Κερδίζει τις προτιμήσεις των Ρώσων τουριστών η Ελλάδα

Ούριος είναι ο άνεμος που πνέει από την Ρωσία για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς οι Ρώσοι δείχνουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για την χώρα μας και οι προκρατήσεις που γίνονται για την Ελλάδα και την Κύπρο, ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου, έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ.

Όπως αναφέρει η Ένωση Τουριστικών πρακτόρων της Ρωσίας (ΑΤΟΡ)...
στην ιστοσελίδα της, επικαλούμενη την εικόνα που παρουσιάζουν τα μεγάλα ρωσικά τουριστικά γραφεία, οι προκρατήσεις εφέτος άρχισαν νωρίτερα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και είναι αυξημένες κατά 4-5 φορές.

Το φετινό θετικό μομέντουμ των παρακρατήσεων ακολουθεί την περσινή καλή σεζόν κατά την οποία η χώρα μας ανέβηκε τρεις θέσεις το 2016 στη λίστα με τους δημοφιλής για τους Ρώσους προορισμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, Rosstat η χώρα μας κατέλαβε τη 13η θέση μεταξύ των προορισμών των Ρώσων τουριστών το 2016, έναντι της 16ης θέσης το 2015, έχοντας σημειώσει αύξηση της τάξης του 23,4%. Συνολικά την χώρα μας επισκέφθηκαν 782 χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες το 2016, ήτοι 148 χιλ. τουρίστες περισσότεροι από τους 634.000 τουρίστες που ήρθαν από τη Ρωσία το 2015.

Ωστόσο, επισημαίνουμε την απόκλιση που εμφανίζεται μεταξύ των στοιχείων των ρωσικών και των ελληνικών αρχών, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2016 η χώρα μας υποδέχθηκε 595.500 Ρώσους τουρίστες, καταγράφοντας αύξηση 16%, έναντι των 512.800 τουριστών που είχε υποδεχθεί το 2015.

Γενικότερα και σύμφωνα με στοιχεία της Rosstat, η ροή Ρώσων τουριστών προς το εξωτερικό εμφάνισε μείωση της τάξης του 7,9% κατά το 2016, με συνολικά 31,7 εκ. Ρώσων τουριστών να επισκέπτονται χώρες του εξωτερικού έναντι 34,4 εκ. το 2015. Η μείωση αυτή οφείλεται στην αποδυνάμωση του ρωσικού νομίσματος και στην περαιτέρω μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των Ρώσων κατά 6% το 2016.

Ο πιο δημοφιλής προορισμός των Ρώσων τουριστών ήταν για άλλη μία χρονιά η Αμπχαζία (η ανεξαρτησία της οποίας δεν αναγνωρίζεται από την Ελλάδα και την Ε.Ε.), με 4,2 εκ. τουρίστες, καταγράφοντας αύξηση κατά 11,3% σε σχέση με το 2015. Ακολουθεί η Φιλανδία με 2,9 εκ. Ρώσους τουρίστες (μείωση 5,6% από το 2015), το Καζακστάν με 2,85 εκ. τουρίστες από τη Ρωσία (μείωση 8,8% σε σχέση με το 2015) και η Ουκρανία με 1,8 εκ. Ρώσους τουρίστες (αύξηση 8,9% από το 2015). Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Κίνα, η οποία δέχθηκε 1,7 εκ. τουρίστες από τη Ρωσία, καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 30,5%.

Την μεγαλύτερη βέβαια αύξηση ως προς τον αριθμό των Ρώσων επισκεπτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Rosstat, σημείωσε η Κύπρος (47,8%), η οποία δέχθηκε 813 χιλ. Ρώσους τουρίστες το 2016, η Κίνα όπως ήδη αναφέρθηκε (30,5%), και η Βουλγαρία (29,6%) με 413 χιλ. Ρώσους τουρίστες.

Αντίθετα, την μεγαλύτερη μείωση σημείωσε η Αίγυπτος, η οποία δεν εμφανίζεται καθόλου ανάμεσα στις 60 πρώτες χώρες-προορισμούς που ανακοίνωσε η Rosstat, εν συγκρίσει με τα 2,2 εκατ. Ρώσους τουρίστες που είχε δεχθεί το 2015 ενώ δραματική πτώση γνωρίζει και η Τουρκία (-77%), με τον αριθμό των Ρώσων που επισκέφθηκαν την χώρα να ανέρχεται σε 797 χιλ. το 2016 έναντι 3,5 εκ. το 2015.

Η σταθεροποίηση του ρουβλιού αυξάνει τις δαπάνες των τουριστών

Ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του 2016, παρατηρείται αύξηση της ταξιδιωτικής δαπάνης Ρώσων τουριστών στο εξωτερικό ενώ μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 καταγράφεται αύξηση κατά 40%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών της UBS.

Όπως αποδεικνύει η έρευνα, η οποία χρησιμοποιεί στοιχεία από το σύστημα επιστροφής ΦΠΑ «Global Blue», η αγοραστική δύναμη των Ρώσων τουριστών βελτιώθηκε ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του 2016, και κατά το τρέχον έτος αυξάνεται κατά 33-46% ανά μήνα. Αυτό το επίπεδο ανόδου οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ρώσοι ξεκίνησαν να επισκέπτονται και πάλι προορισμούς του εξωτερικού, αλλά και στη σταθεροποίηση του ρουβλιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι τουρίστες θεωρούνται θελκτική αγορά για την Ελλάδα με το υπουργείο τουρισμού να εντείνει το στρατηγικό επικοινωνιακό σχεδιασμό του σε μια προσπάθεια να ανοίξει κι άλλο την αγορά προς αυτή την κατεύθυνση. Θετικά συνέβαλε κι από πέρυσι η διευθέτηση, εν μέσω βέβαια  της καλοκαιρινής σεζόν, των καθυστερήσεων που είχαν προκύψει στην έκδοση βίζας.

Ένας από τους βασικότερους λόγους που η ρωσική αγορά θεωρείται αγορά στόχος είναι και τα ποσά που δαπανούν οι Ρώσοι κατά την επίσκεψή του σε μια ξένη χώρα. Όπως δείχνουν τα στοιχεία των ρωσικών τραπεζών, οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες που πραγματοποίησαν οι Ρώσοι στο εξωτερικό έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Αύξηση έχει επίσης σημειωθεί στις συναλλαγές στα καταστήματα αφορολόγητων ειδών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ρωσικού Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτορείων, η μέση ρωσική οικογένεια παίρνει μαζί της γύρω στα 1000 δολάρια για μία εβδομάδα διακοπών στο εξωτερικό.

Να υπενθυμίσουμε ότι από τα τέλη Απριλίου, η τιμή του ρουβλιού έναντι του δολαρίου διαμορφώθηκε στα 56,5 ρούβλια/δολάριο. Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2017, το ρωσικό νόμισμα έχει καταγράψει άνοδο κατά 26% έναντι του δολαρίου (την 1 Ιανουαρίου κυμαινόταν στα 75,5 ρούβλια/δολάριο). Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η πορεία του ρουβλίου φαίνεται να έχει πλέον αποκοπεί από τις αυξομειώσεις στην τιμή του πετρελαίου, καθώς αυτή έχει σημειώσει κάθοδο χωρίς να επιφέρει ανάλογες πιέσεις στο ρωσικό νόμισμα.