Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017

Σε πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ προχωρά η Πορτογαλία

Την πρόωρη αποπληρωμή περίπου 9,4 δισ. ευρώ, που χρωστάει η Πορτογαλία στο ΔΝΤ, από την εποχή του προγράμματος στήριξης της οικονομίας της, ενέκρινε ο EFSM, μια εξέλιξη που θα επιτρέψει στη Λισαβόνα να εξοικονομήσει χρήματα από τους τόκους.

Δίνοντας την έγκριση του στο αίτημα της Πορτογαλίας...
, το οποίο υποβλήθηκε τον περασμένο μήνα, το διοικητικό συμβούλιο του EFSM παράλληλα παραιτήθηκε του δικαιώματός του να ζητήσει την ταυτόχρονη πρόωρη αποπληρωμή των οφειλών της Λισαβόνας προς αυτόν.

Η Πορτογαλία άρχισε να επιστρέφει πριν από τις καθορισμένες προθεσμίες ποσά που είχε δανειστεί για να εξοικονομήσει χρήματα από τους τόκους ήδη από το 2015, αφού βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης. Ήδη έχει αποπληρώσει το μισό από το οφειλόμενο ποσό προς το Ταμείο.

Το ΔΝΤ είχε συμβάλει περί το ένα τρίτο της χρηματοδότησης του προγράμματος των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα ποσά που συνεισέφερε το ΔΝΤ έχουν υψηλότερα επιτόκια τόσο από εκείνα που δάνεισε στη Λισαβόνα η ΕΕ, όσο και από τις τρέχουσες τιμές στα αγορές δανεισμού — κάτι που σημαίνει ότι η Πορτογαλία μπορεί να αποπληρώνει το ακριβότερο αυτό χρέος πρόωρα εκδίδοντας ομόλογα.

Οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων έχουν μειωθεί από την αρχή της χρονιάς και κυμαίνονται περί το 3% αφού η χώρα κατέγραψε το 2016 το χαμηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμά των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών και η ανάπτυξη της οικονομίας επιταχύνθηκε το πρώτο τρίμηνο.

Πηγή: skai.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: