Τσεχία: Αποφάσισε να αναστείλει τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα

0
Την απόφασή της να αναστείλει τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα και την Τουρκία, όπως αυτή επιβάλλεται μετά τη συμφωνία των ευρωπαϊκών κρατών αναφορικά με το Προσφυγικό, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση της Τσεχίας, ανοίγοντας, επί της ουσίας τον «Ασκό του Αιόλου», καθώς δεν είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει εκφράσει τις εντονότατες αντιρρήσεις της επί του συγκεκριμένου σχεδίου...


Το πλάνο που συμφωνήθηκε το 2015, με πρωτοβουλία της Γερμανίας και της Γαλλίας, προβλέπει τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων, οι οποίοι έχουν «κολλήσει» σε καταυλισμούς στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Η Τσεχία έχει παραλάβει ελάχιστους, ενώ είχε την υποχρέωση να υποδεχθεί 2.691 πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την υποσαχάρια Αφρική. «Δεν θα πάρουμε άλλους μέχρι τη λήξη του προγράμματος τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών, Μίλαν Χόβανεκ. «Λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας και της δυσλειτουργίας ολόκληρου του συστήματος, η κυβέρνηση ενέκρινε πρόταση για την παύση της διαδικασίας», πρόσθεσε ο Τσέχος ΥΠΕΣ.

«Αυτό σημαίνει ότι η Τσεχία δεν θα ζητήσει τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία», δήλωσε ο Χόβανεκ, σε μία προσπάθεια να γίνει όσο το δυνατόν περισσότερο σαφής.

Εκτός από την Τσεχία, τόσο η Πολωνία, όσο και οι Σλοβακία, Ουγγαρία, έχουν αρνηθεί να παραλάβουν πρόσφυγες βάσει του σχεδίου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση μίας μερίδας ευρωπαϊκών κρατών.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)