Πόσος θα είναι ο πληθυσμός της γης το 2050; - Τι προβλέπεται για την Ελλάδα

0
Ο πληθυσμός της Ινδίας αναμένεται να ξεπεράσει εκείνον της Κίνας εντός περίπου επτά ετών και το ίδιο αναμένεται να συμβεί με την Νιγηρία και τις ΗΠΑ, με την αφρικανική χώρα να γίνεται η τρίτη πολυπληθέστερη στον κόσμο λίγο πριν από το 2050, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα...


Η έκθεση που συνέταξε η Υπηρεσία Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του οργανισμού προβλέπει ότι ο σημερινός παγκόσμιος πληθυσμός των σχεδόν 7,6 δισ κατοίκων θα αυξηθεί σε 8,6 δισ μέχρι το 2030, σε 9,8 δισ το 2050 και σε 11,2 δισ το 2.100.

Όπως αναφέρει, σχεδόν 83 εκατομμύρια άνθρωποι προστίθενται κάθε χρόνο στον παγκόσμιο πληθυσμό και η ανοδική αυτή τάση αναμένεται να συνεχιστεί ακόμη και με την συνεχιζόμενη μείωση των γεννήσεων, που γνωρίζουν σταθερή πτώση από την δεκαετία του 60.

Ο Τζον Γουίλμοτ, ο διευθυντής του τμήματος που αφορά τον πληθυσμό της συγκεκριμένης αυτής υπηρεσίας του ΟΗΕ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η έκθεση περιλαμβάνει πληροφορίες για τους πληθυσμούς 233 χωρών και περιοχών του κόσμου. "Ο πληθυσμός της Αφρικής είναι αξιοσημείωτος λόγω της ραγδαίας αύξησης του ποσοστού του και αναμένεται ότι η μισή και πλέον παγκόσμια αύξηση πληθυσμού από σήμερα ως το 2050 θα συντελεστεί στη συγκεκριμένη περιοχή. Στο άλλο άκρο, αναμένεται ότι ο πληθυσμός της Ευρώπης ουσιαστικά θα μειωθεί ως έναν βαθμό στις επόμενες δεκαετίες".

Αναλυτικότερα, ο πληθυσμός της Γης θα ξεπεράσει το «φράγμα» των 8 δισεκατομμυρίων το 2023, ενώ το 2018 για πρώτη φορά θα υπάρχουν περισσότεροι από 1 δισ. άνθρωποι άνω των 60. Μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της Γης θα ξεπεράσει τα 9,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Πάνω από τη μισή ανάπτυξη του παγκόσμιου πληθυσμού θα έρθει από την υποσαχάρια Αφρική, όπου τα ποσοστά γεννήσεων θα παραμείνουν σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο, προβλέπει ο ΟΗΕ.

Εως το 2050, οι επτά από τις 20 χώρες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη Γη θα είναι αφρικανικές. Αντιθέτως, οι ευρωπαϊκές χώρες, όπου πέφτουν τα ποσοστά γεννήσεων, ο πληθυσμός αναπόφευκτα θα μειωθεί δίχως μετανάστευση μεγάλης κλίμακας.

Ιδιαίτερα η ανατολική Ευρώπη θα επηρεαστεί από αυτό, με τον πληθυσμό να μειώνεται σε ποσοστό άνω του 15% σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Κροατία, η Λετονία, η Πολωνία, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Σερβία και η Ουκρανία.

Πάντως μέχρι το 2050, σύμφωνα με την έκθεση ο πληθυσμός της Κύπρου θα φτάσει το 1.383.000 σε σχέση με 1.180.000 που είναι τώρα.

Στην Ελλάδα αντιθέτως θα υπάρξει σημαντική μείωση, το 2017 ο πληθυσμός της χώρας είναι στα 11 εκατομύρια το 2030 αναμένεται να μειωθεί στα 10.784.000 και το 2050 στα 9.982.000.

Ακόμη, η μελέτη του ΟΗΕ αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες σε όλο τον κόσμο (102 άνδρες για κάθε 100 γυναίκες), όπως και ότι το 2018 οι άνθρωποι άνω των 60 ετών θα ξεπεράσουν το 1 δισ. και το 2050 τα 2 δισεκατομμύρια.

Τα παιδιά κάτω των 15 ετών αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων της Γης είναι τα 30 έτη.

Όπως αναφέρει, σχεδόν 83 εκατομμύρια άνθρωποι προστίθενται κάθε χρόνο στον παγκόσμιο πληθυσμό και η ανοδική αυτή τάση αναμένεται να συνεχιστεί ακόμη και με την συνεχιζόμενη μείωση των γεννήσεων, που γνωρίζουν σταθερή πτώση από την δεκαετία του 60.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ προβλέπει ότι από τώρα ως το 2050 η μισή παγκόσμια πληθυσμιακή ανάπτυξη θα είναι συγκεντρωμένη σε μόλις εννέα χώρες: Ινδία, Νιγηρία, Κονγκό, Πακιστάν, Αιθιοπία, Τανζανία, ΗΠΑ, Ουγκάντα και Ινδονησία. Αυτές οι χώρες, σύμφωνα με την έκθεση, αναφέρονται με τη σειρά “της αναμενόμενης συμμετοχής τους στην συνολική αύξηση”.

Η Νιγηρία, η οποία σήμερα είναι η έβδομη πολυπληθέστερη χώρα, έχει τον ταχύτερα αυξανόμενο πληθυσμό σε σχέση με τις δέκα πολυπληθέστερες χώρες παγκοσμίως και η έκθεση προβλέπει ότι θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ λίγο πριν από τα μέσα του αιώνα.

Επίσης προβλέπεται ότι ως το 2024 η Κίνα με 1,4 δισ κατοίκους σήμερα, θα χάσει τα πρωτεία της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο από την Ινδία, με σήμερα 1,3 δισ κατοίκους.

Στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια μειώνονται τα ποσοστά των γεννήσεων σχεδόν σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Το ποσοστό γεννήσεων στις 47 λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες παραμένει σχετικά υψηλό με το ποσοστό αύξησης του πληθυσμού να υπολογίζεται σε 2,4% ετησίως.

Οι δέκα πολυπληθέστερες χώρες με χαμηλό δείκτη γεννητικότητας είναι: Κίνα, ΗΠΑ, Βραζιλία, Ρωσία, Ιαπωνία, Βιετνάμ, Γερμανία, Ιράν, Ταϊλάνδη, Ηνωμένο Βασίλειο.

Πέραν της συνεχιζόμενης επιβράδυνσης στην αύξηση του πληθυσμού, ο χαμηλός δείκτης γεννητικότητας προκαλεί την γήρανση του πληθυσμού, σημειώνει η έκθεση. Προβλέπει μάλιστα ότι ο αριθμός των κατοίκων άνω των 60 ετών θα υπερδιπλασιαστεί και από 962 εκατομμύρια που είναι σήμερα θα φθάνει τα 2,1 δισ το 2050 και θα υπερτριπλασιαστεί σε 3,1 δισ το 2100.

Πηγή: Thetoc.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)