Τι έκανες στο κότερο, Αντώνη;

0
Το Σάββατο 17 Ιουνίου ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να περάσει το βράδυ του στη μαρίνα Ζέας. Έφτασε με την προσωπική του φρουρά διακριτικά και μάλλον προσεκτικά στο σημείο όπου ήταν αγκυροβολημένο ένα υπερπολυτελές σκάφος, ανέβηκε τα λίγα σκαλοπάτια ως την πρύμνη και χάθηκε στο εσωτερικό, αφού χαιρέτησε το προσωπικό το οποίο ήταν παραταγμένο στο ντεκ...
 Ύστερα από ώρες ο κ. Σαμαράς κατέβηκε από το σκάφος μέσα στην καταρρακτώδη καλοκαιρινή βροχή και μπήκε στο αυτοκίνητο που τον περίμενε. Οι ελάχιστοι που είδαν τον πρώην πρωθυπουργό να ανεβαίνει στο σκάφος αναρωτήθηκαν γι’ αυτήν τη μοναχική άφιξή του και την επόμενη ημέρα άρχισε να συζητιέται στους εφοπλιστικούς κύκλους, συνοδεία πολλών ερωτημάτων, η μυστηριώδης επίσκεψη Σαμαρά στο λιμάνι.

Τι δουλειά είχε ο κ. Σαμαράς μόνος, μέσα στη βροχή, στην πολυτελή θαλαμηγό και ποιανού ήταν; Πέντε μέρες μετά το περιβάλλον του πολιτικού άφησε να διαρρεύσει στο σάιτ iefimerida.gr ότι ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον Κώστα Καραμανλή συνοδεία των συζύγων τους στο σκάφος του φίλου του εφοπλιστή Προκοπίου, για να γιορτάσουν τα γενέθλιά του στις 8 Ιουνίου. Ηταν παράξενο να δίνεται αυτή η πληροφορία με καθυστέρηση 14 ημερών, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται ο σκοπός ήταν να θολώσει τα νερά για την άλλη επίσκεψη Σαμαρά στη μαρίνα Ζέας. Όποιος άκουγε ότι ο Μεσσήνιος εντοπίστηκε σε θαλαμηγό θα υπέθετε ότι επρόκειτο για το πάρτι του εφοπλιστή Προκοπίου. Η αλήθεια ωστόσο είναι πως ο κ. Σαμαράς επισκέφτηκε στις 17 Ιουνίου μόνος του το σκάφος «ΒΙΝΑ». Μια θαλαμηγό η οποία μερικές μέρες πριν είχε εντοπιστεί να λειτουργεί ως πειρατικό τουριστικό σκάφος στο Αιγαίο αντί μισθώματος 200.000 ευρώ.

Δικογραφία για το πειρατικό

Στις 8 Ιουνίου το Λιμενικό Σώμα ανακοίνωσε ότι ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησε στο commercial yacht «BINA» διαπίστωσε πως το συγκεκριμένο σκάφος είχε εκναυλωθεί από δέκα αλλοδαπούς και πραγματοποιούσε ταξίδι αναψυχής με ναύλα 196.000 ευρώ για το διάστημα από 5.6.2017 έως 17.6.2017. Η επιβίβαση των ναυλωτών έγινε σε ελληνικό χώρο. Συγκεκριμένα είχε παραλάβει δύο άτομα στην Κέρκυρα και θα παραλάμβανε τους υπόλοιπους επιβάτες με προγραμματισμένους ενδιάμεσους σταθμούς τη μαρίνα Ζέας και την Υδρα και τελικό προορισμό τη Μύκονο.

Δηλαδή το σκάφος πραγματοποιούσε τα λεγόμενα πειρατικά ταξίδια χωρίς να έχει άδεια τουριστικού πλοίου και φυσικά χωρίς να αποδίδει φόρους στο ελληνικό δημόσιο για ταξίδια που γίνονταν μέσα στην Ελλάδα. Εναντίον του καπετάνιου του πλοίου σχηματίστηκε δικογραφία και επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Θεωρητικά λοιπόν αν δεν είχε εντοπιστεί, στις 17 Ιουνίου το «ΒΙΝΑ» θα βρισκόταν στη Μύκονο, αλλά αναγκαστικά ήταν δεμένο στη μαρίνα Ζέας για έρευνα, με υψηλό επισκέπτη τον Αντώνη Σαμαρά.

Χλιδή και μυστήριο

Το γιοτ «ΒΙΝΑ» είναι ένα πολυτελές σκάφος που ναυπηγήθηκε το 2006. Μπορεί να φιλοξενήσει δέκα μέλη πλήρωμα και δέκα επιβάτες. Εχει μήκος 43 μέτρα και πλάτος 8. Ταξιδεύει με ταχύτητα 16,5 μίλια την ώρα και προσφέρει στους επιβάτες άνεση και πολυτέλεια. Εχει δύο καμπίνες VIP, τρεις απλές καμπίνες και δύο ακόμη κρεβάτια, τζακούζι στο κατάστρωμα, γυμναστήριο και δορυφορικό σύστημα Wi-Fi. Στις ιστοσελίδες ενοικίασής του ως τιμή ναύλου ανά εβδομάδα αναφέρεται το ποσό των 150.000-165.000 ευρώ σε low season και έως 186.000 σε high season.

Το «ΒΙΝΑ» έχει σημαία του νησιού του Μαν (νησιωτικός βρετανικός φορολογικός παράδεισος στην Ιρλανδική Θάλασσα) και πραγματοποιεί ταξίδια στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Εδώ και καιρό η πολυτελής θαλαμηγός έχει εντοπιστεί να κάνει πειρατικά ταξίδια στις ελληνικές θάλασσες, δηλαδή να πραγματοποιεί κρουαζιέρες στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο χωρίς να εμφανίζεται ως νόμιμο τουριστικό πλοίο.

Το συγκεκριμένο γιοτ δεν είναι το μοναδικό που κάνει τέτοιες κρουαζιέρες εμφανιζόμενο ως σκάφος που μεταφέρει επιβάτες από το εξωτερικό. Πρόσφατα το Λιμενικό εντόπισε και άλλα τέτοια σκάφη και σχηματίστηκαν δικογραφίες για τις ιδιοκτήτριες εταιρείες. «Πρόκειται για μάστιγα που πλήττει την ελληνική τουριστική ναυτιλία, αλλά που χρόνια τώρα δεν την αγγίζει κανένας αφού οι ιδιοκτήτες είναι ισχυροί και πλούσιοι» σχολίασε επιχειρηματίας που σχετίζεται με τουριστικά ταξίδια.

Οι Παπασταύρου των θαλασσών;

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι δεν βλέπει ως εμπόδιο τις ποινικές εκκρεμότητες των φίλων του. Επί χρόνια είχε σύμβουλο τον Σταύρο Παπασταύρου, παρότι το όνομά του εμφανίζεται στη λίστα Λαγκάρντ και στα Panama Papers. Με αυτήν τη λογική δεν φαίνεται να παίζει ρόλο για τον ίδιο αν το σκάφος στο οποίο πέρασε το σαββατόβραδό του είχε εντοπιστεί λίγες ώρες πριν να κάνει πειρατικά ταξίδια ή αν οι ιδιοκτήτες του μπορεί να είναι οι Παπασταύρου των θαλασσών.

Παρά τις αντιλήψεις του και την ανεκτικότητά του, αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι ένας πρώην πρωθυπουργός που υπερασπίστηκε, θεωρητικά τουλάχιστον, την ελληνική επιχειρηματικότητα και απεχθάνεται τη φοροδιαφυγή τα πίνει με φοροφυγάδες και παράνομους πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι στο χαρτί των προστίμων που επιβλήθηκαν. Εκτός αν το πράγμα είναι ακόμη χειρότερο, αν δηλαδή με την παρουσία του στο σκάφος ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε τη συμπαράστασή του στους πραγματικούς ιδιοκτήτες πίσω από την offshore για την ταλαιπωρία που υπέστησαν από το κακό ελληνικό κράτος.

Σε κάθε περίπτωση παραμένει ενδιαφέρον ερώτημα ποιον συνάντησε μόνος ο Σαμαράς μέσα στη βροχή εκείνο το βράδυ του Σαββάτου. Ενδιαφέρον θα έχει και μια απάντηση.

documentonews

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)