Μπρουνό Λε Μερ: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας;

Έναν συντηρητικό γερμανοτραφή πολιτικό επέλεξε τελικά ο Μακρόν για να αναλάβει το εξαιρετικά σημαντικό υπουργείο Οικονομίας, με την ελπίδα ότι η ανοιχτή θέση του υπέρ των μεταρρυθμίσεων και της ενίσχυσης των γαλλο-γερμανικών σχέσεων θα αποβεί πολύτιμη στην επιδίωξη του νέου Γάλλου προέδρου για βαθύτερη ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης....


Ο φιλοευρωπαϊστής Μπρουνό Λε Μερ είχε δοκιμάσει παλαιότερα την τύχη του για υψηλότερες θέσεις στην πολιτική σκηνή, χωρίς ωστόσο να έχει ιδιαίτερη τύχη. Το 2014, είχε έρθει δεύτερος, μετά τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, στην εκλογική κούρσα για την ηγεσία του κόμματος των Ρεπουμπλικανών (LR), συγκεντρώνοντας μάλιστα το 30% των ψήφων. Επίσης, είχε έρθει πέμπτος στον πρώτο γύρο των προκριματικών για το χρίσμα του ίδιου κόμματος την περασμένη χρονιά.

Διατέλεσε εκπρόσωπος των υποψηφίου Φρανσουά Φιγιόν επί των διεθνών υποθέσεων στις τελευταίες εκλογές, ωστόσο παραιτήθηκε μετά την εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού στο οικονομικό σκάνδαλο, που αφορούσε την αργομισθία της συζύγου και των παιδιών του.

Έκτοτε, ο Λε Μερ κράτησε αποστάσεις από το κόμμα, καλώντας τη δεξιά να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τον Μακρόν για να διασφαλίσει ότι η πενταετία του νέου προέδρου της Γαλλίας στην εξουσία θα περιορίσει την ανοδική τάση των ακροδεξιών παρατάξεων.

«Είναι πολύ σχολαστικός, γνωρίζει πολύ καλά τη δουλειά του και η συμβολή του θα είναι πολύτιμη στις ευρωπαϊκές υποθέσεις», αναφέρει στο Reuters ένας Γάλλος διπλωμάτης που συνεργάστηκε μαζί του στο παρελθόν.

Γεννηθείς στο παρισινό προάστιο του Νεϊγύ, ο Λεμέρ είναι γιος ενός επιχειρηματία στον κλάδο το πετρελαίου και της διευθύντριας ενός ιδιωτικού καθολικού σχολείου. Μετά στις σπουδές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, εκπαιδεύτηκε ως διπλωμάτης και εργάστηκε επί έξι χρόνια ως σύμβουλος του Ντομινίκ ντε Βιλπέν στο προεδρικό μέγαρο του Ελιζέ και στο υπουργείο εξωτερικών. Το διάστημα της πρωθυπουργίας του Ντε Βιλπέν (2005-2007) ο Λε Μερ παρέμεινε στο πλευρό του, προσφέροντάς του συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Ο Λε Μερ διατέλεσε υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στην κυβέρνηση του Σαρκοζί, από το 2008 έως το 2009. Επίσης διατέλεσε υπουργός Γεωργίας επί Ολάντ το διάστημα 2009-2012.

Πατέρας τεσσάρων παιδιών και παντρεμένος με καλλιτέχνιδα, ο 48χρονος πέρασε τρία χρόνια ταξιδεύοντας αδιάκοπα σε κάθε γωνιά της Γαλλίας προκειμένου να προετοιμαστεί για τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος ενόψει των εκλογών του 2017, καταγράφοντας τον παλμό της κοινής γνώμης.

Εκτός από την πολιτική ο Λε Μερ ασχολείται και με την συγγραφή. Στο τελευταίο από τα οκτώ βιβλία που έχει εκδώσει συνολικά, που τιτλοφορείται "Ne vous resignez pas!" (Μην τα παρατάς), αποδίδει την οικονομική παρακμή της χώρας του στην «συλλογική δειλία» του γαλλικού λαού.

Πηγή: Protothema.gr