Μέχρι 5 ή 6 οι τηλεοπτικές άδειες υψηλής ευκρίνειας που χωρά το φάσμα από το 2020

Του Προκόπη Αγγελόπουλου

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, Δημήτρης Τσαμάκης, καθηγητής στον Τομέα Ηλεκτρομαγνητικών Εφαρμογών Ηλεκτροοπτικής και Ηλεκτρονικών Υλικών, δήλωσε ότι, με βάση την παρούσα τεχνολογία, μετά το 2020....
όταν και θα παραχωρηθεί μέρος του ψηφιακού φάσματος στην κινητή τηλεφωνία για το 5G, χωράνε 5 με 6 κανάλια υψηλής ευκρίνειας.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την απόφαση της ΙΤU και των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ψηφιακό Μέρισμα 2, το φάσμα των 700 MHz θα δοθεί στις τηλεπικοινωνίες και η ελεύθερη τηλεόραση περιορίζεται ουσιαστικά στα UHF ως και τη συχνότητα 47. Ο κ. Τσαμάκης έχει ενημερώσει σχετικά και το ΕΣΡ, με το οποίο, όπως είπε, η Επιτροπή βρίσκεται σε επικοινωνία.

Πάντα σύμφωνα με τον κ. Τσαμάκη, το υπάρχον φάσμα επέτρεπε 8-10 κανάλια, αλλά μετά το 2020, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η υποχρεωτική μείωση του φάσματος, λόγω του μερίσματος 2. Η ΕΕΤΤ απευθύνθηκε με σχετικό ερώτημα στον καθηγητή κ. Σωκράτη Καψάλη, ο οποίος ασχολείται με το θέμα και τη διαπραγμάτευση που γίνεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για το Μέρισμα 2, και με βάση την απάντηση που έλαβε κατέληξε στον συγκεκριμένο αριθμό, διαιρώντας του πολυπλέκτες με το διαθέσιμο φάσμα.

Ο κ. Τσαμάκης υποστήριξε ότι η υιοθέτηση διαφορετικής τεχνολογίας θα μπορούσε να διαμορφώσει νέα δεδομένα, ωστόσο, αυτό θα προϋπόθετε αναβάθμιση του εξοπλισμού των νοικοκυριών, που θα σήμαινε υψηλό κόστος για τους καταναλωτές.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της ΝΔ, ο κ. Τσαμάκης ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν τον έχει εμποδίσει μέχρι τώρα στο έργο του, ως προέδρου της Επιτροπής.

Σε άλλο μήκος κύματος ο Νίκος Παπαουλάκης

Διαφωνώντας ανοικτά με την άποψη του κ. Τσαμάκη, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Νίκος Παπαουλάκης, σύμβουλος του Σίμου Κεδίκογλου την εποχή του μαύρου, άνθρωπος τον οποίο οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είχαν χαρακτηρίσει ηθικό αυτουργό του «μαύρου», υποστήριξε ότι, κατά την εκτίμησή του, μπορούν να χωρέσουν 9 έως 18 προγράμματα ανάλογα με το τι σχήμα θα χρησιμοποιηθεί Τ1, Τ2 ή υβριδικό (χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει αν αναφέρεται σε υψηλή ευκρίνεια, χαμηλή ευκρίνεια ή και περιφερειακά κανάλια.

Νέα εποχή για τις επικοινωνίες και το Διαδίκτυο μέχρι το 2020

Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, είναι στην 26 θέση μεταξύ 28 χωρών, στην συνδεσιμότητα με τα ευρυζωνικά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, ωστόσο, βάσει του Ευρωπαϊκού σχεδιασμού, αλλά και του Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου, στόχος είναι το 50% των Ελληνικών νοικοκυριών να διαθέτει σύνδεση με ταχύτητες άνω των 100 mbps, έως το 2020.

Προτεραιότητα, στην παρούσα φάση, είναι η γραμμές VDSL με ταχύτητες μεταξύ 30 και 50 mbps. Τα σχέδια αυτά θα μπορούσαν να επιτευχθούν, όπως τόνισε ο κ. Τσαμάκης, με επενδύσεις ιδιωτών. Όπως είπε «η ΕΕΤΤ πρέπει να φτιάξει το κατάλληλο περιβάλλον και δέχεται τα επενδυτικά σχέδια. Ήδη έχει υποβάλλει το σχέδιο, οι πάροχοι τα έχουν βρει μεταξύ τους. Οι επενδύσεις που έχουν εξαγγείλει, στην επόμενη τριετία, είναι ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει και δράση από την πλευρά του κράτους, κυρίως στην ανάπτυξη υποδομών για μείωση του κόστους εγκαταστάσεων, κάτι που έχει ήδη προχωρήσει.

Όπως είπε ο κ. Τσαμάκης, «το Κράτος μπορεί να παρέμβει σε περιοχές που είναι αγροτικές ή ορεινές, τις περιοχές μη εμπορικού ενδιαφέροντος, με τη συμβολή κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, κάτι που το υπουργείο έχει συμπεριλάβει στα πλάνα του.

Πολύ καλύτερα είναι τα πράγματα στην κινητή τηλεφωνία, όπου έχουμε 5.900.000 ευρυζωνικές συνδέσεις, οι αποκλειστικά τηλεφωνικές συνδέσεις έχουν μειωθεί κατά 11%, ενώ τα συνδυαστικά πακέτα τηλεφωνίας-internet έχουν αυξηθεί κατά 17%.

Σε μερικές περιπτώσεις, η ευρυζωνική κάλυψη είναι η καλύτερη στην Ευρώπη, φτάνοντας και στο 99% από 98% που είναι στην Ευρώπη, ενώ στις αγροτικές περιοχές το 2016 έφτασε στο 96%.

Σημαντικά οφέλη θα προκύψουν από την εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας με τη διάθεση του ψηφιακού Μερίσματος 2, μέσω της ΕΕΤΤ. Ήδη η Επιτροπή επιστρέφει 80% των καθαρών εσόδων της στον τακτικό προϋπολογισμό, φτάνοντας τα 35 εκατομμύρια το 2015 και τα 36 εκατομμύρια το 2016, χωρίς να περιλαμβάνονται τα έσοδα από τις δημοπρασίες ψηφιακού φάσματος. Μέσα σε μια δεκαετία ή δεκαεπενταετία μπορεί να προσεγγίζουν τα 2 δισ. ή 1,5 δισ.

Συνεχείς έλεγχοι στην Digea

Απαντώντας σε ερώτηση για την Digea, ο κ. Τσαμάκης δήλωσε ότι γίνονται έλεγχοι και τεχνολογικοί και λειτουργικοί και, μάλιστα, έχουν, μέχρι σήμερα, υποβληθεί και πρόστιμα ύψους 300 χιλιάδων ευρώ. Όπως διευκρίνισε, ο έλεγχος μπορεί να γίνει και αυτεπάγγελτα, χωρίς προειδοποίηση.

 Για το ζήτημα της αδυναμίας κάλυψης της Digea απομακρυσμένων περιοχών, αναφέρθηκε ότι, με βάση και σχετική πρόταση του κ. Καψάλη, η λύση θα ήταν "καθολική συμπληρωματική κάλυψη για να καλυφθεί όλη η Ελλάδα, με πρόσθετα σημεία εκπομπής, πλέον των 157 που χρησιμοποιεί η Digea.

stokokkino