Παίγνια εντυπώσεων και διγλωσσία με το μυαλό στο πολιτικό κόστος

Σε μια προσπάθεια προσωρινής διαχείρισης της κακής εικόνας που έχει δημιουργηθεί από τις αλλεπάλληλες αναβολές στο κλείσιμο της αξιολόγησης έχει αποδυθεί η κυβέρνηση, καθώς, ενώ το ορόσημο για μια συμφωνία στο Eurogroup της 7ης Απριλίου έχει πλέον χαθεί, καταβάλλονται προσπάθειες να κλείσουν όπως- όπως τα εσωτερικά μέτωπα που προκαλούν οι καθυστερήσεις αλλά και οι δυσάρεστες εξελίξεις από την διαπραγμάτευση...
 Ενα από τα κορυφαία ζητήματα που προκαλούν εσωτερικούς τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαπραγμάτευση για την πώληση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Οπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να κερδίσει χρόνο, έχει επιτύχει μια προσωρινή συμφωνία, η οποία όμως μέσα στους επόμενους μήνες θα αποδειχθεί ότι δεν είναι εφαρμόσιμη και θα ανατραπεί.

Η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίαση το απόγευμα του Σαββάτου και σε ανακοίνωσή της για το ζήτημα της ΔΕΗ τόνισε ότι το κυβερνών κόμμα θα υπερασπιστεί “την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ”.

Στο ίδιο μήκος κύματος, την Κυριακή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή τους στο ΑΠΕ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και τον ρόλο της ΔΕΗ ως κεντρικού πυλώνα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και τόνισε ότι κυβέρνηση με τη έως τώρα διαπραγμάτευση έχει καταφέρει να αποκλείσει τη συζήτηση για το σύνολο των μονάδων της ΔΕΗ και την ιδέα της αποκλειστικής συμμετοχής ιδιωτών.

Ωστόσο ο υπουργός, στην ίδια συνέντευξη αναφέρει ότι οι συζητήσεις για το ζήτημα της ΔΕΗ θα συνεχιστούν έως το φθινόπωρο και σε αυτές θα πάρουν μέρος εκτός από την κυβέρνηση και τους θεσμούς, η ίδια η Επιχείρηση, γεγονός που αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Οι δανειστές έχουν θέσει ως απαράβατο όρο την μείωση του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ κατά 40%. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η Επιχείρηση θα πρέπει να πραγματοποιήσει market tests τον Σεπτέμβριο του 2017, από τις οποίες θα διαφανεί ποιες μονάδες είναι ελκυστικές προκειμένου να τεθούν προς πώληση σε ιδιώτες επενδυτές. Ομως οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μείωση των εκπομπών ρύπων οι οποίες εφαρμόζονται σταδιακά, καθιστούν τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ μη ελκυστικές, αφού μέσα στα επόμενα χρόνια η λειτουργία τους θα πρέπει να σταματήσει.

Συγκεκριμένα από τις 17 λιγνιτικές μονάδες που είναι σήμερα εν λειτουργία, το 2020 θα κλείσουν 14 και το 2025 η παραγωγή θα έχει περιοριστεί σε 4 μονάδες.

Είναι γνωστό ότι πολλοί παράγοντες της αγοράς, συμφωνούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για μονάδες που εκ των πραγμάτων έχουν χαμηλό όριο λειτουργίας, γεγονός που αναμένεται να στρέψει τις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου, στην ανάγκη για πώληση άλλων μονάδων όπως υδροηλεκτρικά ή όσες κάνουν χρήση φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών.
“Ενα βρώμικο και ένα καθαρό”

Την Περασμένη Πέμπτη, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος αποκάλυψε ότι η πώληση δεν θα αφορά μόνο τις λιγνιτικές μονάδες παλαιού τύπου αλλά και τις υδροηλεκτρικές.

«Κομμάτι της ΔΕΗ, όπως επιβεβαιώσε και ο Γ. Σταθάκης, θα πωληθεί. Το ζήτημα είναι μαζί με τα λιγνιτικά, που έχουν αρνητικό αποτύπωμα και πληρώνουμε και πρόστιμα -ξέρετε γιατί- θα πωληθούν μαζί και κάποιες υδροηλεκτρικές μονάδες. Θα πάρουν δηλαδή ένα βρώμικο και ένα καθαρό. Περιμένουμε να δούμε το πώς και το γιατί. Εγώ συμφωνώ με ένα κομμάτι από την εισήγηση του Σκουρλέτη, ότι θα πρέπει να παραμείνει ένα μεγάλο κομμάτι στο Δημόσιο και όταν θα έρθει η ώρα της ανάπτυξης, μαζί με τους Γάλλους, τους Γερμανούς, να έχει και η Ελλάδα ένα μερίδιο από τα κέρδη» σημείωσε ο Δημήτρης Καμμένος.

Πηγή: thetoc.gr