Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

Πώς η κολομβιανή σπείρα «χειρουργούσε» τα νοσοκομεία

Μία Κολομβιανή που προσποιήθηκε την ασθενή με γαστρεντερολογικά προβλήματα στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» αποτέλεσε το «δούρειο ίππο» της συμμορίας διεθνικού χαρακτήρα που ήρθε στην Ελλάδα κατά παραγγελία καρτέλ ναρκωτικών από την Κολομβία για να αφαιρέσει ιατρικό εξοπλισμό. 

Αρμόδιοι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής εκτιμούν ότι η «ασθενής»...
έδωσε στους τρεις ομοεθνείς συνεργούς της όλες τις πληροφορίες -ενδεχομένως και φωτογραφίες- που χρειάζονταν για την ληστρική επιδρομή της 15ης Μαΐου 2017 στον «Άγιο Σάββα», από όπου αφαιρέθηκαν εννέα ενδοσκόπια και ένα συνδετικό καλώδιο αξίας περίπου 500.000 ευρώ.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι τέσσερις δράστες, εκ των οποίων οι τρεις ταυτοποιήθηκαν από τις ελληνικές Αρχές, ανήκουν σε περιβόητη συμμορία με… εξειδίκευση στις κλοπές ιατρικού εξοπλισμού που «χτυπά» σε χώρες από όλο τον κόσμο και στη συνέχεια διοχετεύει τα κλοπιμαία, σύμφωνα με την προχωρημένη αστυνομική εκτίμηση, σε καρτέλ ναρκωτικών στην Κολομβία, που φέρεται να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό σε δραστηριότητές τους που σχετίζονται με την κατάποση ναρκωτικών με σκοπό την παράνομη μεταφορά τους.

Η ΕΛ.ΑΣ. μετά τις επιθέσεις του Μαΐου στα νοσοκομεία είχε ενημερώσει τη Europol και όλες τις ευρωπαϊκές Αστυνομίες, προκειμένου να λάβει γνώση για ανάλογα κρούσματα στο εξωτερικό. Η γαλλική Αστυνομία άνοιξε το δρόμο ειδοποιώντας τις ελληνικές Αρχές για την ύπαρξη του κολομβιανού κυκλώματος.

Το βράδυ της 17ης Δεκεμβρίου 2015 στο χειρουργείο του Νοσοκομείου Κοσίν στο Παρίσι άγνωστοι αφαίρεσαν ενδοσκόπια, ενώ ακολούθησαν τρεις ακόμη κλοπές στις 18, 20 και 26 Μαρτίου σε τρία άλλα νοσοκομεία του Παρισιού. Τότε είχαν συλληφθεί από τη γαλλική αστυνομία ως δράστες τρεις άνδρες από την Κολομβία και μία γυναίκα από το Ισημερινό που είχαν στείλει ταχυδρομικά στην Μποκοτά -όπως συνέβη και με τα ελληνικά νοσοκομεία- τις κλεμμένες ιατρικές συσκευές.

Οι άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου είχαν ήδη μία πρώτη εικόνα για την υπηκοότητα των δραστών, καθώς εντόπισαν βίντεο με την δράση τους στο Νοσοκομείο του Βόλου και το ενοικιασμένο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν, από το οποίο προήλθε η ταυτοποίηση τους. Ένας από τους δράστες, ο 50χρονος, είχε έρθει αντιμέτωπος με έναν ακτινολόγο κατά τη διάρκεια της κλοπής. Ο φύλακας του νοσοκομείου είχε επιχειρήσει να ελέγξει τον 37χρονο τσιλιαδόρο συνεργό του, ο οποίος του είπε doctor στα αγγλικά, προφασιζόμενος ότι ήταν συνεργαζόμενος γιατρός του νοσοκομείου. «Είμαι γιατρός. Είμαι συνεργαζόμενος γιατρός και δουλεύω εδώ» είχε πει σε σπαστά αγγλικά.

Η γαλλική Αστυνομία έδωσε μεγάλη ώθηση στις έρευνες, καθώς έγινε αφορμή για να αναζητήσουν οι αστυνομικοί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όλες τις αφίξεις Κολομβιανών τις ημέρες που προηγήθηκαν της ληστείας στον «Άγιο Σάββα». Αφού πήραν τα στοιχεία των υπόπτων στη συνέχεια «σαρώθηκαν» όλες οι αποστολές δεμάτων από εταιρίες κούριερ και ΕΛ.ΤΑ. προς την Κολομβία. Οι αστυνομικοί εντόπισαν δύο αποστολές δεμάτων με ίδιο αποστολέα και παραλήπτη, τα στοιχεία του οποίου ταίριαζαν με αυτά του υπόπτου που είχε εισέλθει στην Ελλάδα πριν λίγες ημέρες, και έτσι ειδοποιήθηκαν οι Αρχές στη Μποκοτά, προκειμένου να ελέγξουν τα δέματα. Το πρώτο είχε παραληφθεί από τον συνεργό τους, ενώ το δεύτερο εντοπίστηκε και περιείχε δύο ενδοσκόπια και ένα καλώδιο που προέρχονταν από τον Άγιο Σάββα, και δύο ακόμη από το νοσοκομείο της Λαμίας.

Οι τέσσερις «επαγγελματίες», ανάμεσά τους μία γυναίκα, έφτασαν μέσω Τουρκίας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 11 Μαΐου 2017, νοίκιασαν αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα πορτογαλικών Αρχών, όπως και διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας και άρχισαν να πραγματοποιούν κατοπτεύσεις σε διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας, όπως η Ευρωκλινική και το Λαϊκό Νοσοκομείο καταλήγοντας στις 15 Μαΐου στην επιλογή να χτυπήσουν στον «Άγιο Σάββα».

Μία ημέρα αργότερα απέστειλαν μέσω κούριερ τα κλοπιμαία στη Μπογκοτά (Κολομβία) με αποδέκτη μία γυναίκα. Στις 20 Μαΐου εγκατέλειψαν την Αθήνα οργανώνοντας το ταξίδι τους στη Θεσσαλία κάνοντας μία ενδιάμεση στάση στη Λαμία, όπου εισέβαλλαν στο δημόσιο νοσοκομείο της πόλης αφαιρώντας ενδοσκόπια από το γαστρεντερολογικό τμήμα. Την ίδια μέρα χτύπησαν το νοσοκομείο της Λάρισας και την επόμενη μέρα αυτό του Βόλου. Τα καινούργια κλοπιμαία τους τα έστειλαν μέσω της ίδιας εταιρίας κούριερ στην πατρίδα τους με αποδέκτη την ίδια γυναίκα. Μετά τα τετ α τετ με τον ακτινολόγο και τον υπάλληλο ασφαλείας του νοσοκομείου Βόλου ανησύχησαν και στις 25 Μαΐου 2017 μέσω του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» ταξίδεψαν στην Κολομβία. Οι ελληνικές αρχές εντόπισαν το διαμέρισμα δύο ημέρες αργότερα.

Οι κολομβιανές Αρχές δεν κατάφεραν να συλλάβουν τα τρία άτομα, ηλικίας 20, 37 και 50 ετών, που ταυτοποιήθηκαν από τις ελληνικές Αρχές, ενώ ασύλληπτη παραμένει και η γυναίκα που συμμετείχε στις επιθέσεις και δεν ταυτοποιήθηκε. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, οι δράστες κατάφεραν να περάσουν στη Βενεζουέλα, όπου έχουν βρει καταφύγιο, ενδεχομένως με τη βοήθεια κάποιου μεγάλου κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών.

Το ενδιαφέρον είναι ότι από τα «τραβηγμένα» πληροφοριακά δεδομένα προκύπτει ότι η συμμορία έφτασε στην Ελλάδα κατά παραγγελία καρτέλ ναρκωτικών από την Κολομβία, τα οποία χρειάζονταν τα ενδοσκόπια για να τα χρησιμοποιούν στις περιπτώσεις εισαγωγής και εξαγωγής «αυγών» κοκαΐνης από τα στομάχια των διακινητών τους.

Με τον ίδιο τρόπο είχαν δράσει μέλη του κυκλώματος σε επιθέσεις τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε Λιθουανία, Τσεχία, Γερμανία, Κροατία, Ιταλία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Ολλανδία, Ισπανία, Αυστρία. Το σημαντικό για τις ελληνικές Αρχές είναι ότι θα επιστραφεί μέρος του εξοπλισμού αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που είχε αφαιρεθεί από τον Άγιο Σάββα και το νοσοκομείο της Λάρισας και έτσι θα ομαλοποιηθεί κάπως η κακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία λόγω της έλλειψης εξοπλισμού. Σε βάρος των καταζητούμενων θα εκδοθούν διεθνή εντάλματα σύλληψης.

Άλλες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν πως οι κλοπές ιατρικών μηχανημάτων έχουν αυξητική τάση στην Νότια Αμερική με την διοχέτευσή τους στη μαύρη αγορά σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Αξίζει να σημειωθεί πως από τους τρεις ταυτοποιημένους δράστες των κλοπών στα ελληνικά νοσοκομεία κανείς δεν έχει απασχολήσει για διακίνηση ναρκωτικών ή συμμετοχή σε μεγάλα καρτέλ, αλλά μόνο ένας από αυτούς για κλοπή!

Πηγή: thetoc.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: