Πανελλήνιες: Στις 30 Ιουνίου ή στις 4 Ιουλίου οι βαθμολογίες

0
Την Παρασκευή 30 Ιουνίου ή την Τρίτη 4 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι επιδόσεις των υποψηφίων που μετείχαν φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στις εξετάσεις συνολικά συμμετείχαν 104.929 υποψήφιοι...
, εκ των οποίων 85.908 από τα γενικά λύκεια, έναντι 82.895 το 2016 και 19.021 υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ, έναντι 17.803 το 2016.

Η αργοπορημένη ανακοίνωση των βαθμολογιών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές (πέρυσι έγινε στις 17 Ιουνίου) οφείλεται στην αλλαγή των ημερομηνιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι οποίες φέτος άρχισαν στις 6 Ιουνίου, ενώ πέρυσι άρχισαν στις 16 Μαΐου.

Το τρέχον διάστημα γίνεται η βαθμολόγηση των γραπτών από τους καθηγητές, ενώ πραγματοποιούνται και οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα. Η βαθμολόγηση των γραπτών κάθε μαθήματος αρχίζει μετά τις 12 το μεσημέρι της μεθεπόμενης ημέρας από αυτή που εξετάστηκε.

Με βάση τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, υπάρχουν δύο βαθμολογητές και καθένας μπορεί να διορθώνει μέχρι τριακόσια γραπτά για πρώτη βαθμολόγηση και μέχρι τριακόσια γραπτά για δεύτερη βαθμολόγηση. Το γραπτό αναβαθμολογείται στην περίπτωση που οι βαθμολογίες των δύο βαθμολογητών απέχουν πάνω από 12 μονάδες με άριστα το 100. Τότε καλύπτονται με μαύρα αυτοκόλλητα οι βαθμοί των δύο πρώτων βαθμολογητών και το γραπτό παραδίδεται στον τρίτο βαθμολογητή.

Υποβολή μηχανογραφικού

Οι υποψήφιοι θα έχουν έτσι περιθώριο ώς τις 14 Ιουλίου και αφού μάθουν για τους βαθμούς τους, να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Η υποβολή του μηχανογραφικού θα γίνει ηλεκτρονικά. Στόχος των υποψηφίων θα πρέπει να είναι μια τέτοια επιλογή επιστημονικών πεδίων και σχολών ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα μόρια που θα συγκεντρώσουν.

Πρώτος κανόνας, λοιπόν, είναι να περιμένουν την ανακοίνωση των βαθμολογιών πριν υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Επίσης, βασικό είναι ότι μετρούν μόνο τα μόρια και όχι η σειρά με την οποία δηλώνουν κάθε σχολή. Ενα παράδειγμα: Εάν ένας υποψήφιος θέσει το Μαθηματικό Αθήνας στην 21η θέση μεταξύ των επιλογών του και έχει 15.000 μόρια και ένας άλλος υποψήφιος έχει το Μαθηματικό Αθήνας 1η επιλογή με 14.990 μόρια, μεγαλύτερες πιθανότητες έχει εκείνος με τα 15.000 μόρια. Πάντως, οι υποψήφιοι δεν πρέπει να επηρεάζονται από τις περυσινές βάσεις εισαγωγής, ούτε από την πρόβλεψη για την τυχόν άνοδο ή πτώση βάσεων.

Επίσης, οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν σχολές από ένα ή δύο επιστημονικά πεδία. Και πρέπει να δηλώσουν όσες σχολές επιθυμούν, ακόμη κι αν θεωρούν ότι –με βάση τα μόριά τους– δεν θα εισαχθούν σε κάποιες. Εάν κάποιος διεκδικεί μία σχολή που είναι κοινή σε δύο επιστημονικά πεδία, πρέπει να τη δηλώσει μόνο μία φορά από όποιο επιστημονικό πεδίο επιθυμεί. Στην περίπτωση αυτή θα μετρήσουν τα υψηλότερα μόρια μεταξύ των δύο επιστημονικών πεδίων.

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ αναμένεται την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου (πέρυσι στις 24 Αυγούστου), χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να περάσουν στις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)