Με τους γίγαντες της Silicon Valley «τα βάζει» η Spotify

Την παρέμβαση των Βρυξελλών ζητά η Spotify προκειμένου να βάλει ένα φρένο στις πρακτικές της Apple και της Google.

Οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες «χρησιμοποιούν καταχρηστικά την προνομιακή τους θέση», αναφέρει η επιστολή έλαβε η Κομισιόν και υπογράφουν, μεταξύ άλλων, η Spotify....
, η ανταγωνίστριά της Deezer και η γερμανική εταιρεία επενδύσεων start-up, Rocket Internet.

Παρότι στην επιστολή δεν κατονομάζονται οι «ένοχοι» γίγαντες της Silicon Valley, γίνονται ωστόσο αναφορές σε λειτουργικά συστήματα κινητής τηλεφωνίας, καταστήματα εφαρμογών και μηχανές διαδικτυακών αναζητήσεων που έχουν εξελιχθεί από «πύλες» (gateways) σε «κλειδοκράτορες» (gatekeepers), αποκλείοντας ουσιαστικά τους ανταγωνιστές τους από την αγορά.

Η Apple και η Google μαζί ελέγχουν πάνω από το 90% της αγοράς λειτουργικών συστημάτων για φορητές συσκευές, γεγονός που σημαίνει ότι οι εταιρείες που παρέχουν προϊόντα για τις συσκευές αυτές πρέπει να συμμορφώνονται με τους όρους και τις προϋποθέσεις που επιβάλλουν τα λόμπι της Silicon Valley, διαφορετικά κινδυνεύουν να μείνουν εκτός της αγοράς.

Εν τω μεταξύ, έντονη είναι η αντιπαράθεση στους κόλπους της Κομισιόν σχετικά με την εποπτεία του ψηφιακού κλάδου, μετά τις δυναμικές παρεμβάσεις του ευρωπαϊκού οργάνου στην αγορά με στόχο να εξαλείψει τις άδικες ρήτρες που επιβάλλουν οι μεγάλες πλατφόρμες.

Ο λόγος της διαφωνίας μεταξύ των αξιωματούχων της Κομισιόν είναι ότι δεν θέλουν το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ να χαρακτηριστεί «αντιαμερικανικό», ιδίως μετά τις δυναμικές δράσεις κατά των Apple, Google και Amazon όσον αφορά στην φοροαποφυγή στην ΕΕ.

Οι επιλογές που εξετάζει η Επιτροπή κυμαίνονται από κώδικες συμπεριφοράς ανάλογα με τον κλάδο έως τη σύσταση ενός ανεξάρτητου φορέα επίλυσης διαφορών που θα δώσει οριστικό τέλος στις διαμάχες ανάμεσα στις πλατφόρμες-παντοκράτορες του κλάδου και τις μικρότερες εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται.

Στην επίμαχη επιστολή, τα κορυφαία στελέχη των εταιρειών υποστηρίζουν ότι λόγω της σημαντικής διαφοράς μεγέθους, θα πρέπει να θεσπιστούν «συγκεκριμένοι κανόνες που θα διέπουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των πλατφορμών και των επιχειρηματικών τους εταίρων».

Κανονικά, μια εταιρεία που κάνει κατάχρηση της ηγετικής της θέσης στην αγορά πρέπει να εμπίπτει στη νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και δαπανηρή η διαδικασία για τις μικρότερες εταιρείες και για τον λόγο αυτό ζητούν πιο αυστηρή εποπτεία.

Μεταξύ άλλων, διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των πελατών όταν κάνουν εγγραφή μέσω ενός καταστήματος  εφαρμογών, καθώς και ότι οι μεγάλες εταιρείες προωθούν τις υπηρεσίες τους μέσω των τρίτων μερών.

Η Spotify και η Apple ήταν «στα μαχαίρια» τον προηγούμενο χρόνο, όταν η γνωστή εταιρεία streaming κατηγόρησε τον κατασκευαστή των iPhone ότι μπλοκάρει τις ενημερώσεις της στην εφαρμογή iOS επικαλούμενη «κανόνες επιχειρηματικού μοντέλου». Η Spotify υποστήριζε ότι αυτό η Apple το κάνει γίνεται επίτηδες για να προωθήσει τη δική της Apple Music.

Οι νομικοί σύμβουλοι της σουηδικής εταιρείας μουσικής έστειλαν στην Apple μια επιστολή προειδοποιώντας ότι οι πρακτικές της «εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για καταπάτηση της αμερικανικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας».