Η στιγμή που η «Mother of all bombs» χτυπάει τον ISIS στο Αφγανιστάν (βίντεο)

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Έδωσε τελικά στην δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, το βίντεο από την ρίψη της «Μοther of all bombs» και την έκρηξη που προκάλεσε αυτό το εργαλείο της «Κολάσεως» που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 36 ισλαμιστές...


Βασικά επρόκειτο για ισλαμιστές-φρουρούς αποθηκών οπλισμού και καυσίμων του ISIS όπου από εκεί διοργάνωναν επιθέσεις κατά αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή Achin της επαρχίας Nangarhar.

Εκεί υπάρχουν πολύ λίγοι κάτοικοι και 600 έως 800 ισλαμιστές θεωρείται πως είχαν βρει καταφύγιο και οργάνωναν τις «επιχειρήσεις» του

Η περιοχή που αποτέλεσε τον στόχο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν και πρόκειται για ένα βραχώδες τοπίο γεμάτο σπηλιές και «αμυντικά» τούνελ.

Είναι το ίδιο δαιδαλώδες δίκτυο σπηλαίων και διαδρόμων που είχαν να αντιμετωπίσουν οι Σοβιετικοί (Ρώσοι) τη δεκαετία του 1980 μόνο που τότε καμία από τις δύο υπερδυνάμεις δεν είχε αναπτύξει οπλισμό για τέτοιες περιπτώσεις.

Η λήψη από αέρος δείχνει ακριβώς την στιγμή της έκρηξης στην βραχώδη περιοχή, με ένα μεγάλο μαύρο σύννεφο καπνού να αναδύεται από το σημείο-στόχο της επίθεσης.

Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται στην κίνηση, ως προσπάθεια να «ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο» για τις αμερικανικές και αφγανικές δυνάμεις που δρουν στην περιοχή κατά των ισλαμιστών του ISIS.

Οι Αμερικανοί θεωρούν λαθεμένα βέβαια την ΜΟΑΒ ως τομ ισχυρότερο μη πυρηνικό όπλο καθώς προηγείται σε ισχύ η ρωσική FOAB (Father of all bombs)

Tο υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν αναφέρει ότι 36 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό, ενώ καταστράφηκαν ολοσχερώς τρία υπόγεια τούνελ, αλλά και πολλά όπλα και πυρομαχικά.

Πάντως το νούμερο ήταν φτωχό για μια τέτοια καταστροφή και για το κύρος ενός τόσο ισχυρού όπλου

Το υπουργείο Άμυνας, πάντως, τονίζει πως κανένας πολίτης δεν τραυματίστηκε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN.