Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

9 τηλεοπτικοί σταθμοί μπορούν να εκπέμπουν με τις σημερινές συνθήκες

Την τεχνογνωσία και την εμπειρία της στο θέμα της ψηφιακής εκπομπής τηλεοπτικών σταθμών καθώς και σε θέματα που αφορούν στις νέες τεχνολογίες της ψηφιακής τηλεόρασης, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει η Digea στα μέλη της Ολομέλειας του ΕΣΡ κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης σχετικά με τη χωρητικότητα του τηλεοπτικού φάσματος που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ανεξάρτητης αρχής τη Δευτέρα. 

Τα στελέχη της Digea ενημέρωσαν το ΕΣΡ..., παρουσία και των λοιπών εμπλεκομένων φορέων, για την υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα, αναφέροντας παράλληλα τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας, εστιάζοντας στο μέλλον της ψηφιακής τηλεόρασης και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. 

Ειδικότερα τονίστηκε ότι η χώρα δεν πρέπει να χάσει το «τρένο» της προόδου επισημαίνοντας ότι αυτή τη φορά έχουμε τη δυνατότητα αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων μαζί με όλες τις ανεπτυγμένες τηλεοπτικές αγορές. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κατέστη σαφές ότι προκειμένου οι αρμόδιοι φορείς να καταλήξουν σε ασφαλή τελικό αριθμό τηλεοπτικών αδειών θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει προηγηθεί: 

•η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρών για το διεθνή συντονισμό συχνοτήτων στα πλαίσια του 2ου Ψηφιακού Μερίσματος, ώστε να γνωρίζει η χώρα τον ακριβή αριθμό των συχνοτήτων που θα μπορέσει να διαθέσει για την τηλεόραση όταν αποκοπεί το 2ο ψηφιακό μέρισμα. Σημειώνεται ότι ο εθνικός στόχος είναι η διασφάλιση κατά τη διάρκεια των διεθνών διαπραγματεύσεων, 6-9 πολυπλεκτών (οι γνωστές τηλεοπτικές συχνότητες) σε Εθνικό επίπεδο. Ο κάθε πολυπλέκτης μπορεί να φιλοξενήσει χρησιμοποιώντας την τρέχουσα τεχνολογία 12 προγράμματα SD ή 4 προγράμματα HD ή 3 προγράμματα ταυτόχρονης μετάδοσης σε SD και HD. Με τη νέα τεχνολογία DVB-T2 οι αντίστοιχες χωρητικότητες ανά πολυπλέκτη αυξάνονται σε 18 προγράμματα SD ή 6 προγράμματα HD ή συνδυασμό αυτών. 

•η επιλογή της τεχνολογίας (τρέχουσα DVB-T ή η νέα DVB-Τ2) που θα χρησιμοποιηθεί λαμβάνοντας υπόψη την προτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα κράτη-μέλη να εκμεταλλευτούν τις νέες τεχνολογίες ώστε να επιτύχουν τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του τηλεοπτικού φάσματος, ενόψει του 2ου Ψηφιακού Μερίσματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία έχει ήδη ολοκληρώσει τη μετάβαση σε DVB-T2 ενώ οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ιταλία, Σουηδία, Φινλανδία, Σερβία, Κροατία, Τσεχία, Ρουμανία κ.α.) έχουν ήδη σε παράλληλη λειτουργία την υφιστάμενη (DVB-T) και τη νέα τεχνολογία (DVB-T2). Στη χώρα μας οι πωλήσεις τηλεοπτικών συσκευών οι οποίες υποστηρίζουν την τεχνολογία DVB-Τ2 έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Ιανουάριο του 2014, σήμερα ξεπερνούν το 37% σύμφωνα με τα στοιχεία πωλήσεων της αγοράς, ποσοστό πωλήσεων το οποίο συνεχώς αυξάνεται. 

Παράλληλα επισημάνθηκε από τον υπεύθυνο μελετητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ότι η επιλογή της τεχνολογίας DVB-T2 είναι μονόδρομος για τη διασφάλιση του μέγιστου αριθμού συχνοτήτων που είναι σπάνιος Εθνικός Πόρος για την Ελλάδα, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων με τις όμορες χώρες. 

•η αναγκαιότητα ή μη ταυτόχρονης εκπομπής του ίδιου τηλεοπτικού περιεχομένου σε τυπική ευκρίνεια (Standard Definition) και σε υψηλή ευκρίνεια (High Definition), λαμβάνοντας υπόψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δεκτών των τηλεθεατών θα είναι HD την ημερομηνία της μετάβασης, που δεν θα συμβεί νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2020 (με καταληκτική ημερομηνία τον Ιούνιο του 2022) σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και με χρήση της τρέχουσας τεχνολογίας (DVB-T) μπορούν να φιλοξενηθούν τουλάχιστον 9 ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας με ταυτόχρονη εκπομπή σε τυπική (SD) και υψηλή ευκρίνεια (HD) ή 12 ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας σε υψηλή ευκρίνεια (HD) σε 3 κατ’ ελάχιστον πολυπλέκτες (από τους αναμενόμενους 6-9 της χώρας μετά το 2ο ψηφιακό μέρισμα) που αναμένεται να καταστούν διαθέσιμοι για διανομή προγράμματος ιδιωτικών σταθμών Εθνικής εμβέλειας. 

O αριθμός αυτός διπλασιάζεται με χρήση των νέων τεχνολογιών που η χώρα οφείλει να υιοθετήσει εγκαίρως. 

Πηγή: skai.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: