Στα πρόθυρα εμφυλίου τα Σκόπια- Βαθαίνει η πολιτική κρίση

Στο χείλος της πολιτικής αβύσσου βρίσκεται για ακόμη μια φορά η ΠΓΔΜ ξυπνώντας μνήμες από την Αλβανική ένοπλη εξέγερση του 2001, που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε ανοικτό εμφύλιο πόλεμο και να οδηγήσει την χώρα σε διχοτόμηση.  Δεκαέξι χρόνια μετά την ένοπλη εξέγερση του αυτοαποκαλούμενου Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (πιο γνωστού ως "Ου Τσε Κα των Σκοπίων")...
στο Τέτοβο, στο βόρειο τμήμα της χώρας, η μεγάλη αλβανική κοινότητα της χώρας που φθάνει στο 25% του πληθυσμού, αναλαμβάνει κεντρικό  ρόλο στην διακυβέρνηση της χώρας καθώς τα κόμματά της συμμάχησαν με τους σοσιαλδημοκράτες σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, προκαλώντας την βίαιη αντίδραση του εθνικιστικού κόμματος του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι και την εισβολή των οπαδών της στο κοινοβούλιο που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 100 άνθρωποι.

Οι εθνικιστές, οι οποίοι έχουν την πολιτική υποστήριξη της Ρωσίας, φοβούνται ότι η είσοδος των αλβανικών κομμάτων στην κυβέρνηση όπως και τα σχέδια για καθιέρωση των Αλβανικών ως επίσημης γλώσσας της χώρας, θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε μια νέα κρίση τύπου Κοσσυφοπεδίου, ανοίγοντας την όρεξη των Τιράνων για την δημιουργία της "Μεγάλης Αλβανίας" με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.

Η διεθνής κοινότητα δεν κρύβει τις ανησυχίες της για την κατάσταση στην χώρα, το ίδιο και η Ελλάδα, η οποία βλέπει στα βόρεια σύνορά της να δημιουργείται μια νέα εστία αποσταθεροποίησης.

Η ανησυχία αυτή εντείνεται μετά την ανακοίνωση του Αλβανικού Εθνικού Στρατού που απειλεί με πόλεμο τα Σκόπια, όπως αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.  Σε δήλωσή τους οι Αλβανοί παραστρατιωτικοί απειλούν το πολυεθνικό κρατίδιο ότι θα απελευθερώσουν τα αλβανικά εδάφη του.

Είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε τη γη της Ιλλυρίδας από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και των συνεργατών του οι οποίοι αντιμετωπίζουν ως ζόμπι στους Αλβανούς.

Σύντομα θα δράσουμε και θα πάρουμε εκδίκηση για τη δολοφονία τους από τους Σλαβομακεδόνες (sllavomaqedonve) για τον θάνατο των αδελφών μας στις γειτονιές Μπρόδετς και Σόποτ του Κουμάνοβο», αναφέρει η δήλωση.

Tο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ εκκενώθηκε  την περασμένη Πέμπτη με επέμβαση της αστυνομίας, που έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών και παραμένει φρουρούμενο από δυνάμεις των αρχών ασφαλείας.

Στους δρόμους, ωστόσο, παραμένουν φανατικοί οπαδοί του Γκρουέφσκι, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την σύγκληση του κοινοβουλίου υπό τον Αλβανό Ταλατ Τζαφέρι, ο οποίος εξελέγη εν μέσω επεισοδίων, νέος πρόεδρος της Βουλής από την πλειοψηφία που συγκροτούν τα κόμματα των Αλβανών και της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης.