Το πρόβλημα κακού χρέους της Ιταλίας αρνείται να εξαφανιστεί

Η αμερικανική Lonestar πούλησε μια παρτίδα μη εξυπηρετούμενων ιρλανδικών στεγαστικών δανείων τον προηγούμενο μήνα δείχνοντας πως η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων της Ιρλανδίας βοηθά στην ελάφρυνση του κακού χρέους που είχε μείνει στη χώρα από την οικονομική κρίση.

Η πώληση προχώρησε κανονικά στο Δουβλίνο, όμως αν μια αντίστοιχη συμφωνία γινόταν στην Ρώμη θα είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση....
Η επιτυχία της πώλησης στην Ιρλανδία τονίζει την απουσία παρόμοιων δραστηριοτήτων στην Ιταλία, που ακόμα αναζητεί μια λύση για το τεράστιο απόθεμα κακών δανείων που έχει.

Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ένας από τους πιο αδύναμους κρίκους μιας ευρωπαϊκής οικονομίας που επιτέλους δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την μακροχρόνια στασιμότητα της οικονομίας που έχει διαβρώσει την ικανότητα των ιταλικών επιχειρήσεων και καταναλωτών να αποπληρώνουν τα χρέη τους.

Τα τελευταία χρόνια, οι τραπεζίτες προσπαθούν συνεχώς να βρουν τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να μειώσουν την έκθεση των τραπεζών τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κατά κύριο λόγο χρησιμοποιώντας το εργαλείο της τιτλοποίησης, μέσω της οποίας τα δάνεια ομαδοποιούνται και πωλούνται σε επενδυτές.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και το πρόβλημα της Ιταλίας δεν δείχνει να υποχωρεί. Το συνολικό απόθεμα κακού χρέους των 15 ιταλικών τραπεζών υποχώρησε το 2016 για πρώτη φορά τα τελευταία οχτώ χρόνια, σύμφωνα με την καναδική υπηρεσία αξιολόγησης DBRS που αξιολόγησε τα αποτελέσματα των πιστωτικών ιδρυμάτων. Ωστόσο το ποσοστό των χειρότερων κακών δανείων, όπου η τράπεζες είναι εκτεθειμένες απέναντι σε χρεοκοπημένους δανειστές, αυξήθηκε έστω και οριακά.

«Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχωρεί… αλλά το δεύτερο μήνυμα που παίρνουμε από αυτή την ανάλυση είναι ότι η κατάσταση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών χειροτερεύει», δήλωσε ο Νικολά Ντε Κάρο, αντιπρόεδρος της DBRS. «Υπάρχουν ακόμα τομείς όπου οι δανειστές αγωνίζονται να επιβιώσουν».

Παρά την ανάπτυξη 0,9% που σημείωσε πέρσι, η ιταλική οικονομία δεν πρόκειται να γυρίσει στα προ κρίσης επίπεδα μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Με τα «κόκκινα δάνεια» να επιβαρύνουν τις προοπτικές της χώρας πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι το ενδιαφέρον θα μεταφερθεί στην Ιταλία δεδομένου του αυξημένου αντιευρωπαϊκού αισθήματος που επικρατεί στην χώρα και των εθνικών εκλογών που θα γίνουν του χρόνου.

Έναν χρόνο πριν η ιταλική κυβέρνηση παρουσίασε ένα εργαλείο το οποίο θα βοηθούσε στο να πείσει τους επενδυτές να συμμετάσχουν στην τιτλοποίηση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων προσφέροντας εξασφαλίσεις για το λιγότερο επικίνδυνο κομμάτι της κάθε συμφωνίας. Ωστόσο η προσέγγιση αυτή δεν απέδωσε.

Δεδομένης της έλλειψης πωλήσεων μη-εξυπηρετούμενων δανείων, το ερώτημα σχετικά με το αν θα χρειαστούν οι ιταλικές τράπεζες νέα κεφαλαιακή ενίσχυση στο άμεσο μέλλον γίνεται πιο επιτακτικό.

«Οι δυνατοί, δηλαδή η UniCredit, θα επιβιώσουν και θα συγκεντρώσουν κεφάλαια», αναφέρει ο Μπάρινγκτον Πιτ-Μίλε, αναλυτής της Janus Capital. «Οι αδύναμοι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Αυτές οι εταιρείες δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην αγορά, εκτός και αν δούμε υψηλότερα επιτόκια».

Η έλλειψη προόδου στην Ιταλία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με άλλες χώρες που έπεσαν θύματα της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη. Πέρα από την Ιρλανδία, η Blackstone πρόσφατα τιτλοποίησε μια ομάδα ισπανικών ενυπόθηκων δανείων που αγόρασε το 2014 από την CatalunyaCaixa. Το χρέος που ήταν μη εξυπηρετούμενο, έγινε και πάλι εξυπηρετούμενο.