Νέος «πονοκέφαλος» για τον Ερντογάν: Η εκλογική βάση των Γκρίζων Λύκων δεν τον θέλει για «σουλτάνο»

Η εκλογική βάση των Γκρίζων Λύκων στην Τουρκία, του κόμματος MHP, στην πλειονότητά της δεν φαίνεται διατεθειμένη να ψηφίσει υπέρ της σουλτανοποίησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, παρά την απόφαση της ηγεσίας τους να ταχθεί υπέρ του «ναι»...


Οι Τούρκοι εθνικιστές είναι παραδοσιακά υπέρ του κοσμικού κράτους και αντίπαλοι των ισλαμιστών. Στο παρελθόν έχουν κατηγορηθεί κι ως οπαδοί του πρωτόγονου μογγολικού παγανισμού.

Ο Ερντέμ Γκιουλ σε άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet επικαλείται δημοσκοπήσεις του ισλαμιστικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για το δημοψήφισμα, σύμφωνα με τις οποίες τα 2/3 των υποστηριχτών του MHP δεν θα ψηφίσουν «ναι».

Όπως σημειώνει ο Ερντέμ Γκιουλ, το AKP σχεδιάζει να δώσει μήνυμα στους υποστηριχτές του MHP, λέγοντας ότι μετά τις 16 Απριλίου θα δοθούν Υπουργικές θέσεις σε μέλη του MHP στην νέα κυβέρνηση.

Γράφει επίσης ότι η προοπτική αυτή είναι κάτι που δεν μπορεί να συζητηθεί μέσα στο ΑΚP καθώς εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι κρυφοί υποστηριχτές του «όχι» μέσα στο κόμμα.

Όπως αξιολογείται, ακόμα και ο πρώην Πρόεδρος της Τουρκίας και στέλεχος του AKP, Αμπντουλάχ Γκιουλ ενδέχεται να υποστηρίζει κρυφά το «όχι».

Έντονη είναι η φημολογία στην Τουρκία ότι Νταβούτογλου και Γκιουλ δεν υποστηρίζουν τη σουλτανοποίηση Ερντογάν ενώ λέγεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 100 βουλευτές του AKP που δεν επιθυμούν την αλλαγή του πολιτεύματος.

Η ίδια φημολογία υποστηρίζει ότι μετά το δημοψήφισμα το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα διασπαστεί, με τους «μετριοπαθείς» να προσανατολίζονται στην ίδρυση ενός δεξιού φιλελεύθερου κόμματος.

Πηγή: tribune.gr