Η Adidas «σκουπίζει» τη Nike στο ποδόσφαιρο

Στον τελικό του Champion's League στο ποδόσφαιρο θα βρεθούν αντιμέτωπες η Γιουβέντους και η Ρεάλ Μαδρίτης. Στον τελικό του Europa League, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο Άγιαξ. Και στις δύο περιπτώσεις, ο σίγουρος νικητής είναι ένας: η Adidas.

Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών προμηθεύει τις στολές και στις τέσσερις παραπάνω ομάδες...
, ενώ το λογότυπό της κοσμεί και τις φανέλες ομάδων που έχουν κερδίσει ή είναι κοντά στην κατάκτηση του τίτλου σε τουλάχιστον τρία από τα μεγαλύτερα εθνικά πρωταθλήματα της Ευρώπης: στο αγγλικό, το γερμανικό και το ιταλικό.

Η πιθανή «σκούπα» δεν είναι κάτι συνηθισμένο στη μάχη των ποδοσφαιρικών χορηγιών, όπου η Adidas κοντράρεται με τον μεγάλο αντίπαλό της, τη Nike, αλλά και τις Puma, Under Armour και άλλους προμηθευτές αθλητικού εξοπλισμού, οι οποίοι πληρώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για το δικαίωμα να εμφανίζονται στις φανέλες των μεγαλύτερων ομάδων. Η Nike πέρυσι υπέγραψε 15ετές συμβόλαιο με την Τσέλσι αξίας 1,1 δισ. δολαρίων, καθώς η συμφωνία της βρετανικής ομάδας με την Adidas λήγει φέτος.

Adidas και Nike διεκδικούν κάθε χρόνο την κορυφή στις πωλήσεις ποδοσφαιρικού εξοπλισμού, με τους Γερμανούς να είναι ξεκάθαροι νικητές για το 2016 (βλ. πίνακα). Η Adidas πέρυσι ξόδεψε για μάρκετινγκ κάπου 2.7 δισ. δολάρια, μένοντας στο όριο του 12-13% των συνολικών εσόδων. Αν πετύχει τους στόχους της για αύξηση των πωλήσεων, ίσως προσθέσει ακόμη 1 δισ. στον προϋπολογισμό του μάρκετινγκ μέχρι το 2020.

Ενώ και οι δύο εταιρείες ξοδεύουν εξίσου πολλά χρήματα στο ποδόσφαιρο κάθε χρόνο, η Adidas στάθηκε πιο τυχερή φέτος. Όλες οι ομάδες που φορούσαν Nike στο Champion's League, ανάμεσά τους η Μπαρτσελόνα, η Μάντσεστερ Σίτι, η Μονακό και η Παρί Σεν Ζερμέν, αποκλείστηκαν από τη διοργάνωση. Η Puma δεν τα πήγε καλύτερα με τις Ντόρτμουντ, Άρσεναλ και Λέστερ, ούτε η Under Armour με την Τότεναμ Χότσπερ.

Από τις ομάδες της Adidas στα εθνικά πρωταθλήματα, η Μπάγιερν Μονάχου και η Τσέλσι έχουν ήδη εξασφαλίσει τον τίτλο σε Γερμανία και Αγγλία. Η Γιουβέντους είναι πολύ κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Ιταλία, ενώ στην Ισπανία συνεχίζεται η κόντρα της Ρεάλ που φοράει Adidas με την Μπαρτσελόνα που φοράει Nike, με την πρώτη να είναι το φαβορί. Στη Γαλλία τον τίτλο θα κατακτήσει η Nike, είτε με τη Μονακό είτε με την Παρί Σεν Ζερμέν.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι ενώ οι ομάδες επιλέγουν τις φανέλες, οι παίκτες επιλέγουν οι ίδιοι τα παπούτσια τους. Η Ρεάλ που είναι το φαβορί τόσο για το Champion's League όσο και για το ισπανικό πρωτάθλημα μπορεί να φοράει φανέλες της Adidas, αλλά ο καλύτερός της παίχτης, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, φοράει παπούτσια της Nike.