Μελίγυρις: Το gourmet μέλι....κατάγεται από την Κρήτη

Με αγριοβότανα, με άνθη πορτοκαλιάς, λεμονιάς αλλά και συνδυασμό πεύκου με θυμάρι, είναι μερικές από τις ξεχωριστές γεύσεις του κρητικού μελιού Μελίγυρις, μιας οικογενειακής επιχείρησης με παράδοση στη μελισσοκομία από το 1920.  

Με σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχοντας μεγαλώσει σε μια αγροτική οικογένεια της Κρήτης....
ο Μανώλης Στεφανάκης έμαθε να αγαπά τη φύση και να σέβεται τα προϊόντα της. Σεβασμός στη μελισσοκομία, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει να αφήνεις τη φύση και τα μελίσσια να κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς να παρεμβαίνεις. Την επιστημονική του κατάρτιση τη χρησιμοποιεί, για να αξιολογήσει και να αναδείξει το φυσικό, πραγματικό μέλι. Αυτό σημαίνει ότι μελετά το μικροκλίμα των ορεινών περιοχών του Ηρακλείου Κρήτης, εντοπίζει τα σημεία που βρίσκονται μακριά από αγροτικές καλλιέργειες και δίνουν τα καλύτερα οργανοληπτικά και βιοχημικά χαρακτηριστικά, και εκεί τοποθετεί τα μελίσσια του. Έτσι λαμβάνει «ποικιλιακά» μέλια που αναδεικνύουν τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του κάθε αγριοβότανου. Η ξεχωριστή φροντίδα και προσοχή στον τρόπο συλλογής και οι μέθοδοι ανάλυσης και πιστοποίησης που εφαρμόζει εγγυώνται ένα απόλυτα φυσικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας.

Το μέλι Μελίγυρις, διατίθεται μόνο σε delicatessen καταστήματα και

Σύμφωνα με τον ίδιο το 75% με 80% του μελιού που παρουσιάζεται ως ελληνικό - κυρίως στα ράφια τω σουπερμάρκετ είναι από την Κίνα αλλά και την Βουλγαρία.

Όπως αναφέρει «πολλές φορές έχουν πιαστεί φορτηγά στα σύνορα με μέλι που προέρχεται από την Κίνα το οποίο είναι επιβλαβές για την υγεία καθώς δεν διαθέτει όλα τα θρεπτικά συστατικά του ελληνικού μελιού.

«Είναι πολλές οι εταιρείες μελισσοκομίας που φέρνουν, σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκο, μέλι από την Κίνα ή από την Βουλγαρία προκειμένου να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση.
Όσον αφορά το πως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος αν το μέλι που τρώει είναι ελληνικό, ο κ. Στεφανάκος τονίζει ότι αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε από την τιμή. «Δεν μπορεί το κόστος παραγωγής να είναι 8,5 ευρώ το κιλό και κάποιες εταιρείες να το πουλάνε στα 4,5 ευρώ το κιλό.
Εκεί καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά».

Ο κ. Στεφανάκος Τοποθετεί τα μελίσσια του σε επιλεγμένες περιοχές που χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη χλωρίδα.
Ετσι παίρνει ποικιλιακά μέλια που αναδεικνύουν τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του κάθε αγριοβότανου.

Τα ποικιλιακά μέλια ‘Μελίγυρις’ αναδεικνύουν τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του κάθε αγριοβότανου, την βιοποικιλότητα και τον πλούτο της κρητικής φύσης.

Δάσους, Θυμαριού & Αγριοβοτάνων: Πιστοποιημένο βιολογικό μέλι που συλλέγεται από τα πιο ευγενή βότανα της ανοιξιάτικης χλωρίδας της Κρήτης: θρίμπα, θυμάρι, μαλοτίρα, έβενο και άλλα δασικά φυτά. Ανοιχτόχρωμο με πλούσια γεύση και υψηλή θρεπτική αξία. Βραβευμένο με Great Taste Award.

Θυμαρίσιο: Κεχριμπαρένιο χρώμα και έντονη γεύση για το φημισμένο μέλι από το άγριο κρητικό θυμάρι. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε γυρεόκοκκους θυμαριού χαρακτηρίζεται από ένταση και αυθεντικότητα στη γεύση και κατατάσσεται σε μέλι με ξεχωριστή ευεργετική δράση για τον ανθρώπινο οργανισμό. Βραβευμένο με Great Taste Award.

Ασπρόθυμου & Αγριοβοτάνων: Σπάνιο μέλι με ιδιαίτερη γεύση και υφή που αποδίδεται στον ασπρόθυμο, ένα σπάνιο είδος θυμαριού με λευκά άνθη που φύεται μόνο στα όρη της Κρήτης σε υψόμετρο άνω των 1.500 μ.

Δάσους & Ερείκης: Σκουρόχρωμο μέλι με πολύ υψηλή θρεπτική αξία. Συλλέγεται από το αγριοβότανο «έρεικας» που ανθίζει το φθινόπωρο στα πευκοδάση της Κρήτης.

Δάσους με Φασκομηλιά: Από τα άνθη της φασκομηλιάς συλλέγεται ένα ανοιχτόχρωμο μέλι, με λεπτό άρωμα και φινετσάτη γεύση, ιδιαίτερα θρεπτικό και τονωτικό.

Πευκοθύμαρο: Τα πεύκα και τα θυμάρια που συνυπάρχουν στο κρητικό οικοσύστημα δίνουν ένα πολύ ξεχωριστό μέλι, που συναντάται μόνο στις παράλιες ζώνες του Αιγαίου Πελάγους και πουθενά αλλού στον κόσμο.

Βελανιδιάς & Καστανιάς: Σκούρο χρώμα και έντονη γεύση, χωρίς ιδιαίτερη γλυκύτητα. Συλλέγεται στην αρχή του καλοκαιριού σε δάση με μεγάλο υψόμετρο, όπου ευδοκιμούν βελανιδιές και καστανιές. Έντονη η αντιοξειδωτική δράση του και πολλαπλά τα οφέλη του για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πορτοκαλιάς & Λεμονιάς: Από άνθη λεμονιάς και πορτοκαλιάς συλλέγεται την περίοδο της άνοιξης ένα ανοιχτόχρωμο μέλι με λεπτό, αναζωογονητικό άρωμα και φινετσάτη γεύση.