Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

«Δήθεν σκάνδαλο οι κάμερες στην ΕΠΟ»

Επιστολή στην Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ έστειλε ο υπεύθυνος ασφαλείας της ομοσπονδίας, Νίκος Παναγιώτου, που σχολίασε την ιστορία με τις... κάμερες, ως δήθεν σκάνδαλο. 

Κατηγόρησε την ΠΔΕ μάλιστα για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης...


Αναλυτικά η επιστολή του Νίκου Παναγιώτου: 

«Κύριοι, 
όπως θα έχετε πληροφορηθεί, ασκώ τα καθήκοντα του υπευθύνου ασφαλείας της Ε.Π.Ο., από το έτος 2009 με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, ως άμισθος λειτουργός στον χώρο του ποδοσφαίρου. 

Λίαν προσφάτως, πληροφορήθηκα, από δημοσιεύματα του τύπου και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι κατόπιν ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της ομοσπονδίας στο Γουδί και στο προπονητήριο της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου στον Άγιο Κοσμά, διαπιστώθηκε η ύπαρξη συστημάτων παρακολούθησης των ανωτέρω χώρων. 

Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι αν και οι κάμερες καταγραφής είχαν τοποθετηθεί προ ετών στους χώρους ελέγχου, το ζήτημα ανέκυψε ως δήθεν σκάνδαλο, σήμερα, σε μία περίοδο κρίσιμη για τον χώρο του Ελληνικού ποδοσφαίρου. 

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και με αποκλειστικό σκοπό την διαφύλαξη του κύρους της Ε.Π.Ο αλλά και του ονόματος μου, σας παραθέτω τα κάτωθι: 

Α)ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ 

Το έτος 2012, όπως γνωρίζουν καλά, όσοι ασχολούνταν τότε με τα ποδοσφαιρικά δρώμενα, η ομοσπονδία υφίστατο αποκλεισμούς και επιθέσεις από διαμαρτυρόμενους οπαδούς και ειδικότερα από οπαδούς των ποδοσφαιρικών ομάδων του Ηρακλή Θεσσαλονίκης και του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, λόγω των προβλημάτων αδειοδοτήσεως των εν λόγω ομάδων. 

Πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον δύο εισβολές και άλλες απόπειρες εισβολής οπαδών στον χώρο των εγκαταστάσεων της ομοσπονδίας, οι οποίοι «αναζητούσαν» τον κ.Δημητρίου, με σκοπό είτε να χειροδικήσουν σε βάρος του είτε να ασκήσουν λεκτική και ψυχολογική βία. 
Θεώρησα σκόπιμο, μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων μου, να προστατεύσω την ομοσπονδία από οποιονδήποτε κίνδυνο και κυρίως να αποτρέψω φαινόμενα υφαρπαγής εγγράφων, από οποιονδήποτε εντός και εκτός της ομοσπονδίας. Για τον λόγο αυτό, προέβην στην τοποθέτηση δύο καμερών, καταγραφής εικόνας και ΟΧΙ ήχου, εκατέρωθεν του γραφείου αδειοδοτήσεως και σε καμία περίπτωση, όπως σκοπίμως και αναληθώς διέρρευσε, πλησίον του γραφείου συνεδριάσεων της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Κατ’εφαρμογή δε των στοιχειωδών κανόνων ασφάλειας, όπως αναγράφουν και τα διεθνή εγχειρίδια, οι κάμερες δεν ήταν εμφανείς και ευδιάκριτες, καθώς σε οποιαδήποτε εισβολή οπαδών, το πρώτο τους μέλημα θα ήταν η καταστροφή τους. 

Το δε καταγραφικό εικόνας, τοποθετήθηκε στο control room της ομοσπονδίας και την διαχείριση του πραγματοποιούσαν οι υπάλληλοι του γραφείου ελέγχου και οι φύλακες ασφαλείας. Το σύστημα καταγραφής εικόνας λειτούργησε από το έτος 2012 έως τα τέλη του έτους 2013, όταν και απενεργοποιήθηκε, δεδομένου ότι εξέλειψε ο κίνδυνος. 

Β)ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ 

Οι εγκαταστάσεις της Εθνικής Ομάδας στον Άγιο Κοσμά, ανέκαθεν αποτελούσαν στόχο διαρρηκτών. Σε ετήσια βάση λαμβάνουν χώρα περισσότερες από 170 ενεργοποιήσεις του συστήματος συναγερμού. Μόνο κατά το τρέχον έτος, έγιναν έντεκα (11) παραβιάσεις των εγκαταστάσεων και αποτρέψαμε την κλοπή υλικού και την καταστροφή αντικειμένων αξίας, μόλις την τελευταία στιγμή. Η αστυνομία πάντα ειδοποιείται όπως και το όχημα άμεσης επέμβασης της ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης του χώρου. 

Για τον λόγο αυτό, τοποθετήθηκαν σταθερά συστήματα παρακολούθησης για όλο το έτος και όχι για τις πέντε περίπου ημέρες, που διαμένει η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Παράλληλα και με δεδομένη την παρουσία στο Ελληνικό (απέναντι από τις εγκαταστάσεις), των προσφύγων και προκειμένου να αποφευχθούν προβοκάτσιες και άδικες ενοχοποιήσεις αθώων προσώπων, το σύστημα περιλάμβανε και καταγραφή ήχου, για αναγνώριση της γλώσσας των παραβατών και την άρτια ενημέρωση των αστυνομικών αρχών. 

Επομένως είναι τουλάχιστον άδικο αν όχι αστείο, να «εγκαλούμαι» για τη δήθεν παρακολούθηση της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου, με σταθερό σύστημα καταγραφής, τη στιγμή που ο οποιοσδήποτε κακόβουλος, θα μπορούσε να προβεί στη χρήση φορητών συσκευών, χωρίς να αφήσει οποιοδήποτε ίχνος. 

Γ)ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ- ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ-ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ 

Όπως γνωρίζετε, βάσει του νόμου 2725/1999 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, κάθε έτος η Ε.Π.Ο πιστοποιεί τους υπευθύνους ασφαλείας των ποδοσφαιρικών ομάδων και τους αναπληρωτές τους, καθώς επίσης και το προσωπικό ασφαλείας που εργάζεται στους αγώνες της SUPER LEAGUE και της FOOTBALL LEAGUE. Η ανωτέρω πιστοποίηση αποτελεί πρόκριμα και αναγκαία συνθήκη για την αδειοδότηση κάθε ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας. Επισημαίνω ότι πέραν του λειτουργικού σκοπού της πιστοποιήσεως (εκπαιδευμένο προσωπικό με γνώσεις στοιχειωδών κανόνων ασφάλειας), η ομοσπονδία αποκομίζει και οικονομικό όφελος, με ένα ποσό της τάξεως των τριάντα χιλιάδων ευρώ. Σχετικά με τα προαναφερόμενα, σας ενημέρωσα εγκαίρως με την αποστολή των από 9/2/2017 και 16/2/2017 μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 

Με ανησυχία πληροφορήθηκα, ότι κάποιοι επόπτες της Super League διαρρέουν ότι δήθεν δεν υφίσταται υποχρέωση των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών να λαμβάνουν πιστοποίηση και ότι εφεξής αυτή θα πραγματοποιείται μέσω της λίγκας. 

Κατόπιν των ανωτέρω διευκρινήσεων και επισημάνσεων, εκτιμώ ότι οφείλετε, πράττοντας τα νόμιμα, να προστατεύσετε το κύρος και τα οικονομικά συμφέροντα της ομοσπονδίας και εμού του ιδίου και να αποτρέψετε στο μέλλον, άδικες και συκοφαντικές επιθέσεις, που σκοπό έχουν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και των αρχών από τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν το ποδόσφαιρο μας».
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.