Όλη η Ευρώπη υπέρ του Μακρόν απέναντι στην ακροδεξιά απειλή

Σε πανστρατιά υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν καλούν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις της Γαλλίας και της Ευρώπης, προκειμένου να εξουδετερωθεί η ακροδεξιά απειλή της Μαρίν Λεπέν. Σημειώνεται ότι στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών ο Μακρόν κατέλαβε την πρώτη θέση, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου....


Σύμφωνα με το υπουργείο των Εσωτερικών στη Γαλλία, τα τελικά αποτελέσματα για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών διαμορφώνονται ως εξής: Εμανουέλ Μακρόν 23,75%, Μαρίν Λε Πεν 21,53%, Φρανσουά Φιγιόν 19,91%, Ζαν Λικ Μελανσόν 19,64%.

Άμα την ανακοίνωση του αποτελέσματος, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Γαλλίας έσπευσε να εκφράσει τη στήριξή του στον ανεξάρτητο, μετριοπαθή υποψήφιο του κέντρου. «Σήμερα δεν υπάρχει άλλη λύση από το να ψηφίσουμε κατά της ακροδεξιάς, θα ψηφίσω επομένως για τον Εμανουέλ Μακρόν» δήλωσε μετά την ήττα ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Φρανσουά Φιγιόν, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και κινήθηκα και ο μεγάλος ηττημένος, ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τηλεφώνησε στον Εμανουέλ Μακρόν για να τον συγχαρεί για την θέση του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία. Στην ανακοίνωση της προεδρίας σημειώνεται ότι είναι σαφές ποιον υποψήφιο στηρίζει ο Ολάντ, ωστόσο αυτή η σαφής επιλογή δεν θα εκφραστεί την Κυριακή.

Αλλά και ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευσαν να συγχαρούν τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ συνεχάρη τον Μακρόν και του ευχήθηκε επιτυχία για την 7η Μαΐου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. «Ο Γιούνκερ συνεχάρη τον Μακρόν για το αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο και του ευχήθηκε επιτυχία για τον επόμενο γύρο», έγραψε στο Twitter ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Από το Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Εμανουέλ Μακρόν. «Είμαι βέβαιος ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας. Αυτό είναι θαυμάσιο για την Ευρώπη. Ήταν ο μοναδικός υποψήφιος που πραγματικά ήταν υπέρ της Ευρώπης και ο οποίος δεν κρύφτηκε πίσω από τα στερεότυπα» δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Ελπίζουμε ότι ο Μακρόν θα νικήσει στον δεύτερο γύρο με ευρεία πλειοψηφία έτσι ώστε να ηττηθεί η Μαρίν Λεπέν» δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιος για τη γερμανική καγκελαρία με το SPD.

Η επόμενη μέρα των εκλογών

Στις εξελίξεις στην Γαλλία αναφέρθηκε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση ο διευθυντής της εφημερίδας La Stampa, Μαουρίτσιο Μολινάρι, μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό ιδιωτικό κανάλι La 7.

«Περίπου πέντε χρόνια μετά από την εντυπωσιακή τους εμφάνιση στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, οι λαϊκιστές βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτή που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε ως πρώτη σοβαρή δοκιμασία. Αν καταφέρουν να πείσουν την λεγόμενη "βαθιά Γαλλία" να τους ψηφίσει, με καθαρό ή βρώμικο τρόπο -ακόμη και με χρήση βίας- μπορεί να πετύχουν τον στόχο τους. Διαφορετικά θα ηττηθούν και η Γαλλία θα ξαναγίνει πρωταγωνίστρια, με τον Μακρόν, δίδοντας νέα δύναμη στον γάλλο-γερμανικό άξονα και μια νέα προοπτική ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά βάζοντας και την Ιταλία, κατά συνέπεια, σε δύσκολη θέση».

Σε σχέση, δε, με τις πλειοψηφίες που μπορούν να προκύψουν κατά τις βουλευτικές εκλογές που θα ακολουθήσουν, ο διευθυντής της La Stampa πρόσθεσε:

«Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, διότι τα παραδοσιακά κόμματα έχασαν τον πρώτο αυτό γύρο. Αν μέχρι τις 11 Ιουνίου θα καταφέρουν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος, μπορεί να οδεύσουμε προς μια συνύπαρξη προέδρου και πρωθυπουργού διαφορετικής πολιτικής προέλευσης. Με έναν ευρωπαϊστή ή αντιευρωπαϊστή πρόεδρο (ανάλογα με το αν εκλεγεί ο Μακρόν ή η Λε Πεν) ο οποίος μπορεί να συνυπάρξει με τον επικεφαλής μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας την οποία, ενδεχομένως, θα εκφράσει μια ή και περισσότερες πολιτικές δυνάμεις. Για την Γαλλία, ξεκινά μια περίοδος μεγάλων αλλαγών».

Με την πρώτη αυτή ανάλυση της ψήφου, ο Μαουρίτσιο Μολινάρι θεωρεί ότι «πρόκειται για ψήφο διαμαρτυρίας συνδεδεμένη με την ανισότητα και το θέμα της ασφάλειας, όπως συνέβη στην Μεγάλη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες». «Δεν είναι τυχαίο ότι στην Γαλλία, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι ένα τεράστιο "μαύρο κύμα", καλύπτει όλη την χώρα, εκτός από τις μεγάλες πόλεις. Τις επόμενες δεκατέσσερις ημέρες θα αποφασιστεί η φύση και η ψυχή της διαμαρτυρίας. Ο Μακρόν θα πρέπει να καταφέρει να εκφράσει με διαφορετικό τρόπο την διαμαρτυρία αυτή, για να σταματήσει αυτό το μαύρο κύμα».

H ανατροπή του δικομματισμού στη Γαλλία

Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά στοιχεία πάντως της κάλπης ήταν το «Βατερλό» του δικομματισμού, καθώς οι υποψήφιοι των Σοσιαλιστών και των Ρεπουμπλικάνων σημείωσαν εντυπωσιακή πτώση στα ποσοστά τους.

Σύμφωνα με αρκετές εκτιμήσεις η επιλογή του Μπενουά Αμόν από το Σοσιαλιστικό Κόμμα που έκλινε περισσότερο προς τα αριστερά από τον Φρανσουά Ολάντ σε συνδυασμό με την επιλογή Φιγιόν από την Κεντροδεξιά, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε μια σκληρή δεξιά ρητορική, άφησε ένα τεράστιο κενό στον κεντρώο χώρο. Έναν χώρο τον οποίο ο Μακρόν κατάφερε να εκμεταλλευτεί.

Πηγή: thetoc.gr