Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση για ΣΕΚΑΠ και Σαββίδη

Η κυβέρνηση επισήμως και εγγράφως χθες, διά του αναπλ. υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου, και σε επιβεβαίωση σχετικών δημοσιευμάτων –και της «Κ»–, κατέδειξε ότι η δικομματική κυβερνώσα πλειοψηφία προχώρησε σε ψήφιση τροπολογίας η οποία προέβλεπε διαγραφή προστίμων για λαθρεμπόριο...
και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις αφορούσε και την εταιρεία ΣΕΚΑΠ, ενώ εκκρεμούσε στη Δικαιοσύνη προσφυγή του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, στα χέρια του οποίου περνούσε η εταιρεία.

«Εχει κατατεθεί από τις 10/3/2016 προσφυγή της εταιρείας με την επωνυμία ΣΕΚΑΠ η οποία στρέφεται κατά της καταλογιστικής πράξης της Προϊσταμένης Τελωνείου Ξάνθης, περί επιβολής δασμών πολλαπλών τελών και λοιπών δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων για τελωνειακές παραβάσεις (λαθρεμπορία). Η υπόθεση έχει συζητηθεί στις 4/4/2017 και βρίσκεται στο στάδιο της διασκέψεως», αναφέρεται στο έγγραφο του κ. Παπαγγελόπουλου που κατατέθηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Είχε προηγηθεί ερώτηση του κ. Α. Λοβέρδου, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΣΥ να επισημαίνει, επικαλούμενος δημοσιεύματα βάσει των οποίων ήταν γνωστή η προαναφερθείσα δικαστική εξέλιξη όταν ψηφιζόταν η τροπολογία, στις 28/4: «Αν ευσταθούν, τότε η τροπολογία συνιστά παρέμβαση της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας στη δικαστική, αφού επί επιδίκου θέματος παρεμβαίνει τελικά ο νομοθέτης υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων». Και συμπλήρωσε: «Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε το σκάνδαλο Σαββίδη - ΣΕΚΑΠ παίρνει ακόμα βαρύτερη μορφή και διάσταση και τίθενται νέα ζητήματα κυβερνητικών ευθυνών».

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία, που είχε προκαλέσει έως και ανοικτή σύγκρουση στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε κατατεθεί από τον Δ. Δημητριάδη (ΣΥΡΙΖΑ) και είχε γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, αν και υπήρχαν ουσιαστικές ελλείψεις, όπως το γεγονός ότι δεν συνοδευόταν από έκθεση του ΓΛΚ, αναφορικά με το κόστος που θα υπήρχε για τον προϋπολογισμό από τη διαγραφή των προστίμων. Σε εκείνη τη συνεδρίαση, ο συγκυβερνών πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε αναφέρει σε παρέμβασή του, ουσιαστικά, ότι η τροπολογία αφορούσε τον κ. Σαββίδη. Ιδια τροπολογία είχε κατατεθεί και παλαιότερα, από άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Μ. Κάτση, Απ. Καραναστάση), αλλά υπό το βάρος των τότε αντιδράσεων είχε αποσυρθεί. Για «ορισμό της διαπλοκής» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Πηγή: Kathimerini.gr