Από που κατάγονται οι Αλβανοί;

Ήταν λαός νομαδικός,που ζούσε στις στέπες γύρω από τον Αλβανό ποταμό. Σύμφωνα με τον Στράβωνα (Γεωγραφικά ΙΑ,5,6,7,8) μιλούσαν εικοσιέξι διαλέκτους, μία για κάθε φυλή. Έκαναν ανθρωποθυσίες και τους χρησιμοποιούσαν σαν βοηθητικούς στους διάφορους στρατούς.
Χαρακτηριστικά μας λέει ο Στράβων: ''Πένητες ζώσιν ουδέν πατρώον έχοντες''. Επιβεβαίωση των ανωτέρω δίνει ο Κλαύδιος Πτολεμαίος στην ''Γεωγραφική Υφήγησή''του....
Πράγματι στους χάρτες του Πτολεμαίου, η Αλβανία εμφανίζεται βόρεια της Κασπίας Θάλασσας και βεβαίως σε καμιά περίπτωση βόρεια της Ηπείρου.
Πώς βρέθηκαν όμως οι Αλβανοί ή Αλανοί στην Ιλλυρία; Η πλέον λογική εξήγηση που δίδεται είναι η εξής: Από τη στιγμή που οι ίδιοι δεν απετέλεσαν ποτέ έναν ισχυρό, ενωμένο και πολυπληθή λαό και ποτέ δεν εξεστράτευσαν πουθενά, αλλά πάντοτε υπηρετούσαν σαν βοηθητικοί σε στρατούς άλλων λαών, είναι λογικό να τους μετέφεραν στην περιοχή οι ορδές των Ασιατών που επέδραμαν στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια ανά τους αιώνες. Οι κάτοικοι του σημερινού κράτους της Αλβανίας είναι κυρίως Έλληνες Ηπειρώτες και ελληνογενείς αρχαίοι Ιλλυριοί, καθώς και απόγονοι των επιμιχθέντων Ιλλυριών και Αλβανών που όπως είπαμε, ήλθαν από την Κασπιανή Αλβανία.
Υπάρχει και η άποψη (από Αλβανικής πλευράς), ότι κατάγονται από την Άλπα της Ιταλίας ή ακόμη (πολύ τραβηγμένο) από τα Βρετανικά νησιά, δηλαδή την Γηραιά Αλβιόνα (Αλβιών-Αλβανία). Οι ιστορικοί λέγουν ότι οι ομάδες και οι εθνότητες που συναποτελούν το σύγχρονο αλβανικό λαό, εντός και εκτός των αλβανικών συνόρων καμία σχέση φυλετική ή γλωσσική δεν είχαν μεταξύ τους, μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνος, οπότε αποφάσισε η Λευκή Αδελφότητα να δημιουργήσει ένα έθνος για να το χρησιμοποιεί στα σχέδιά της στα Βαλκάνια. Τότε εκδόθηκε και το λεξικό της αλβανικής γλώσσας, ώστε όλες οι συμπεριλαμβανόμενες ομάδες να αναγκασθούν να έχουν την ίδια επίσημη γλώσσα.
πηγή:ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
 ΟΛΓΑ ΙΧΝ