Το μπλε κρασί που κάνει έξαλλους τους Ιταλούς

Μπορεί το ροζ/μπλε Unicorn Frappucino που λάνσαραν για περιορισμένο χρονικό διάστημα τα Starbucks να έγινε περιζήτητο και να πρωταγωνίστησε στο Instagram, αλλά δεν είναι όλα τα ποτά ίδια, ούτε όλες οι χώρες. Ένα μπλε αφρώδες κρασί έχει προκαλέσει πόλεμο εν όψει της κυκλοφορίας του στην Ιταλία καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι προσβάλλει την παράδοση της χώρας...


Το Blumond, ένα μείγμα από prosecco, ροδάκινο και Blue Curacao πωλείται ήδη στις ΗΠΑ και την Κίνα στην τιμή των 19 ευρώ το μπουκάλι, και αυτόν το μήνα το οινοποιείο Fratelli Saraceni που το παράγει θέλει να το λανσάρει στην Ευρώπη, ξεκινώντας από την πατρίδα του την Ιταλία. Κάτι που δεν θα είναι εύκολο, καθώς το κρασί στην Ιταλία πρέπει να έχει ελάχιστο ποσοστό αλκοόλ 10%. Το Blumond, με 7% αλκοόλ, θα πρέπει να αλλάξει κατηγορία και να λανσαριστεί ως αρωματικό κοκτέιλ, long drink ή απεριτίφ.

Αλλά και το ίδιο το χρώμα του προκαλεί τις αντιδράσεις ειδικών. Ο Βλαντιμίρο Γκόμπο, μέλος της Ένωσης Σομελιέ της Ιταλίας δηλώνει στη βρετανική Daily Mail ότι το Blumond «είναι ντροπιαστικό. Προσβάλλει την ιταλική παράδοση στο κρασί. Αυτά δεν είναι κρασιά, αλλά χρωματισμένα υγρά, νερωμένα, με ελάχιστο αλκοόλ». Ενώ ο Φάμπιο Λαντιέρι ντε Παράτικο, συνιδρυτής της κοινοπραξίας που προστατεύει τα δικαιώματα του δεύτερου πιο φημισμένου ευρωπαϊκού αφρώδους οίνου μετά τη σαμπάνια, του Franciacorta της Λομβαρδίας, δηλώνει: «Αυτά τα ποτά δεν ανήκουν στον δικό μας κόσμο. Είναι απλά καπρίτσια και τάσεις που έρχονται και φεύγουν».