Εξετάσεις τέλος

Δημήτρης Κακογιάννης


Μπαράζ εξαγγελιών έχει αμολήσει η Κυβέρνηση δια στόματος Πρωθυπουργού προκειμένου να καλύψει το ενδιαφέρον, την αγανάκτηση και τον προβληματισμό των πολιτών από τα (για ακόμα μία φορά) επώδυνα μέτρα εις βάρος τους που μαγειρεύει.
Ένα απ αυτά που ακούσαμε είναι η κατάργηση των εξετάσεων για την εισαγωγή φοιτητών στα ΑΕΙ.
Κατά πως φαίνεται δεν γνωρίζαμε ότι είχαμε εκτός από το πρωτογενές πλεόνασμα, είχαμε  και πλεόνασμα σε διδακτικές αίθουσες και επιστημονικό διδακτικό δυναμικό και μαθητές με επαρκέστατη κατάρτιση, ώστε όλοι οι νέοι μας να μετατάσσονται από το Λύκειο στο Πανεπιστήμιο χωρίς καμία δοκιμασία.
Προφανώς δεν ανησυχεί την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργίσκους το γεγονός ότι η χώρα μας υποβιβάστηκε κατά δύο θέσεις από το 2012 και από την 31η θέση βρέθηκε στην 33η σε σύνολο 40 χωρών ως προς την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού της συστήματος σύμφωνα με το........
Ίδρυμα Economist Intelligence Unit for Pearson.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι στις επιμέρους κατηγορίες του μορφωτικού επιπέδου η Ελλάδα βρίσκεται στην 35η θέση σε σύνολο 40 χωρών ενώ στις γνωστικές δεξιότητες κατατάσσεται 33η.
Αυτό που είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, είναι ότι η Ελλάδα, σχεδόν σε όλους τους τομείς, βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα του πολιτισμένου κόσμου (ξοδεύουμε λίγα για την Παιδεία, δεν είμαστε εν γένει μορφωμένος λαός, έχουμε κακοπληρωμένους καθηγητές, δεν έχουμε υψηλές επιδόσεις, δεν συνδυάζουμε τις σπουδές με τη δουλειά), αν και υπάρχουν και χειρότερα (οι τριτοκοσμικές χώρες).
Μέσα σ όλα αυτά ήρθε κει η κατάργηση των εξετάσεων για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια για να δέσει το γλυκό, να μπαίνουν στα ΑΕΙ όλοι όσοι επιθυμούν, χωρίς να ενδιαφέρονται για τις επιδόσεις τους στις τάξεις του Λυκείου αφού θα έχουν σίγουρη την εισαγωγή και επί πλέον θα μπορούν οι καταλήψεις να γίνονται πιο εύκολα, το πανεπιστημιακό άσυλο να επεκταθεί σε περισσότερους χώρους έτσι ώστε να δοθεί στους «γνωστούς αγνώστους» διευρυμένο πεδίο δράσης.
Ίσως επιδίωξη των αρμοδίων μας να είναι η περαιτέρω υποβάθμιση της παιδείας μας ώστε στην επόμενη αξιολόγηση του παραπάνω Ιδρύματος να βρεθούμε στη τελευταία την 40η θέση ώστε μέσα στην αρρωστημένο κομπασμό που τους διακρίνει, να μας προβάλλουν σαν επιτυχία της Κυβέρνησης ότι είμαστε παγκοσμίως πρώτοι από το τέλος.