Τρίτη, 9 Μαΐου 2017

Στο 25% του ΑΕΠ Τουρκίας το χρέος των τραπεζών της

Στα 200 δισ. δολάρια, ποσό αντίστοιχο του 25% του ΑΕΠ της Τουρκίας, ανέρχονται οι υποχρεώσεις των τουρκικών τραπεζών σε ξένο νόμισμα. Παράλληλα, οι τουρκικές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με σημαντικούς κινδύνους, εξαιτίας των προβλημάτων της τουρκικής οικονομίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μεγαλύτερης εισηγμένης τράπεζας της χώρας....


Μιλώντας στο Bloomberg, ο Ερσίν Οζίνς, επικεφαλής της Turkiye Is Bankasi AS, ανέφερε ότι έχει αυξηθεί το κόστος χρηματοδότησης των τουρκικών τραπεζών, καθώς «η κεφαλαιακή επάρκεια είναι το κυριότερο πρόβλημα της τουρκικής τραπεζικής βιομηχανίας, επειδή το κεφάλαιο έχει γίνει ο πιο δυσεύρετος πόρος». Ο εν λόγω τραπεζίτης ανέφερε, άλλωστε, τους κινδύνους που μπορούν να υπονομεύσουν το τραπεζικό σύστημα της γείτονος: ο νέος κύκλος υποχώρησης του νομίσματος, της τουρκικής λίρας, που υποτιμήθηκε κατά 17% το περασμένο έτος, η αύξηση των επιτοκίων εξαιτίας της σημαντικής επιτάχυνσης του πληθωρισμού και το ενδεχόμενο απότομης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Πρέπει να διαχειριστούμε αυτούς τους κινδύνους», υπογράμμισε ο κ. Οζίνς, καθώς απειλούν όχι μόνον τον τραπεζικό κλάδο αλλά και συνολικά την τουρκική οικονομία.

Σύμφωνα, πάντως, με στοιχεία του Bloomberg, η κερδοφορία των τουρκικών τραπεζών παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αν υπολογιστεί ως μέση απόδοση επί των κεφαλαίων των παραδοσιακών τραπεζών που λαμβάνουν καταθέσεις και χορηγούν δάνεια, τότε στη διάρκεια του προηγούμενου έτους διαμορφώθηκε στο 13%. Πρόκειται για επίπεδο υψηλότερο από την απόδοση των δεκαετών ομολόγων της Τουρκίας, που φτάνει στο 10,2%.

Πηγή: Kathimerini.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.