Max Planck:Τα στελέχη που θα αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας

Την πρόσληψη 500 έως 1.000 στελεχών για θέσεις- κλειδιά στο ελληνικό Δημόσιο απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί δύο ερευνητές του Ινστιτούτου «Max Planck» (Μαξ Πλανκ) της Χαϊδελβέργης, σύμφωνα με την Καθημερινή.
Η Κομισιόν, λένε, καλείται να αναλάβει όχι μόνο τη «στρατολόγηση» αλλά και τη μισθοδοσία των νέων λειτουργών, που πρέπει υποχρεωτικά να έχουν την ελληνική υπηκοότητα. Η διαδικασία, όπως την προτείνουν, θα είναι ανοικτή και σε όσους εργάζονται ήδη στην Ελλάδα, αλλά θα στοχεύει πρωτίστως στους αποδήμους της νέας διασποράς....

Ετσι, ελπίζεται ότι θα δοθεί κι ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της παλιννόστησης μέρους του ανθρώπινου κεφαλαίου που κατά τα χρόνια της κρίσης έχει διαρρεύσει στο εξωτερικό. Η διοίκηση θα μπορέσει να ενισχυθεί με στελέχη υψηλής κατάρτισης, που θα έχουν γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, χωρίς να φέρουν τους εθισμούς της εγχώριας πολιτικής και διοικητικής κουλτούρας.

Tι πιθανότητες έχει να αποδώσει ένα τέτοιο σχέδιο «μετάγγισης» νέου αίματος στο ελληνικό Δημόσιο; Οι ανεξάρτητοι επιστήμονες και οι παράγοντες με μεγάλη διοικητική πείρα, στους οποίους απευθύνθηκε η «Κ», είναι μοιρασμένοι. Κάποιοι αξιολογούν την πρόταση ως ριζοσπαστική και αναγκαία. Και άλλοι αμφισβητούν αν έχει νόημα να αλλάξει η κεφαλή της διοίκησης, χωρίς να έχει μεταρρυθμιστεί πρώτα το «σώμα» της.


Πηγή: reporter.gr