Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017

Η ρήξη πίσω από τις λέξεις του Αλέξη

Πίσω από τις λέξεις του Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι της Τετάρτης, έπειτα από την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κρυβόταν μία ρητορική σύγκρουσης και ρήξης.
Επειτα από ατέρμονες διαπραγματεύσεις, αδιέξοδες συζητήσεις και συναντήσεις, αρχικές συμφωνίες και επιστολές με τις οποίες ματαιώνονταν όλα....
, η ελληνική κυβέρνηση υφώνει τους τόνους έναντι των συνομιλητών της. Επιρρίπτει ευθύνες σε αυτούς για την αδυναμία ολοκλήρωσης της συμφωνίας και εμφανίζεται να προκαταλαμβάνει την αποτυχία του Eurogroup της Παρασκευής, ζητώντας ήδη την σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα.
Οι επικοινωνιακού Τύπου χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης ερμηνεύονται από όσους «διαβάζουν» την τακτική του Μεγάρου Μαξίμου, ως μία ακόμη ένδειξη ότι με τα σημερινά δεδομένα η αξιολόγηση είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρονοδιάγραμμα που θα αποτρέψει επώδυνες παρανέργειες. Και πάντως, η αξίωση για σύγκληση συνόδου κορυφής προϋποθέτει την εκδήλωση μίας μείζονος κρίσης, την οποία η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως δεν αποκλείει και ίσως μάλιστα και να προετοιμάζεται για αυτήν.
Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε να υψώνει πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για μία πολιτική διεθέτηση, υποβαθμίζοντας ουσιαστικά τις συζητήσεις στο eurogroup και λέγοντας μεταξύ των άλλων ότι «τόσο εγώ όσο και η ελληνική κυβέρνηση δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε για πολύ ακόμα παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού και σε βάρος της προοπτικής της Ευρώπης, της προοπτικής της ενότητας της Ευρώπης».
Αξίωσε ο κ. Τσίπρας λύση στο Eurogroup της Μάλτας, όμως την ίδια στιγμή μίλησε απαξιωτικά για το συμβούλιο των υπουργών, χαρακτηρίζοντάς το «αυτό το άτυπο όργανο, το άτυπο διευθυντήριο της ευρωζώνης».
Παρά ταύτα, η στάση του κ. Τουσκ δεν φάνηκε να είναι ενθαρρυντική για τις πολιτικές επιδιώξεις του κ. Τσίπρα ως προς την σύγκληση Συνόδου Κορυφής. Είπε ότι «ξέρει ποια είναι η δουλειά του» και συμπλήρωσε απλώς ότι «αυτή τη στιγμή, αυτό που θέλω να κάνω μαζί με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είναι να υποστηρίξω τους συναδέλφους μας να φτάσουν σε μια συμφωνία την Παρασκευή»…
Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί ούτως ή άλλως στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο. Ο προγραμματισμός αυτής της συνεδρίασης αποτελεί κατά κάποιους μία ακόμη ένδειξη για τις μικρές πιθανότητες επιτυχίας του eurogroup της Παρασκευής…


Πηγή: reporter.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.