Άλλαξαν οι ποινές των δύο διευθυντών των φυλακών Κορυδαλλού για το πρωτοχρονιάτικο πάρτι του Ξηρού

0
Μεταρρύθμισαν οι σύμβουλοι της Επικρατείας τις πειθαρχικές ποινές που είχαν επιβληθεί σε δύο διευθυντές των φυλακών Κορυδαλλού για το περιβόητο πρωτοχρονιάτικο πάρτι το 2013 του Χριστόδουλου Ξηρού με τα μέλη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς και το συνεχές πήγαινε-έλα από το κελί 9 του δεύτερου ορόφου της Ε΄ πτέρυγας στο κελί Α40 της Α΄ πτέρυγας στην οποία είναι οι Πυρήνες...
 Συγκεκριμένα, η πειθαρχική ποινή του υποβιβασμού ενός βαθμού που είχε επιβληθεί στους δυο διευθυντές των φυλακών Κορυδαλλού Ιωάννη Ανέστη και Μαρία Στέφη μεταρρυθμίστηκε από τους συμβούλους Επικρατείας, σε πρόστιμο ίσο με τις αποδοχές 6 μηνών (για τον καθένα).

Σε δύο αποφάσεις του το Συμβούλιο της Επικρατείας περιγράφει λεπτό προς λεπτό τι έγινε στο πάρτι εκείνο, αλλά και για το επί τρία ολόκληρα χρόνια (Νοέμβριος 2011 - Δεκέμβριος 2013) «σύνηθες φαινόμενο των πολυάριθμων μετακινήσεων» όπως το χαρακτηρίζουν οι δικαστές, του Χριστόδουλου Ξηρού προς την πτέρυγα των ομοϊδεατών του Πυρήνων της Φωτιάς.

Κατά τον έλεγχο των 16 βιβλίων εισόδου-εξόδου της Α΄ και Ε΄ πτέρυγας πρόεκυψε ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός την πρώτη φορά που επισκέφθηκε την Α΄ πτέρυγα ήταν την 5η Νοεμβρίου 2011 και παρέμεινε εκεί δύο ώρες. Υπήρξαν και μέρες επισκέπτονταν τους ομοϊδεάτες του, ακόμη και δύο φορές την ημέρα. Οι επισκέψεις του Χριστόδουλου Ξηρού στην πτέρυγα των Πυρήνων, πλέον των βιβλίων επιβεβαιώθηκε και από τις καταθέσεις των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας: «Ο Ξηρός τακτικότατα μετέβαινε και πραγματοποιούσε επισκέψεις στην Α΄ πτέρυγα των φυλακών, συγχρωτιζόμενος με τους εκεί κρατούμενους … οι δε μεταβάσεις αυτές λάμβαναν χώρα μέσω του αρχιφυλακείου, το οποίο ήταν ενήμερο και τις επέτρεπε».

Το πάρτι της πρωτοχρονιάς

Η αλλαγή του χρόνου από το 2013 στο 2014 γιορτάστηκε με πάρτι που έγινε στην Α΄ πτέρυγα και τελείωσε 2 ώρες και 10 λεπτά μετά τα μεσάνυκτα. Οι δύο δικαστικές αποφάσεις περιγράφουν με γλαφυρότητα τι έγινε εκείνο το βράδυ και τι ανοχές επιδείχθηκαν.

«Περί ώρα 17:55 της 31ης Δεκεμβρίου 2013 ο Ξηρός εξήλθε από την Ε΄ πτέρυγα με προορισμό το αρχιφυλακείο, ύστερα από αίτημά του για ακρόαση του αρχιφύλακα υπηρεσίας.

Ο Ξηρός ζήτησε από τον αρχιφύλακα να του επιτραπεί να μεταβεί στην Α΄ πτέρυγα για να συναντήσει και να ανταλλάξει ευχές με κρατουμένους που γνωρίζει, δηλαδή, μεταξύ άλλων, τους κρατούμενους για συμμετοχή στην οργάνωση “Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς”, με τους οποίους, ούτως ή άλλως, συγχρωτιζόταν καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα, κατά το οποίο μετέβαινε στην Α΄ πτέρυγα.

Ο αρχιφύλακας επέτρεψε την ικανοποίηση του αιτήματος του Ξηρού, ο οποίος μετέβη και παρέμεινε στην Α΄ πτέρυγα.

Μετά την αλλαγή του χρόνου μια ομάδα κρατουμένων στην Α΄ πτέρυγα μαζί με τον Ξηρό παρέμειναν στους κοινόχρηστους χώρους και στα καρτοτηλέφωνα, προκαλώντας καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του κλεισίματος των κελιών που βρισκόταν σε εξέλιξη, πλην όμως, προς αποφυγή δημιουργίας έντασης και λόγω του ότι στον εξωτερικό χώρο της φυλακής υπήρχε συγκέντρωση ατόμων προσκείμενων στον αντιεξουσιαστικό χώρο, το προσωπικό δεν προέβη σε ενέργειες για τη βίαιη απομάκρυνση του Ξηρού από την Α΄ πτέρυγα.

Επέδειξε (το προσωπικό) στάση αναμονής, η οποία επέτρεψε τη σταδιακή επιστροφή όλων των κρατουμένων της Α΄ πτέρυγας στα κελιά τους και το κλείσιμο των κελιών περί ώρα 2:10 π.μ. την 1.1.2014, χρόνο κατά τον οποίο επέστρεψε και ο Ξηρός στην Ε΄ πτέρυγα, η οποία, όσον αφορά τους λοιπούς κρατούμενους, είχε κλείσει νωρίτερα, περί ώρα 1:05 π.μ.».

Το γαϊτανάκι των επισκέψεων αυτών είχε ως αποτέλεσμα δύο διευθυντές των φυλακών Κορυδαλλού, ο Ιωάννης Ανέστης και η Μαρία Στέφη (η δεύτερη αντικατέστησε τον πρώτο) με απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Δικαιοσύνης να τιμωρηθούν με υποβιβασμό ενός βαθμού για «το παράπτωμα της αμέλειας ή της ατελούς εκπληρώσεως του υπηρεσιακού καθήκοντος».

Παράλληλα, για το ίδιο πειθαρχικό αδίκημα τιμωρήθηκαν 8 αρχιφύλακες, υπαρχιφύλακες, κ.λπ. με ποινή στέρησης αποδοχών 4 μηνών, ενώ άλλοι τόσοι απηλλάγησαν.

Στον κ. Ανέστη (έχει συνταξιοδοτηθεί) και την κυρία Στέφη τους καταλογίστηκε ότι κατά το διάστημα που ο κάθε ένας τους άσκησε τα καθήκοντα του διευθυντή δεν αντιλήφθηκαν ότι ο Ξηρός, κατά παράβαση του κανονισμού και της σχετικής απόφασης του συμβουλίου της φυλακής, «μετέβαινε τακτικότατα στην Α΄ πτέρυγα των φυλακών και συγχρωτιζόταν με τους εκεί κρατούμενους» και «ουδέν έπραξαν για να αποτρέψουν ή να διακόψουν τις μεταβάσεις αυτές».

Κατόπιν όλων αυτών, οι δύο διευθυντές προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή που τους επιβλήθηκε.

Πράγματ,ι το ΣτΕ αφού έλαβε υπόψη του όλα τα στοιχεία του πειθαρχικού φακέλου, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τελέστηκε το πειθαρχικό παράπτωμα, της θέσης που κατείχαν και την πολύ καλή υπηρεσιακή εικόνα τους, μεταρρύθμισε την ποινή της υποβιβασμού ενός βαθμού.

Οι δικαστές έκριναν ότι πρέπει να μεταρρυθμιστή η ποινή που τους έχει επιβληθεί και προσήκουσα ποινή είναι αυτή του προστίμου ίσου με τις αποδοχές 6 μηνών, την οποία και τελικά επέβαλαν.

Πηγή: Protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)