Αντίστροφη μέτρηση για τον «Σουλτάνο»: Νέα έγκλειση στο «παρά πέντε» του δημοψηφίσματος

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ολοκληρώνοντας την προεκλογική του εκστρατεία, ζήτησε σήμερα για ακόμη μια φορά την υποστήριξη των Τούρκων ψηφοφόρων, παραμονή της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, με το οποίο ζητάει την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών του....


Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μία μικρή πλειοψηφία υπέρ του «ΝΑΙ» στο αυριανό δημοψήφισμα για την μετατροπή της Τουρκίας, από κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία, με υπερεξουσίες στον πρόεδρο, ενώ η αλλαγή αυτή του πολιτεύματος απαιτείται, σύμφωνα με τον Ερντογάν, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια, αλλά και ν΄ αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Τουρκία.

Από την άλλη μεριά, οι επικριτές του δημοψηφίσματος υποστηρίζουν ότι ενισχύει τον αυταρχισμό του προέδρου, σε μία χώρα που έχουν συλληφθεί 40.000 άνθρωποι, ενώ άλλοι 120.000 έχουν εκδιωχθεί ή απολυθεί από τις εργασίες τους, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν τον περασμένο Ιούλιο.

Στα όρια του στατιστικού λάθους οι δημοσκοπήσεις

Στην τελική ευθεία πριν το άνοιγμα της κάλπης για το κρίσιμο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Τουρκία, αναφορικά με την έγκριση ή μη της συνταγματικής αναθεώρησης, μέσω της οποίας ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μετατραπεί σε «Σουλτάνος», καθώς θα αποκτήσει αυξημένες εξουσίες σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης της χώρας.

Οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν μία αδυσώπητη μάχη μεταξύ του «Ναι» και του «Όχι». Όντας οι προβλέψεις στα όρια του δημοσκοπικού λάθους, το δημοψήφισμα όλα δείχνουν ότι θα εξελιχθεί σε θρίλερ για τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος έχει εξαπολύσει μία άνευ προηγουμένη προπαγανδιστική καμπάνια, την οποία εστιάζει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στην ακραία κριτική εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε δημόσιες ομιλίες του την Πέμπτη, στις πόλεις Ορντού και Κερασούντα, ο Ερντογάν ζήτησε από το λαό να ψηφίσει «ναι» για να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία πιο αποτελεσματικά και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υποστηρίζει τους τρομοκράτες. «Έχουμε αρχίσει τον μεγάλο αγώνα για να εξαλείψουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ΡΚΚ, την οργάνωση του Γκιουλέν, το DHKPC. Εξουδετερώσαμε 11.000 τρομοκράτες μέχρι τώρα. Θα τους εξολοθρεύσουμε τελείως. Θα τους θάψουμε στα χαντάκια που έσκαψαν οι ίδιοι στη ΝΑ Τουρκία. Με τη βοήθεια του Θεού, την Κυριακή το βράδυ η Ευρώπη θα ακούσει τη φωνή μας. Τότε θα πουν ότι η Τουρκία είναι μια χώρα με την οποία δεν μπορούν να παίζουν παιχνίδια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος. Σήμερα ο πρόεδρος Ερντογάν αναμενόταν να μιλήσει σε μεγάλη συγκέντρωση στο Ικόνιο της κεντρικής Τουρκίας, αλλά ματαίωσε την ομιλία του.

Το 8% των αναποφάσιστων θα κρίνει το αποτέλεσμα

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι η διαφορά μεταξύ του «ναι» και του «όχι» κυμαίνεται στα όρια του στατιτιστικού λάθους και με το ποσοστό αναποφάσιστων να βρίσκεται γύρω στο 8%. Δυο δημοσκοπήσεις χθες έδειχναν ελαφρά υπερίσχυση του «ναι» ωστόσο σημερινή δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην αντιπολίτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ δείχνει σημαντική διαφορά υπέρ του «όχι» με 53,9 % ενώ το «ναι» να περιορίζεται στο 46,1%”.

Πηγή: protothema.gr