Μανούτσιν: Ο Τραμπ φέρνει τη μεγαλύτερη φορολογική ελάφρυνση στην ιστορία

Την πεποίθηση ότι υπάρχει «θεμελιώδης συμφωνία» ανάμεσα στην κυβέρνηση Τραμπ και το Κογκρέσο για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μανούτσιν. 

Το μήνυμα Μανούτσιν έρχεται εν μέσω αμφιβολιών για το κατά πόσον οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι...
στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα δεχτούν τις προτάσεις Τραμπ για μείωση του φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις από το 35% που είναι σήμερα στο 15%, με δεδομένο ότι μπορεί να αυξήσει σημαντικά το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος.

Ο κ. Μανούτσιν επιβεβαίωσε το σχέδιο για το 15%, κάνοντας λόγο για τη «μεγαλύτερη φορολογική ελάφρυνση» στην ιστορία.

Ο Λευκός Οίκος αναμένεται να δημοσιοποιήσει το περίγραμμα των φορολογικών προτάσεων του κ. Τραμπ εντός της ημέρας.

Με δεδομένο ότι οι Δημοκρατικοί δεν αναμένεται να στηρίξουν τις προτάσεις Τραμπ, οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο θα πρέπει να παρουσιάσουν ενιαίο μέτωπο, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος κοινοβουλευτικής νέας ήττας για τον πρόεδρο, όπως συνέβη στην προσπάθεια αντικατάστασης του Obamacare.

Οι πονοκέφαλοι αυξάνονται στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι θα χρειαστεί να περάσουν τις αλλαγές με μία διαδικασία που αποκαλείται «συμφιλίωση», η οποία επιτρέπει ψήφιση των μέτρων με ελάχιστη πλειοψηφία 51 εδρών – αντί για τις 60 που απαιτούνται προσωρινά.

Η «συμφιλίωση» όμως επιτρέπει την ψήφιση μόνιμων φορολογικών αλλαγών μόνο εφόσον είναι δημοσιονομικά ουδέτερες σε βάθος μεγαλύτερο της δεκαετίας, κάτι που δεν είναι βέβαιο για τις μεταρρυθμίσεις Τραμπ, παρά τις εκτιμήσεις του Λευκού Οίκου ότι οι φοροαπαλλαγές θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη και συνεπώς θα τονώσουν τα φορολογικά έσοδα.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι στηρίξουν τις φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις, οι αλλαγές μπορεί να είναι μην είναι μόνιμες.


Πηγή: Skai.gr