Προτάσεις της Κομισιόν για την ενίσχυση του «κοινωνικού πυλώνα» της ΕΕ

Την από κοινού υιοθέτηση 20 βασικών αρχών και δικαιωμάτων για τη στήριξη «της καλής λειτουργίας» και της «δίκαιης διάστασης των αγορών εργασίας και των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας», πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ειδικότερα, η Επιτροπή δρομολογεί, όπως ανακοίνωσε...
, μία σειρά συγκεκριμένων νομοθετικών και μη νομοθετικών πρωτοβουλιών «για την ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα στην Ευρώπη».

Αυτές οι προτάσεις αφορούν, για παράδειγμα, την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των γονέων και των φροντιστών, την ενημέρωση των εργαζομένων, καθώς και την πρόσβαση στην κοινωνική προστασία.

Ο πυλώνας καταρτίστηκε από μία ομάδα της Επιτροπής, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο, Β. Ντομπρόβσκις και σε στενή διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη σε όλα τα επίπεδα. Επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, εκ νέου δικαιώματα που περιέχονται ήδη στο ευρωπαϊκό και το διεθνές νομικό κεκτημένο και επιπλέον τα συμπληρώνει, ούτως ώστε να ληφθούν υπόψη οι νέες πραγματικότητες. Οι αρχές και τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στον πυλώνα διαρθρώνονται σε τρεις θεματικές: Ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην αγορά εργασίας, δίκαιες συνθήκες εργασίας, κοινωνική προστασία και κοινωνική ένταξη.