«Lobbying» της Πορτογαλίας για την υποψηφιότητα του Μ. Σεντένο για επικεφαλής του Eurogroup

H πορτογαλική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να γίνει αποδεκτή η πρότασή της να αναλάβει πρόεδρος του Eurogroup ο Μάριο Σεντένο, υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Αντόνιο Κόστα, αντικαθιστώντας τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, που έχει πέσει σε δυσμένεια μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κατά των χωρών του Νότου....


Η υπόθεση αντικατάστασης του Ολλανδού πρώην υπουργού παραμένει ανοικτή και θα εξαρτηθεί από πολλούς, πολιτικούς, παράγοντες, μεταξύ των οποίων κι οι γερμανικές βουλευτικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου, όπως γράφει η πορτογαλική εφημερίδα Publico.

Στην πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Renascena , με την οποία στην ουσία προέβαλλε την υποψηφιότητα του Σεντένο, ο Κόστα είχε τονίσει μεν πως ο υπουργός του «θα αποτελούσε έναν έξοχο πρόεδρο του Eurogroup», είχε τηρήσει δε και κάποια επιφυλακτικότητα ως προς τους στόχους αυτούς, υπογραμμίζοντας πως η προεδρία του Eurogroup δεν αποτελεί μία από τις «προτεραιότητες» της κυβέρνησής του.

Ωστόσο, η υποψηφιότητα του Σεντένο θα εξαρτηθεί από αρκετούς εξωγενείς παράγοντες. Ο πρώτος από αυτούς αφορά φυσικά το εάν και πότε θα εγκαταλείψει τα καθήκοντά του ο νυν πρόεδρος του Εurogroup. Ο Ντάισελμπλουμ, έπειτα από τον καταποντισμό του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, ναι μεν δεν πρόκειται μάλλον να παραμείνει στην κυβέρνηση, όμως η προβλεπόμενη μακρά κι επίπονη διαδικασία των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης συνεργασίας μπορεί να διαρκέσει άλλους τέσσερις, ή πέντε μήνες. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι έως τότε ο Ντάισελμπλουμ θα παραμένει ?υπηρεσιακός? υπουργός κι ως εν ενεργεία υπουργός της Ολλανδίας, μπορεί κάλλιστα να προΐσταται και του ευρωπαϊκού οργάνου.

Βέβαια, τούτο θα προσφέρει και στον Σεντένο την δυνατότητα έως τότε να έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα εξόδου της Πορτογαλίας από τον Μηχανισμό Υπερβολικού Χρέους, που θα πρέπει να κατατεθεί στο Eurogroup τον Μάιο και να κυρωθεί τον Ιούνιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μία επιτυχία που δυνητικά θα αποτελέσει ένα πλεονέκτημα για την διεκδίκηση της θέσης. Επιπλέον, έως τότε, ο Σεντένο θα μπορεί απαλλαγμένος κι από τη ρήτρα της ουδετερότητας , που ισχύει για τον πρόεδρο του Eurogroup, να διαπραγματευθεί τις πορτογαλικές θέσεις στην έναρξη της διαδικασίας για την αναδιοργάνωση της Ευρωζώνης, η οποία λογικά θα επιταχυνθεί λόγω των γερμανικών εκλογών.

Πηγή: Publico