Ροδόλφος Μορώνης: Δυνατότητα 9 + 2 τηλεοπτικών αδειών

«Το ταχύτερο δυνατό» - σε αυτή τη φράση αρκέστηκε το προεδρείο του ΕΣΡ, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα προκήρυξης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, αποφεύγοντας οποιαδήποτε δέσμευση ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων, αφού είχε παραθέσει νομικά κενά και ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές, δίνοντας έτσι και μία έμμεση απάντηση στον Νίκο Παππά...
, που τους είχε «απειλήσει» νωρίτερα με κυρώσεις.

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, Ροδόλφος Μορώνης, προχώρησε σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση, στην εκτίμηση ότι μπορούν να διατεθούν 9 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας γενικού και θεματικού περιεχομένου συν 2 εάν η ΕΡΤ αξιοποιήσει τους πολυπλέκτες. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε ότι ο οριστικός αριθμός θα αποτελέσει προϊόν «συμβιβασμού» μεταξύ του ΕΣΡ και της κυβέρνησης.

«Ως προς το θέμα της χωρητικότητας μπήκε η γνώμη του κ. Μορώνη, ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν ειδησεογραφικές και θεματικές εν συνόλω 9 άδειες, που όταν στο μέλλον προχωρήσει η αξιοποίηση πολυπλεκτών κι από την ΕΡΤ, να αυξηθούν κατά 2. Κι από εκεί μέσα να βρεθεί η χημεία, πόσες θα είναι οι γενικές άδειες και πόσες θα απομείνουν για θεματικές», ανέφερε ο κος Βούτσης στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Η τελική απόφαση πάντως σύμφωνα με τον κο Βούτση θα ανήκει στην κυβέρνηση υπό τη σύμφωνη γνώμη όμως του ΕΣΡ. «Το ΕΣΡ θα προτείνει. Θα αποφασίσει η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Θα πουν δηλαδή π.χ. 7,5 (η κυβέρνηση) – θα πει (το ΕΣΡ) 17,5 και στο τέλος μπορεί να συμφωνήσουν στο 11,5», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής.

Αν και το προεδρείο του ΕΣΡ δεν όρισε κανένα χρονοδιάγραμμα, ο Νίκος Βούτσης εξέφρασε την προσωπική του εκτίμηση ότι οι διαδικασίες μπορούν να ολοκληρωθούν εντός του επόμενου 2μήνου ή 3μήνου και σε κάθε περίπτωση όχι «σε χρόνια», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το προεδρείο του ΕΣΡ, ξεκαθάρισε πως δεν θα αναμένει το «Μέρισμα 2» για την προκήρυξη του διαγωνισμού, καθώς όπως είπε αυτό αφορά την περίοδο 2020-2022.



Από τη δική τους πλευρά πάντως εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, ερμήνευαν την αποφυγή χρονικού προσδιορισμού από το ΕΣΡ, ως φόβο για ενδεχόμενο νέο «φιάσκο» στο διαγωνισμό.

Ως προς το ζήτημα αποσύνδεσης του διαγωνισμού από το «Μέρισμα 2», οι πληροφορίες θέλουν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδο, να αντιδρά τονίζοντας ότι χωρίς ξεκάθαρο τοπίο στην αναδιανομή του φάσματος με το «Μέρισμα 2» που θα ολοκληρωθεί τέλος του έτους, θα πρέπει μετά το 2020 να γίνει ενδεχομένως και νέο διαγωνισμός, διερωτώμενος πού οφείλεται η βιασύνη της κυβέρνησης. Φέρεται, δε, να άφησε υπαινιγμούς εναντίον της κυβέρνησης περί μεθόδευσης περιορισμού του φάσματος, κατηγορώντας τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη ότι επί 2 χρόνια απείχε από τη σχετική ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση.

Ο Νίκος Βούτσης, αν και απέφυγε να εμφανιστεί εξίσου κατηγορηματικός με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για καθυστερήσεις (σ.σ. από το ΕΣΡ)», κινήθηκε περίπου στην ίδια γραμμή, σημειώνοντας ότι το ΕΣΡ υποστηρίζεται σε όλα τα επίπεδα και θα λάβει περαιτέρω υποστήριξη όπου χρειαστεί. Πρόσθεσε ότι τα όποια νομικά ζητήματα από το ΣτΕ σχετικά με το νόμο έχουν ολοκληρωθεί, ομολογώντας ωστόσο ότι υπάρχουν και εκκρεμότητες.

Φάνηκε, μάλιστα, να συμμερίζεται τους προβληματισμούς του προεδρείου του ΕΣΡ, όπως για παράδειγμα πώς θα προχωρήσει σε ένα διαγωνισμό για τηλεοπτικές άδειες γενικού προγράμματος χωρίς προηγουμένως να έχει καθοριστεί ο αριθμός των θεματικών αδειών.

«Είναι πολύ σαφές ότι το ΕΣΡ, σε σύμφωνη γνώμη με την κυβέρνηση για τα θέματα που αφορούν στα συγκεκριμένα ζητήματα που υπάρχουν, πρέπει να προχωρήσει και θα το κάνει μέσα από ενδελεχή μελέτη όλων των εκκρεμοτήτων, στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού», τόνισε ο Νίκος Βούτσης.

Κατά την ακρόαση του προεδρείου του ΕΣΡ από τη Διάσκεψη των Προέδρων, η αντιπολίτευση έθιξε και την επιθετική» ρητορική του Νίκου Παππά για τα μέλη της Αρχής, με τον Νίκο Δένδια να χαρακτηρίζει «απαράδεκτες τις απειλές» του υπουργού. Ο κος Βούτσης από την πλευρά του ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος του ΕΣΡ, δήλωσε ότι «δεν αισθανόμαστε ούτε ότι απειλούμαστε, ούτε ότι πιεζόμαστε».

Πηγή: skai.gr