«Αν δεν γίνει ελάφρυνση του χρέους η Ελλάδα θα παραιτηθεί από την επόμενη δόση»

0
Σύμφωνα με τη γερμανική Bild η Αθήνα προτίθεται εν ανάγκη να παραιτηθεί από την επόμενη δόση των 7 δισ. ευρώ, εάν δεν γίνει ελάφρυνση του χρέους της.
Για τον λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει χρήματα στην άκρη, μην πληρώνοντας λογαριασμούς, μεταξύ άλλων, σε εταιρείες, σύμφωνα με πληροφορίες της Bild...
Πάντως το Μαξίμου διέψευσε το δημοσίευμα καταγγέλλοντας πολιτικές σκοπιμότητες
Η γερμανική εφημερίδα γράφει, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, χωρίς να πρέπει να πάρει νέο δάνειο. Υπογραμμίζει δε ότι η Αθήνα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θα εφαρμόσει τις ψηφισθείσες μεταρρυθμίσεις μόνον εάν γίνει ελάφρυνση του χρέους, κάτι το οποίο όμως αποκλείουν ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως η Γερμανία.
Πάντως από την πλευρά της κυβέρνησης το δημοσίευμα της Bild διαψεύστηκε, όπως αναφέρει σχετικά το πρακτορείο Reuters.  
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ελληνική κυβέρνηση βλέπει πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild». Μιλώντας στο ΑΠΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επισημαίνει: «Δεν μας απασχολούν δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, που υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα».
Handelsblatt: Δεν έρχεται καλύτερη λύση για το χρέος -Πολιτική ήττα Τσίπρα
Εντωμεταξύ, δημοσίευμα της Handelsblatt, μετά τη χθεσινή ενημέρωση των ξένων συντακτών από Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου, εκτιμούσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πετύχει καλύτερο συμβιβασμό, μεταξύ των δανειστών, για το χρέος από εκείνον του τελευταίου Eurogroup, η οποία διαβλέπει πολιτική ήττα του Αλέξη Τσίπρα.
«Επειτα από το ναυάγιο στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, αυξάνεται η νευρικότητα στην ελληνική κυβέρνηση. Τον Ιούλιο η χώρα αντιμετωπίζει ''βαριές'' αποπληρωμές δισεκατομμυρίων, που δεν μπορούν να καταβληθούν χωρίς νέα δόση από τους δανειστές. Η χώρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με αθέτηση πληρωμών το καλοκαίρι», γράφει η γερμανική εφημερίδα σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της με τίτλο «Η Αθήνα επιμένει για την ελάφρυνση χρέους», το οποίο αναφέρεται στην ενημέρωση που έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους ανταποκριτές ξένου Τύπου στην Αθήνα.
«Ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος δεν θα μπορέσουν στο επόμενο Eurogroup να φτάσουν σε μεγαλύτερο συμβιβασμό από εκείνον που παρουσιάστηκε πριν από μία εβδομάδα. Θα είναι πολιτική ήττα για τον Τσίπρα, που οι βουλευτές του ενέκριναν τα νέα μέτρα λιτότητας και το πακέτο μεταρρυθμίσεων με την προοπτική της ελάφρυνσης χρέους», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, αναφερόμενη στο σχέδιο που συζητήθηκε στις 22 Μαΐου, για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, χωρίς χρήματα μέχρι να αποδειχθεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο, και αναβολή της συζήτησης για την ελάφρυνση για μετά τις γερμανικές εκλογές.
«Επικίνδυνο παιχνίδι»
«Ο Τσακαλώτος δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη λύση στο χρέος», σημειώνει ακόμη η Handelsblatt. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε μία συμφωνία που δεν πληροί τις συμφωνίες», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Είναι πιθανό η κυβέρνηση να απορρίψει την εν αναμονή δόση και να ρισκάρει αθέτηση πληρωμών αν δεν λάβει τις απαιτούμενες δεσμεύσεις για ελάφρυνση; Ο Τσακαλώτος δεν άνοιξε τα χαρτιά του. ''Κανείς δεν θέλει μία αθέτηση πληρωμών τον Ιούλιο, ούτε καν οι δανειστές'', είπε. Αυτό μπορεί να είναι το χαρτί που θέλει να ανοίξει η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις πριν από το επόμενο Eurogroup. Ενα επικίνδυνο παιχνίδι», σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα.
«Κουρασμένος και γκρινιάρης»

«Οι δυσκολίες των τελευταίων μηνών έχουν αφήσει τα σημάδια τους στον Τσακαλώτο. Ο 57χρονος δείχνει κουρασμένος και γκρινιάρης», σχολιάζει η Handelsblatt για τον υπουργό Οικονομικών. «Προκειμένου να κερδίσει κάποιες υποχωρήσεις, η ελληνική κυβέρνηση ασκεί τώρα πιέσεις μέσω των ΜΜΕ», σημειώνει ακόμη για τη συνάντησή του με τους ανταποκριτές.
«Αναζητούμε μια καλή λύση, όχι μια τέλεια λύση»
Πάντως, πέρα από τις εκτιμήσεις της γερμανικής εφημερίδας ο κ. Τσακαλώτος, χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των ανταποκριτών ξένου τύπου, σύμφωνα με πληροφορίες, φάνηκε να κατεβάζει μόνος του τον πήχη λέγοντας ότι «αναζητούμε μια καλή λύση όχι μια τέλεια λύση», υπογραμμίζοντας παράλληλα, όμως, ότι «δεν είχαμε μια καλή λύση στις 22».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)