Μια ολίγιστη που φαντασιώνεται ότι… μοιάζει στη Θάτσερ

 Ο Αριθμός 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, θα μπορούσε, σε ένα εναλλακτικό σύμπαν, να συγγράψει δοκίμια για τους κατά καιρούς ενοίκους του, και το πόσο κατώτεροι των προσδοκιών ενός μεγάλου έθνους αποδείχτηκαν οι περισσότεροι από αυτούς.
Μέχρι πρότινος, ο Τζον Μέιτζορ κρατούσε τα πρωτεία της…
χαμηλής πτήσης. Ο Γκόρντον Μπράουν ήταν άτυχος, καθώς κληρονόμησε τη Μεγάλη Βρετανία από τον Τόνι Μπλερ, όταν οι πολίτες της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας είχαν χάσει τον ψυχικό δεσμό που τους ένωνε με τον Τόνι Μπλερ και τους Νέους Εργατικούς. Όσο για τον Ντέιβιντ Κάμερον, έσβησε μέσα σε ένα βράδυ, δηλαδή το… ξημέρωμα του Brexit, την υστεροφημία του “Τόρι Μπλερ”, που μέχρι τότε τον ακολουθούσε.
Ίσως βέβαια η Ιστορία να αλλάξει μερικώς την αυστηρή κριτική της έναντι όλων των προαναφερθέντων, με φόντο την… ολίγιστη η οποία φαντασιώνεται ότι μοιάζει στη Μάργκαρετ Θάτσερ.
Δεν περίμενε φυσικά κανείς τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα, για να διαπιστώσει πόσο κατώτερη των περιστάσεων είναι η Τερέζα Μέι. Την τυφλή τρομοκρατία άλλωστε, είναι εξαιρετικά δύσκολο να την αντιμετωπίσει ακόμη και το καλύτερα οργανωμένο έθνος στον πλανήτη.
Ωστόσο, η σημερινή ένοικος του “Νο10” της Ντάουνινγκ Στριτ, είναι η… άτυχη της Ιστορίας. Επειδή, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, σεργιάνισε μαζί με πλείστα παραδείγματα της ηγετικής ανεπάρκειάς της. Ως κορυφαίο στέλεχος των Συντηρητικών, απέτυχε να αποτρέψει το Brexit, έστω και οριακό. Ως διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία, φάνταζε πολύ μικρή απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ και την “παιδική χαρά” των Βρυξελλών, στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Ως γνήσια καιροσκόπος, προκήρυξε πρόωρες εκλογές, πιστεύοντας ότι θα τις κερδίσει πανηγυρικά. Και κοντεύει να ηττηθεί, από την… καρικατούρα ηγέτη που ονομάζεται Τζέρεμι Κόρμπιν. Με την αυτοδυναμία, που φάνταζε ως αυτονόητο επίτευγμα, να προσλαμβάνει διαστάσεις θρίλερ, αν όχι… να κάνει φτερά.
Εκείνη βέβαια, μπορεί να συνεχίζει να πιστεύει, αντικρίζοντας τον εαυτό της στον καθρέφτη, ότι αποτελεί τη… μετενσάρκωση της Σιδηράς Κυρίας. Μάλλον όμως μόνο η ίδια το πιστεύει πλέον. Ούτε καν… ο καθρέφτης της.