Πλησιάζει «αιματηρή» σύγκρουση στα ΜΜΕ με φόντο τον έλεγχο της χώρας...

0
Σε εμπόλεμη κατάσταση σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο εξελίσσεται το power game μεταξύ του εφοπλιστή Ε.Μαρινάκη, του επιχειρηματία Ι.Σαββίδη και στο... βάθος την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, βασικά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και άλλους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως του Αλαφούζου, του Μελισσανίδη κλπ...


Η χθεσινή ανακήρυξη ως πλειοδότη στο διαγωνισμό των δανειστριών τραπεζών για τον ΔΟΛ του Ε,Μαρινάκη, πυροδότησε μια υπόγεια σύγκρουση που η χώρα έχει να βιώσει από την εποχή της σύγκρουσης των ομίλων Βαρδινογιάννη και  Κόκκαλη, στην δεκαετία του '90 και στις αρχές του 2000.

Η απόκτηση του ΔΟΛ, εκτός από τις συμμετοχές στα διάφορα ΜΜΕ του ομίλου, προσέφερε (ή μάλλον θα προσφέρει όταν ολοκληρωθεί) τον απόλυτο έλεγχο του πρακτορείου διανομής Τύπου "Αργος" στον Ε.Μαρινάκη, ο οποίος πλέον έχει στην ιδιοκτησία του πάνω από το 71% της επιχείρησης, η οποία με την σειρά της ελέγχει από την άποψη της διανομής, εκατοντάδες εφημερίδες και περιοδικά σε όλη την χώρα, περί το 60% των κυκλοφορούντων εντύπων!

Είναι μία παράμετρος η οποία είναι ελάχιστα γνωστή, αλλά είναι πολύ κρίσιμη για τον έλεγχο του Τύπου στην Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα με την απόκτηση του ΔΟΛ, υπάρχει το 22,11% των μετοχών του MEGA CHANNEL, φυσικά οι εφημερίδες ΒΗΜΑ και ΝΕΑ, οι ιστοσελίδες IN.GR, BHMA.GR, και NEA.GR, ο ραδιοφωνικός σταθμός BHMA.FM και το 50% των μετοχών της “IRIS ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ”.

Τα παραπάνω είναι σημαντικά, περισσότερο σημαντική είναι η απόκτηση των μετοχών στο MEGA. Εφημερίδες έχει (Παραπολιτικά και Ελευθερία του Τύπου), ένα μικρό τυπογραφείο επίσης έχει (μια μηχανή της παλιάς ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ), επίσης έχει και ραδιοσταθμό (parapolitika fm).

Το "πετράδι στο στέμμα" λέγεται MEGA. Και ο Ι.Σαββίδης ελέγχει πλέον το 19,63% των μετοχών του MEGA. Και θέλει κι αυτός επιπλέον ποσοστό.

Ποιοι κατέχουν τα λοιπά κομμάτια του MEGA; Ομιλος Βαρδινογιάννη 35%, Φώτης Μπόμπολας 13%, Δημήτρης Κοπελούζος 4,5%, Βίκτωρ Ρέστης 3,13%. Ο Ι.Σαββίδης μπορεί να πάρει το επιπλέον 13% του Φ.Μπόμπολα και-αν υπάρξει εντολή από τον... βορρά-και το 4,5% του Δ.Κοπελούζου, ο οποίος βέβαια δεν είναι πλέον τόσο κοντά στην Μόσχα όσο ήταν κάποτε.

Πόσο κοντά είναι όμως ο Ι.Σαββίδης στην Μόσχα; Εδώ έχει υπάρξει μια παρανόηση: Ο Ι.Σαββίδης δεν είναι "ο άνθρωπος του Πούτιν", όπως πολλοί νομίζουν.

Ούτε ο ίδιος ο επιχειρηματίας το ισχυρίζεται.

Και γενικά οι Ρώσοι δεν παίζουν τέτοια παιχνίδια με "προφανείς" παίκτες. Ούτε έχει το "ρωσικό θησαυροφυλάκιο" πίσω του. Οι κινήσεις του είναι πάντα μετρημένες και οικονομικά "μαζεμένες".

Σαφώς είναι πλούσιος, σαφώς είναι "ρωσόστροφος", σαφώς είναι ισχυρός παίκτης στον Βόρειο Ελλάδα, αλλά απέχει πολύ από το να είναι ο κλασικός "Ρώσος μεγιστάνας", ο "άνθρωπος του Πούτιν" ή ο "παίκτης" πανελλαδικής εμβέλειας.

Είναι όμως κοντά στη νυν κυβέρνηση. Και η νυν κυβέρνηση κοντά του.

Οχι ότι ο Ε.Μαρινάκης έχει εχθρικές σχέσεις με την κυβέρνηση. Μάλιστα, με ορισμένους υπουργούς, η σχέση του είναι εξαιρετική και πολύ "στενή". Με την περιφερειάρχη Ρ.Δούρου, για παράδειγμα, διατηρεί άριστη επαφή και όχι μόνο.

Σε επίπεδο επιχειρηματιών, ο Ε.Μαρινάκης, εσχάτως έχει έρθει "κοντά" με τον όμιλο Αλαφούζου, όσο και αν αυτό ακούγεται περίεργο λόγω της σφοδρής μετωπικής σύγκρουσής τους. Ισως τους έχει φέρει κοντά η αντιπαλότητα προς τον Ι.Σαββίδη.

Και ένας άλλος παίκτης του χώρου, ο επιχειρηματίας Δ.Μελισσανίδης, με την προτροπή  του, "υπεράνω όλων", Β.Βαρδινογιάννη, έχει συνάψει ανακωχή προς το παρόν με τον Ε.Μαρινάκη, αλλά όχι ειρήνη.

Ο Δ.Μελισσανίδης λέγεται ότι αναζήτησε να πάρει τον ΔΟΛ και ότι βρισκόταν πίσω από την κυπριακή εταιρεία που ήρθε δεύτερη με μικρή διαφορά. Εχει προσβάσεις στον Τύπο (καλές σχέσεις με ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕSPRESSO, EΣΤΙΑ κλπ.), αλλά ούτε τηλεόραση, έχει, ούτε διαδικτυακή δύναμη με κάποιο από τα κορυφαία σε αναγνωσιμότητα, site.

Ενα είναι βέβαιο: Η μετωπική σύγκρουση που θα ακολουθήσει το επόμενο χρονικό διάστημα, θα είναι "αιματηρή"...

pronews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)