5 απλές λαχταριστές νηστίσιμες συνταγές

Δεν «το ‘χουμε» όλοι να τηγανίζουμε καλαμαράκια και να βράζουμε χταπόδια κάθε μέρα, επί μία εβδομάδα –πόσο μάλλον, επί σαράντα μέρες. Μερικές φορές, θέλεις να φας κάτι νόστιμο και γρήγορο ενώ νηστεύεις. Κι εκεί που λες «δε γίνεται» ερχόμαστε εμείς με τις συνταγές μας να σε βγάλουμε από το τέλμα....


Κους Κους «της Αργυρώς»

Υλικά:
1 φλ. κους κους, βραστό νερό ή ζωμός, 2 κ.σ ελαιόλαδο, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες), 2 φρ. κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα), λίγα ντοματίνια (κομμένα στη μέση), 2-3 κ.σ μαϊντανός ψιλοκομμένος, 2 φλ. σπανάκι χοντροκομμένο, 1 αβοκάντο ώριμο κομμένο σε καρέ, 3 κ.σ αμύγδαλο φιλέ, λεμόνι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Βάζουμε το κους κους σε ένα μπολ, το καλύπτουμε με βραστό νερό ή ζωμό, το σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και αφήνουμε να σταθεί για περίπου οχτώ με δέκα λεπτά, μέχρι να ρουφήξει τα υγρά. Αφού απορροφήσει το νερό, το αφρατεύουμε με ένα πιρούνι. 

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι και το αφήνουμε να καραμελώσει. Ρίχνουμε τα 2/3 του καραμελωμένου κρεμμυδιού στο κους κους και ανακατεύουμε. Το υπόλοιπο, το κρατάμε για το γαρνίρισμα από πάνω. Βάζουμε το κους κους σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αν θέλουμε περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Η συνταγή είναι από εδώ 

Μακαρονάδα με σκόρδο, βασιλικό και τσίλι

Υλικά:
120 ml παρθένο ελαιόλαδο, 1 κ.γλ. ψιλοκομμένο σκόρδο, 1 κ.σ. πλατύφυλλο βασιλικό ψιλοκομμένο, 1/4 κ.γλ. τσίλι, 500 γρ. σπαγγέτι, αλάτι

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα ζυμαρικά να βράζουν σε άφθονο νερό που κοχλάζει, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Σε σχετικά μεγάλη και φαρδιά αντικολλητική κατσαρόλα (να χωράει στο τέλος τα μακαρόνια) ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο ανακατεύοντας σε μέτριας έντασης φωτιά. Μόλις το σκόρδο αρχίζει να αλλάζει χρώμα, προσθέτουμε το βασιλικό, το τσίλι και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε την κατσαρόλα απ' τη φωτιά.

Μόλις τα μακαρόνια είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε γρήγορα και καλά, να πάει η σάλτσα παντού και κατεβάζουμε απ' τη φωτιά. Σερβίρουμε τα μακαρόνια αμέσως.
Η συνταγή είναι από εδώ

Γιουβέτσι λαχανικών

Υλικά:
Μισό πακέτο κριθαράκι, 3 κολοκυθάκια, μιση κόκκινη πιπεριά, μισή κίτρινη πιπεριά, 1 ξερό κρεμμύδι, 2 φρέσκα κρεμμύδια, 1 σφηνοπότηρο ούζο, λιγος μαϊντανος ψιλοκομμένος, λίγα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού, 3 σκελίδες σκόρδο, 1 μεγάλο καρότο, 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλια πελτέ τομάτας, 1 μεγάλη φρέσκια τομάτα κομμένη σε καρέ κυβάκια, 1 πρέζα κανέλα

Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε το λάδι με το φρέσκο κρεμμύδι και τις πιπεριές. Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και το καρότο, τα τσιγαρίζουμε ελαφρώς και σβήνουμε με το ούζο. Ρίχνουμε την τομάτα και τον πελτέ και ανακατεύουμε ελαφρά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και κανέλα, προσθέτουμε και νερό, και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας. Το ζουμί μας πρέπει να είναι αρκετό και ελαφρά χυλωμένο. 

Αναποδογυρίζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα πυρέξ. Προσθέτουμε το σκόρδο, το βασιλικό, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και βάζουμε στον φούρνο μέχρι να αρχίζει να κοχλάζει. Τότε ρίχνουμε μέσα το κριθαράκι μας, αφήνουμε για 7 λεπτά και σβήνουμε τον φούρνο.
Η συνταγή είναι από εδώ 

Λαχανόρυζο με χυμό ντομάτας

Υλικά:
½ μέτριο λάχανο, 2 φλιτζανάκια του καφέ ρύζι, 2 φλιτζανάκια του καφέ χυμό ντομάτας, 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, 10 φλιτζάνια του τσαγιού νερό, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το λάχανο, το πλένουμε και το τεμαχίζουμε σε κομμάτια με ένα μαχαίρι. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το χυμό ντομάτας, το αλάτι, το πιπέρι και το νερό και αφήνουμε λίγο να βράσει. Μόλις πάρει λίγες βράσεις, ρίχνουμε και το λάχανο και αφήνουμε το φαγητό να βράσει αρκετά, μέχρι να μαλακώσει το λάχανο. Τέλος, προσθέτουμε και το ρύζι και συνεχίζουμε να βράζουμε για περίπου 8 λεπτά.
Η συνταγή είναι από εδώ

Πατάτες φούρνου με δενδρολίβανο

Υλικά:
1 κιλό πατάτες, 2-3 κ.σ. λάδι, 1 κ.γλ. πάπρικα, 3 κ.γλ. δενδρολίβανο ψιλοκομμένο, 1 κ.γλ. σκόρδο λιωμένο, 1/2 κ.γλ. αλάτι

Εκτέλεση:
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις απλώνουμε στο ταψί. Τις περιχύνουμε με το λάδι και πασπαλίζουμε με την πάπρικα, το σκόρδο και το περισσότερο από το δεντρολίβανο. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια και τις πασπαλίζουμε με αλάτι και το υπόλοιπο 1 κουταλάκι γλυκού δεντρολίβανο.

Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 220°C για 20-30 λεπτά μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά να πάρουν χρώμα, ανακατεύοντας 2-3 φορές.
Η συνταγή είναι από εδώ