Το πρώτο ελληνικό εργοστάσιο στέβιας «στήθηκε» στο Μουζάκι Καρδίτσας

Οι νέες στρατηγικές συνεργασίες µε µεγάλους παράγοντες της βιοµηχανίας τροφίµων αλλά και οι επενδύσεις εκατοµµυρίων ευρώ σε έργα υποδοµής υποδεικνύουν πως η καλλιέργεια του φυτού, που έχει χαρακτηριστεί η «ζάχαρη του µέλλοντος», της στέβιας, έχει αρχίσει να βρίσκει τα «πατήµατά» της στην ελληνική παραγωγική διαδικασία, αφού προηγήθηκε η διαδικασία ξεκαθαρίσµατος....


Στη Λαµία και την Καρδίτσα εντοπίζονται οι δύο βασικοί πυρήνες µε δραστηριότητα στο προϊόν, που προέρχονται αµφότεροι από τον συνεταιριστικό χώρο.

Στα µέσα του καλοκαιριού αναµένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του  το πρώτο εργοστάσιο στέβιας στην Ελλάδα µε έδρα το Φανάρι Μουζακίου στην Καρδίτσα. Η µονάδα θα λειτουργεί µε πατέντα παραγωγής γλυκοζιτών της στέβιας µόνο µε τη χρήση νερού, η οποία ανήκει στην έρευνα και τις εφαρµογές του ΤΕΙ Θεσσαλίας, επισφραγίζοντας την αγαστή συνεργασία µεταξύ του Αγροτικού Συνεταιρισµού Στέβιας Καρδίτσας, των ΑΕΙ Θεσσαλίας και ελληνικής κατασκευαστικής επιχείρησης για την κατασκευή του µηχανολογικού εξοπλισµού του εργοστασίου µε καινοτοµία. Η εν λόγω µονάδα, που είχε ενταχθεί σε πρόγραµµα Leader, θα παράγει γλυκαντικά και προϊόντα στέβιας µε πλήρως καθετοποιηµένη παραγωγή (χωράφι-µεταποίηση-διανοµή).

Οι 64 παραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισµού Στέβιας Καρδίτσας επέλεξαν να οργανώσουν εξ αρχής τη βάση της µεταποίησης µε τη δηµιουργία του πρώτου εργοστασίου στέβιας στην Ελλάδα.  «Στόχος µας είναι να δηµιουργήσουµε µία καθετοποιηµένη µονάδα που θα ξεκινά από την καλλιέργεια στο χωράφι, τη µεταποίηση και την τελική διάθεση του προϊόντος» ανέφερε ο πρόεδρος του συνεταιρισµού, Γιώργος Κολοσούσας.

Σχολιάζοντας την καθυστέρηση στην έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου ο κ. Κολοσούσας τόνισε ότι οφείλεται σε κάποια ηλεκτρονικά προβλήµατα που προέκυψαν στην γραµµή παραγωγής αλλά και στην προσπάθεια να διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα του προϊόντος.

«Οι παραγωγοί µας ξεκίνησαν την καλλιέργεια πέρσι µε 400 στρέµµατα, την παραγωγή των οποίων αποθήκευσαν εν όψει του εργοστασίου. Φέτος, τα στρέµµατα αναµένεται να φτάσουν τα 600. Ωστόσο, το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται από τη µεριά των προµηθευτών. Έχουµε ήδη κάνει συζητήσεις µε εταιρείες ζαχαροπλαστικής και εµφιαλωτήρια, ενώ το προϊόν µας θα βρεθεί και στα ράφια των super market. Μάλιστα, µας έχουν προσεγγίσει ήδη εταιρείες από τη Γερµανία, την Αγγλία και τον Καναδά».

Οι παραγωγοί της Λαμίας

Στη Λαµία θα βρούµε τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Stevia Hellas Coop, ο οποίος προσφάτως  σύναψε επιχειρηµατική συµφωνία µε την Green Cola Hellas για την αποκλειστική προµήθεια στέβιας στην παραγωγή των προϊόντων της τελευταίας.  «Οι προοπτικές που ανοίγει η νέα αυτή συνεργασία δεν περιορίζονται στην αύξηση των εσόδων του συνεταιρισµού και του εισοδήµατoς των παραγωγών µας, αλλά θα συµβάλλουν επίσης στην αύξηση της αναγνωρισιµότητας της Stevia Hellas Coop αλλά και του προϊόντος της στέβιας εν  γένει» δήλωσε στην Agrenda ο Χρήστος Σταµάτης, διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας.

 «Ο συνεταιρισµός µας προσέγγισε την εταιρεία για να δειγµατίσοουµε το προϊόν µας. Η Green Cola Hellas αναγνώρισε την ποιότητά του  και τώρα βρισκόµαστε στη φάση των 4 πρώτων δοκιµαστικών µηνών» συµπλήρωσε ο ίδιος.

Ταυτόχρονα, ο συνεταιρισµός από τη Λαµία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις µε µεγάλη ελληνική σοκολατοβιοµηχανία δοκιµάζοντας ένα καινούργιο προϊόν το οποίο αυτή τη στιγµή βρίσκεται στο στάδιο ελέγχου της συµπεριφοράς του προϊόντος. Αξιζει να σηµειωθεί ότι έχει συνάψει ήδη συνεργασίες µε µικρότερες παραγωγικές µονάδες σοκολάτας του εξωτερικού και αυτή τη στιγµή έχει καταφέρει να εξάγει το 20% του προϊόντος του µε την πρόθεση να αυξήσει κι άλλο τον εξαγωγικό του προσανατολισµό, καθώς οι παραγωγοί του περιµένουν να ανοίξουν νέα δίκτυα.

«Όσοι είχαµε υποµονή και παραµείναµε στην καλλιέργεια, έχουµε την πρόθεση να αυξήσουµε τα στρέµµατα, όµως όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα βρει νέους δρόµους ο συνεταιρισµός για να προωθήσει το προϊόν µας», δήλωσε ο Παναγιώτης Κούτρας, παραγωγός στέβιας από τη Λαµία.

Πειραματική είναι ακόμη η καλλιέργεια στην Ελλάδα

Ως καλλιέργεια εντάσεως εργασίας και όχι έκτασης, η στέβια µπορεί µε µία έκταση 20 στρεµµάτων να αποδώσει ένα ικανοποιητικό εισόδηµα στον καλλιεργητή της. Η µοντέρνα αυτή καλλιέργεια µοιάζει αρκετά µε εκείνη του καπνού τόσο ως προς τις κατάλληλες εδαφοκλιµατικές συνθήκες, όσο και στις καλλιεργητικές πρακτικές. Ωστόσο, ασχολούµενοι µε ένα πολύ καινούργιο είδος καλλιέργειας, οι παραγωγοί της στέβιας βρίσκονται στο στάδιο του πειραµατισµού µε στόχο την αύξηση των στρεµµατικών αποδόσεων και τη µείωση του κόστους.

 «Τα πειράµατα των τελευταίων ετών φαίνεται πως αποδίδουν»  o Παναγιώτης Κούτρας, παραγωγός στέβιας από τη Λαµία. «Αυτή την περίοδο προσπαθούµε να αυξήσουµε την απόδοση µέσω της πυκνότερης φύτευσης, έτσι δοκιµάσαµε να µειώσουµε την απόσταση στα  75 επί 18 εκατοστά (720 δενδρύλια/ στρέµµα). Ίσως να υπάρχουν περιθώρια για ακόµη πυκνότερη φύτευση, αλλά προς το παρόν περιοριζόµαστε από τη χρήση του εξοπλισµού που χρησιµοποιούσαµε την καλλιέργεια του καπνού.» συµπληρώνει ο ίδιος.

Πηγή: Agronews