Έλληνες εισαγγελείς στη Χάγη: Ζήτησαν στοιχεία για Έλληνες που αναφέρονται στα Panama Papers

Λίστα με συγκεκριμένες υποθέσεις αλλά και αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών από τα λεγόμενα Panama Papers σε δικογραφίες κρατικής διαφθοράς που ερευνώνται από την οικονομική εισαγγελία, υπέβαλλε στην εισαγγελία του Παναμά, κλιμάκιο Ελλήνων εισαγγελέων που μετέβη την περασμένη Παρασκευή στη Χάγη....


Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο κ. Παν. Αθανασίου που εποπτεύει τις έρευνες για το οικονομικό έγκλημα και μέλη του κλιμακίου οι εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάμη και Χρ. Ντζούρας.

Οι Έλληνες εισαγγελείς βρέθηκαν για τρεις ημέρες στη Χάγη για σειρά συναντήσεων που οργανώθηκαν από την Eurojust και στις οποίες μετείχαν εισαγγελείς από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Το αντικείμενο των συναντήσεων δεν ήταν άλλο από τα Panama Papers και στόχος των εισαγγελέων που συμμετείχαν σε αυτές, ήταν η παροχή στοιχείων από τον Παναμά προκειμένου να ανοίξουν λογαριασμοί και να εντοπιστούν οι δικαιούχοι μαύρου, ενδεχομένως και πολιτικού χρήματος.

Το αίτημα των Ελλήνων εισαγγελέων

Ειδικότερα, τα αιτήματα που υπέβαλλαν οι Έλληνες εισαγγελείς κατά τις συναντήσεις τους με την Γενική Εισαγγελέα του Παναμά, αφορούν σε συγκεκριμένα στοιχεία για ανοίγματα λογαριασμών Ελλήνων που είναι στις λίστες των Panama Papers και κυρίως εταιριών και ιδρυμάτων. Σκοπός είναι με αυτό τον τρόπο, οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές να εντοπίσουν τους πραγματικούς δικαιούχους μεγάλων χρηματικών ποσών.

Από την πλευρά της η Γενική Εισαγγελέας του Παναμά, πάντως φέρεται να γνωστοποίησε στους Έλληνες συναδέλφους της, ότι μόνον σε υποθέσεις κρατικής διαφθοράς θα συνεργαστεί ο Παναμάς και όχι σε υποθέσεις φοροδιαφυγής καθώς στην εν λόγω χώρα δεν υπάρχει αδίκημα φοροδιαφυγής.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση, εκτός της Ελλάδας, επιδεικνύουν οι εισαγγελικές αρχές της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας που έχουν πολλούς λογαριασμούς στα Panama Papers για πολίτες τους η εταιρείες δικών τους συμφερόντων.

Ακόμη μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν και οι ΗΠΑ που πρωτοστατούν στις έρευνες κατά της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος.

Πηγή: Protothema.gr