείας, εργασίας, αθλητισμού, υγείας και περίθαλψης των τοξικομανών, έρχονται να συμπληρώσουν το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην περιοχή του Μενιδίου...
Σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών, με την συμμετοχή έξι υπουργών της κυβέρνησης αλλά και εκπροσώπων της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αχαρνών, θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν για την εξομάλυνση της θλιβερής κατάστασης στην περιοχή. Οι προτάσεις προς υλοποίηση, που έχουν ακουστεί δεκάδες φορές στο παρελθόν, σχετίζονται με την φοίτηση παιδιών Ρομά στα σχολεία, την εύρεση εργασίας, την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό, προκειμένου να ξεφύγουν από παραβατικές συμπεριφορές, που αποτελούν μία από τις σημαντικότερες αιτίες αύξησης της εγκληματικότητας. Την ίδια ώρα, δομές του υπουργείου Υγείας καλούνται να βρουν τρόπους για την εγκατάσταση, περίθαλψη των τοξικοεξαρτημένων, σε σχετικά προγράμματα απεξάρτησης. 

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που οργανώνει ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, θα συμμετάσχουν ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Τόσκας, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αχαρνών.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η δίωρη συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, με τον Τομεάρχη Εσωτερικών της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη και τον Αναπληρωτή Τομεάρχη Εσωτερικών για θέματα Προστασίας του Πολίτη Μάξιμο Χαρακόπουλο, όπου τους έγινε ενημέρωση για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στη Δυτική Αττική και, γενικότερα, για τα θέματα ασφάλειας της χώρας. 

Οι δύο τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας έκαναν λόγο για «μηδενική ανοχή στην εγκληματικότητα» και επεσήμαναν ότι το σχέδιο θα πρέπει να έχει διάρκεια και μόνιμο χαρακτήρα. Τόνισαν επίσης, πως το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Ασφαλείας Αχαρνών θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω και αποφασιστικά, αφού δεν επαρκούν οι δυνάμεις που εξαγγέλλεται ότι θα δεσμευθούν για την επιβολή της δημόσιας τάξης στην περιοχή όπου κυριαρχεί η ανομία. Πρόσθεσαν πως είναι απαραίτητη η μετεγκατάσταση του Αστυνομικού Τμήματος Αχαρνών σε κατάλληλο κτίριο, για το οποίο, ήδη, έχουν κατατεθεί προτάσεις και το οποίο βρίσκεται εγγύτερα στην περιοχή που σήμερα αποτελεί «άβατο». Οι κύριοι Βορίδης και Χαρακόπουλος, υποστήριξαν ότι είναι απαραίτητες οι παρεμβάσεις από πλευράς του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να αλλάξει ο νόμος Παρασκευόπουλου στα θέματα της προσωρινής κράτησης για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και της ποινικής μεταχείρισης των ανήλικων εγκληματιών. Οι αρμόδιοι τομεάρχες επεσήμαναν ότι είναι ανάγκη η εφαρμογή του δόγματος μηδενικής ανοχής στην εγκληματικότητα και στην παραβατικότητα.

Στο περιθώριο των εντάσεων στην περιοχή του Μενιδίου και τον «διχασμό» στους κατοίκους, για παύση ή όχι των διαμαρτυριών, προκειμένου να κριθεί η αποτελεσματικότητα του αστυνομικού σχεδίου, που εξαγγέλθηκε, ο Δήμαρχος Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου και υπεβλήθη σε εγχείρηση αγγειοπλαστικής. 

Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς του, που απέδωσαν το επεισόδιο στο συνεχές στρες και στην ένταση, η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία, αλλά για προληπτικούς λόγους νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Πηγή: thetoc.gr