Σαουδική Αραβία: Ο νέος διάδοχος του θρόνου και τα παιχνίδια εξουσίας

Ο διάδοχος του θρόνου στην Σαουδική Αραβία, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του κι αντικαταστάθηκε από τον αναπληρωτή διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με βασιλικό διάταγμα....
Η εξέλιξη αυτή, επιβεβαιώνει ότι ο 31 ετών γιος του βασιλιά Σαλμάν, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα είναι ο επόμενος βασιλιάς στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Η απόφαση του βασιλιά της χώρας με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο υπερψηφίστηκα από τα 31 εκ των 34 μελών του αρμόδιου συμβουλίου..,. 

Ο ίδιος, αναλαμβάνει παράλληλα τα καθήκοντα του αναπληρωτή πρωθυπουργού, ενώ διατηρεί τα χαρτοφυλάκια των καθηκόντων του, στο υπουργείο Άμυνας, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες, σύμφωνα με το ίδιο διάταγμα που δημοσιοποίησε το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας (SPA). 


Τα παιχνίδια εξουσίας 

Η απόφαση ουσιαστικά κρίνει αυτό που πολλοί αναλυτές περιέγραψαν ως ένα παιχνίδι εξουσίας ανάμεσα στον πρίγκιπα Μοχάμεντ που υποστήριζε μια επιθετική επεκτατική πολιτική στην εξωτερικά ζητήματα της χώρας και στον ξάδελφό του. Οι εξελίξεις ωστόσο ήρθαν νωρίτερα από ότι πολλοί περίμεναν. 

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν πάντοτε ήταν ο ισχυρός άνδρας στη Σαουδική Αραβία. Η σημερινή απόφαση αφαιρεί τα όποια εμπόδια είχε στο δρόμο του και του δίνει λευκή επιταγή, ανέφερε ο αναλυτής Ghanem Nuseibeh στο Bloomberg. 

Η απόφαση δίνει επίσης την ευχέρεια στον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να επιδιώξει με μεγαλύτερη θέρμη το σχέδιό του να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο. Κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο περιλαμβάνει την πώληση ορισμένων μεριδίων στο πετρελαϊκό γίγαντα Saudi Aramco καθώς και την θέση άλλων περιουσιακών στοιχείων υπό τον έλεγχο ενός fund στο οποίο προΐσταται. 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Σαουδική Αραβία βρίσκεται αντιμέτωπη τα τελευταία χρόνια με την πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου. 


Το μέλλον της χώρας 


«Η Σαουδική Αραβία προσπάθησε να επιβεβαιώσει την εξουσία της σε μια σειρά από περιφερειακά γεγονότα και με τον επίλυση του ζητήματος της διαδοχής, ολόκληρη η περιοχή γνωρίζει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η χώρα μακροπρόθεσμα» ανέφερε ο Rodger Sanahan research fellow στο Lowy Institute for International Policy in Sydney. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο νέος διάδοχος του θρόνου έχει δεχθεί μεγάλη κριτική για τον πόλεμο με την Υεμένη, στον οποίο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ως υπουργός Άμυνας. Ο πόλεμος που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια δεν κατάφερε να απομακρύνει το κίνημα των Χούτις, που είχε την στήριξη του Ιράν και είχε καταστροφικές συνέπειες στη χώρα. 

Ο νέος διάδοχος του θρόνου έχει επίσης αποκλείσει κάθε διάλογο με το Ιράν κάτι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο της παρούσας κρίσης με επίκεντρο το Κατάρ. 

Πηγή: thetoc.gr