Χάρτες για τον κίνδυνο πλημμύρας στην Ελλάδα

Αναρτήθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος οι χάρτες κινδύνου για πλημμύρες, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. 

Σύμφωνα με τις μελέτες, στην Αττική υψηλό κίνδυνο για πλημμύρες έχουν οι οι παράκτιες περιοχές Σαρωνίδας, Αναβύσου και Παλαιάς Φώκαιας, τα Μεσόγεια, η παράκτια περιοχή Μαραθώνα και Νέας Μάκρης....
, οι παράκτιες περιοχές Βάρης και Αγίας Μαρίνας Κορωπίου.

Υψηλό κίνδυνο για πλημμύρες έχουν επίσης οι περιοχές Μεγάρων, Νέας Περάμου, Ασπροπύργου, Ελευσίνας και η λεκάνη απορροής του Κηφισού.

Οι μελέτες έγιναν στα πλαίσια Κοινοτικής Οδηγίας από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο εφαρμογής της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ «Αξιολόγηση και Διαχείριση Κινδύνων Πλημμύρας» η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΕΓΥ/ΥΠΕΝ) ολοκλήρωσε την κατάρτιση και δημοσιοποίηση των Χαρτών Επικινδυνότητας Πλημμύρας και των Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας για όλα τα Υδατικά Διαμερίσματα της χώρας.

Οι Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας έχουν συνταχθεί για τα τμήματα των ποταμών, ρεμάτων, χειμάρρων και λιμνών που περιλαμβάνονται στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμυρών, όπως προέκυψαν από την Προκαταρκτική Αξιολόγηση. Η ολοκλήρωση της κατάρτισής τους είναι ιδιαιτέρως σημαντική, δεδομένου ότι διερευνούν την πιθανότητα εμφάνισης πλημμύρας, σύμφωνα με τα ακόλουθα σενάρια:
• πλημμύρες χαμηλής πιθανότητας υπέρβασης ή σενάρια ακραίων φαινόμενων (ενδεικτική περίοδος επαναφοράς πλημμύρας τα 1000 χρόνια, η ετήσια πιθανότητα εμφάνισης 1/1000),
• πλημμύρες μέσης πιθανότητας υπέρβασης (πιθανή περίοδος επανάληψης τα 100 χρόνια, η ετήσια πιθανότητα εμφάνισης 1/100),
• πλημμύρες υψηλής πιθανότητας υπέρβασης, ανάλογα με την περίπτωση (δηλαδή συχνά πλημμυρικά φαινόμενα: ενδεικτική περίοδος επαναφοράς 50 χρόνια, 1/50 ετήσια πιθανότητα).

Οι Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας καταρτίζονται, όπου χρειάζεται, και για άλλες αιτίες, όπως πλημμύρες από τη θάλασσα ή πλημμύρες από υπόγεια ύδατα. Στους χάρτες αυτούς απεικονίζεται η επιφάνεια κατάκλισης από το νερό, το μέγιστο βάθος νερού, η μέγιστη ταχύτητα ροής και πληροφορίες για τους χρόνους άφιξης και παραμονής του πλημμυρικού κύματος σε σημεία ενδιαφέροντος εντός των περιοχών που κατακλύζονται.

Οι Χάρτες Κινδύνου Πλημμύρας περιγράφουν τις δυνατές αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με τις πλημμύρες χαμηλής/μέσης/υψηλής πιθανότητας υπέρβασης και διαμορφώνονται με βάση τις ακόλουθες παραμέτρους:
• ενδεικτικός αριθμός κατοίκων που ενδέχεται να πληγούν
• τύποι οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή που ενδέχεται να πληγούν
• εγκαταστάσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν ρύπανση της γύρω περιοχής σε περίπτωση πλημμύρας
• προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες ορίζονται στο παράρτημα V (παρ. Α περ.1,3 και 5) του άρθρου 19 του Π.Δ. 51/2007 και ενδέχεται να πληγούν και
• άλλες πληροφορίες που θεωρούνται χρήσιμες, όπως η επισήμανση των ζωνών όπου υπάρχει το ενδεχόμενο πλημμυρών με αυξημένο ποσοστό μεταφερόμενων ιζημάτων και πλημμυρών που μπορεί να προκαλέσουν ροή λάσπης ή κατολισθήσεις, καθώς και πληροφορίες για άλλες σημαντικές πηγές ρύπανσης.

Οι Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας και οι Χάρτες Κινδύνου Πλημμύρας έχουν αναρτηθεί στον ακόλουθο ειδικά διαμορφωμένο ιστότοπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: http://floods.ypeka.gr/.

Tέλος, επικαιροποιήθηκε αντίστοιχα η βάση περιβαλλοντικής πληροφορίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Environment Information and Observation Network) στον εξής σύνδεσμο: http://cdr.eionet.europa.eu/gr/eu/fhrm/


Πηγή: Skai.gr