Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017

Έπιασαν τον Γιάννο Παπαντωνίου την ώρα που επέστρεφε στην Ελλάδα

Οι αστραπιαίες κινήσεις της Εισαγγελίας διαφθοράς υπό την Ελένη Τουλουπάκη, εγκλώβισαν τον Παπαντωνίου στην Ελλάδα και του απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα σφίγγοντας τον κλοιό γύρω του!  

Ποινική δίωξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ασκήθηκε στον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου....
από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ στο ζευγάρι απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα προκειμένου να διασφαλιστεί η παρουσία του στην περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Η δίωξη ασκείται μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας για τη νομιμότητα των καταθέσεων αλλά και του τιμήματος αγοράς ακίνητης περιουσίας του κ. Παπαντωνίου και της συζύγου του. Ερευνήθηκε, δηλαδή, εάν η περιουσία του πρώην υπουργού είναι «καθαρή» ή εάν πίσω από την απόκτησή της υπάρχει οσμή μαύρου χρήματος από μίζες εξοπλιστικών επί υπουργίας του στο Εθνικής Άμυνας. Η κίνηση της εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη , η οποία έχει αλλαξει αρδην τα δεδομένα στην εισαγγελία, κινητοποιώντας διαδικασίες μέσω ξεχασμένων δικογραφιών  , ηταν καλά μελετημένη και έπιασε ουσιαστικά τον Παπαντωνίου και την Κουράκου τη στιγμή που γυρισαν στην Ελλάδα από το εξωτερικό όπου διαμένουν μόνιμα.

ΓΙΑΤΙ ΑΣΚΗΘΗΚΕ  

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ποινική δίωξη ασκήθηκε μετά τον εντοπισμό λογαριασμού του κ. Παπαντωνίου και μελών της οικογένειάς του στη λίστα Μπόργιανς. Πρόκειται για τον ένα από τους 3 λογαριασμούς για τους οποίους αναμένονται, με αίτημα δικαστικής συνδρομής, στοιχεία από τις ελβετικές αρχές. Οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς έκριναν ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις σε βάρος του πρώην υπουργού και της συζύγου του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος καθώς οι πληροφορίες λένε, ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα τους παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση και είναι εντελώς δυσανάλογα με τις καταθέσεις τους αλλά και τα χρήματα που απαιτήθηκαν για την αγορά 4 ακινήτων (το σπίτι στην Κηφισιά, δύο γραφεία στο κέντρο της Αθήνας και ένα ακίνητο στη Σύρο, το οποίο ήδη έχει πωληθεί). Στο εισαγγελικό πόρισμα φέρεται να καταγράφεται ότι καταθέσεις και αγορές (αν όχι όλων των ακινήτων, των περισσοτέρων) δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά τους και ενδεχομένως να έγιναν με μαύρο χρήμα από μίζες σε εξοπλιστικά. Οι εισαγγελείς απορρίπτουν το ενδεχόμενο να υπήρξε φοροδιαφυγή καθώς όπως λένε πηγές, Παπαντωνίου – Κουράκου ήταν αμειβόμενοι από το Δημόσιο, δεν ασκούσαν δηλαδή κάποια πχ επιχειρηματική δραστηριότητα από την οποία θα μπορούσαν να έχουν αδήλωτα εισοδήματα. Η εισαγγελία Διαφθοράς απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα στον Γιάννο Παπαντωνίου και την Σταυρούλα Κουράκου και το Συμβούλιο Πλημμελιοδικών, εντός 15 ημερών, θα επικυρώσει ή όχι τον περιοριστικό όρο.

ΠΑΓΩΜΑ

Η δίωξη έρχεται μόλις 10 ημέρες μετά το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελιοδικών με το οποίο «πάγωσαν» τραπεζικοί λογαριασμοί και κάθε μεταβίβαση ακινήτου του πρώην υπουργού, της συζύγου και του γιου του. Του μπλοκαρίσματος στην εντός Ελλάδος κινητή και ακίνητη περιουσία του πάλαι ποτέ τσάρου της Οικονομίας και μετέπειτα επικεφαλής του Πενταγώνου, προηγήθηκαν η αιφνιδιαστική έφοδος και οι κατασχέσεις ηλεκτρονικού και έντυπου αρχείου από το σπίτι και το γραφείο του κ. Παπαντωνίου.

ΚΙ ΑΛΛΗ ΔΙΩΞΗ

Πριν από ενάμιση μήνα, η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, μετά από αίτημα της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα που διερευνά τη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών, άσκησε συμπληρωματική ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της δωροδοκίας-δωροληψίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Το τελευταίο αδίκημα θεωρείται διαρκές (εφόσον το ξέπλυμα των χρημάτων από μίζες μπορεί να συνεχιστεί μέχρι σήμερα) και δεν κινδυνεύει με παραγραφή, ακόμα κι αν εμπλέκεται πολιτικό πρόσωπο που «ευεργετείται» από τις σύντομες παραγραφές του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Η σύμβαση για τις φρεγάτες υπεγράφη επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου και οι νέες κατηγορίες ακόμα δεν έχουν προσωποποιηθεί σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων. Σύμφωνα, πάντως με το αίτημα της κα Ζαμανίκα, η συμπληρωματική ποινική δίωξη θα αφορά στην περίοδο από το 2002 (υπουργός στο Άμυνας ήταν ο κ.Παπαντωνίου) μέχρι και σήμερα.

Οι έρευνες για τον κ.Παπαντωνίου άρχισαν να «τρέχουν» μετά την αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ, από την οποία προέκυψε λογαριασμός με καταθέσεις 1,3 εκ ευρώ της συζύγου του πρώην υπουργού, Σταυρούλας Κουράκου, στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας (αδήλωτες στο πόθεν έσχες του κ.Παπαντωνίου, για τις οποίες έχει ήδη καταδικαστεί). Τα χρήματα φέρονται να εισέρρευσαν στο λογαριασμό της κα Κουράκου από λογαριασμό του κουμπάρου της. Από το 2014 εκκρεμεί αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ελβετικές αρχές για άνοιγμα των λογαριασμών του κουμπάρου, ο οποίος ωστόσο έχει προβάλει αντιρρήσεις, «μπλοκάροντας» μέχρι σήμερα τη διαδικασία.

Για την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς κομβικής σημασίας για την έρευνα θα είναι τα στοιχεία που αναμένουν από τις ελβετικές αρχές για δύο τραπεζικούς λογαριασμούς και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Όλα φέρονται να συνδέονται με τον Γιάννο Παπαντωνίου και στο αίτημα δικαστικής συνδρομής που απεστάλη στους Ελβετούς στις 22 του περασμένου Μάρτη, οι Ελληνες εισαγγελείς ζητούν κάθε στοιχείο που θα αφορά στην αποκάλυψη της προέλευσης αυτών των χρημάτων.

kontranews
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: