Ντ.Τραμπ: «Δεν πρόκειται να αφήσω την Βόρεια Κορέα να μας απειλήσει με βαλλιστικούς πυραύλους»

του Πάνου Σπαγόπουλου

«Ο πρόεδρος Τραμπ δεν πρόκειται να αφήσει αυτόν τον τρελό (αναφερόμενος στον Βορειοκορεάτη πρόεδρο) να αναπτύξει βαλλιστικό πύραυλο ο οποίος θα μπορέσει να απειλήσει τις ΗΠΑ»...
είπε ο γερουσιαστής Lindsey Graham ύστερα από γεύμα εργασίας που είχε ο ίδιος και ο γερουσιαστής John McCain με τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Ο πρόεδρος Ντ.Τραμπ ΔΕΝ πρόκειται να αφήσει αυτόν τον τρελό στην Βόρεια Κορέα να αναπτύξει ένα πύραυλο –με μια πυρηνική βόμβα επάνω του- ο οποίος θα μπορεί να κτυπήσει τις ΗΠΑ» έγραψε στο λογαριασμό στο Twitter ο Graham.

Τόσο ο Graham όσο και Ο McCain θεωρούνται από τα «γεράκια» της αμερικανικής πολιτικής, ενώ ιδιαίτερα ο τελευταίος είναι και φανατικός πολέμιος του Σύρου ηγέτη Μπασάρ Αλ Άσσαντ ενώ έχει φωτογραφηθεί στη Συρία με ισλαμιστές αντάρτες τους οποίους θεωρεί ως «μετριοπαθείς».

Ο Graham σε συνέντευξή του στο αμερικανικό Fox δήλωσε: «Ούτε ο Τραμπ θέλει πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα ούτε εγώ, αλλά δεν πρόκειται να τους αφήσει να φτιάξουν πυραύλους και εκεί είναι που κατευθύνονται. Η Κίνα όμως πρέπει να κάνει κάτι επίσης πριν είναι πολύ αργά».

Σημείωσε πάντως ότι επιθυμεί το θέμα να λυθεί με διπλωματικά μέσα, λέγοντας πως βλέπει τον πόλεμο ως την «τελευταία λύση».

Στο μεταξύ ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Joseph Dunford, πρόκειται να ενημερώσει σήμερα Τετάρτη το Κογκρέσο αναφορικά με τα σχέδια στρατιωτικής δράσης κατά της Βόρειας Κορέας.

Την ενημέρωση των 100 γερουσιαστών οι οποίοι  θα ενημερωθούν στον Λευκό Οίκο θα συμπληρώσουν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Rex Tillerson, ο υπουργός Άμυνας James Mattis και ο Dan Coats, διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών NIA.

Στην κορεατική Χερσόνησο ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την άφιξη εντός των επόμενων  ημερών της αμερικανικής νηοπομπής υπό το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson. Ο αμερικανικός ναυτικός σχηματισμός πραγματοποίησε χθες ασκήσεις σε θαλάσσια περιοχή του Ειρηνικού με τη συμμετοχή δύο ιαπωνικών αντιτορπιλικών, προκαλώντας την αντίδραση της Βόρειας Κορέας η οποία και σε αντίθεση με παλαιότερες δηλώσεις περί «καταβύθισης του αμερικανικού Στόλου» τώρα μείωσε κάπως την ένταση των λόγων της μιλώντας για «ψυχραιμία που πρέπει να επιδείξουν οι ΗΠΑ. .

«Πρόκειται για μια επικίνδυνη ενέργεια από αυτούς που σχεδιάζουν έναν πυρηνικό πόλεμο εισβολής. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να σκεφτούν τις οποιεσδήποτε καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει μία απερίσκεπτη και στρατιωτικά προβοκατόρικη ενέργεια», γράφει η εφημερίδα Rodong Sinmun που ελέγχεται από το Εργατικό Κόμμα της Βόρειας Κορέας.